3 miljardia vessasta alasTVO tulee vaatimaan Olkiluotoon reaktoria rakentavalta Areva-Siemens-koalitiolta 2,4 miljardin euron korvausta reaktorin myöhästymisestä. Areva-Siemens taas vaatii TVO:lta miljardi euroa hankkeen viivyttämisestä. Areva-Siemensille on jo tullut myöhästymisestä suoria kuluja ainakin 1,5 miljardia euroa. Reaktorin kauppahinta oli noin kolme miljardia euroa.

Kävi kiistassa kuinka vain, on selvää, että ainakin toinen kiistan osapuolista kärsii tähtitieteelliset taloudelliset tappiot hankkeessa. TVO voi vaatia korvauksia, koska Olkiluoto 3 -hankkeen kaupan ehdot olivat täysin poikkeukselliset. Uusissa ydinvoimahankkeissa samanlaista hintatakuuta ei olisi tarjolla, vaan kustannusten ylitykset jäisivät suomalaisen investoijan maksettaviksi. Vaikuttaa siltä, että Suomeen lisää ydinvoimaa havittelevat yhtiöt ovat jälleen menossa soitellen sotaan, niin vähän niitä huolestuttaa ydinvoimaloiden kustannusten moninkertaistuminen tämän vuosikymmenen aikana.

Riippuvuus TVO:n ydinvoimaseikkailusta tulee maksamaan suomalaisille sähkön käyttäjille kolme miljardia euroa, eli 600 euroa henkeä kohden, eikä näitä tappioita korvaa kukaan. Jos Olkiluoto 3:a ei olisi koskaan alettu rakentaa, samassa ajassa olisi hyvin ehditty rakentaa vastaava määrä uusiutuvaan energiaan perustuvaa sähköntuotantoa. Toisin kuin vuosikymmenen kestävät ydinvoimahankkeet, joiden kustannukset yleensä kaksin- tai kolminkertaistuvat hankkeen aikana, uusiutuvan energian hankkeet ovat nopeita toteuttaa ja pysyvät hyvin budjetissaan.

Suuria suomalaisia sähkön käyttäjiä edustavan Elfin arvio Olkiluoto 3:n myöhästymisen kustannuksista
Greenpeacen tiedote TVO:n viivyttelystä Olkiluodon turvallisuusrikkeisiin puuttumisessa

Lauri Myllyvirta