Kansanedustajia Maan ystävien ilmastolakitempauksessa
Kansanedustajia Polttava kysymys -kampanjan mielenosoituksessa.

Kesän istuntotauolta palanneita kansanedustajia odotti tänään eduskunnan portailla polttava kysymys. 120 ihmisen vartaloista muodostettu viesti Ilmastolaki nyt! vaati kansanedustajia heräämään ilmastokriisin vakavuuteen ja säätämään lain vuosittaisista viiden prosentin päästövähennyksistä.

Euroopanlaajuisen polttava kysymys -kampanjan (Euroopassa Big ask) vaatimat päästövähennysluvut perustuvat tiedepaneeli IPCC:n arvioon siitä, mitä teollisuusmailta tullaan tarvitsemaan vaarallisen ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Esimerkiksi Suomen osalta päästövähennysten pitäisi vuoteen 2020 mennessä olla lähes kaksinkertaiset niihin vaatimattomiin tavoitteisiin nähden, joihin hallitus nyt tähtää.

Kampanjan voi sanoa olleen jo tähän mennessä harvinaisen menestyksekäs, sillä jo 16 000 (!) suomalaista on vaatinut kansanedustajaltaan ilmastolakia ja jo 28 kansanedustajaa on ilmoittanut tukevansa lakia. Tästä on hyvä alkaa kasvattaa lain kannatusta, jota tarvitaan erityisesti loppusyksyllä, kun ilmasto- ja energiastrategia tulee eduskuntakäsittelyyn.

Kansalaiskampanjoinnin ja toisaalta lainsäädännön roolia ilmastonmuutoksen torjumisessa pohdittiin tänään myös valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa. Demos Helsinki -ajatushautomo peräänkuulutti selvityksessään me pystymme siihen -henkeä ilmastokampanjointiin ja levitti eri toimijoiden tutkailtavaksi monipuolisen työkalupakin, jolla ilmastohuolta voidaan kääntää teoiksi.

Ehkäpä joku voisi ensi töikseen yrittää käyttää pakkia energiayhtiöiden herättelyyn menneisyyden luolista. Aamu TV:ssä energiayhtiöiden tuttua "me emme pysty siihen" -valitusvirttä lauloi tällä kertaa kantaverkkoyhtiö Fingrid, joka pelotteli tuulivoiman lisäämisen nostavan kuluttajien sähkölaskuja. Käyttipä haastateltu jopa esihistoriallista "haluammeko pitää Suomessa valot päällä" -retoriikkaa.

Näiltä fossiileilta tuntuvat menneen täysin ohi kaikki ne kyselytutkimukset, jotka osoittavat, että kyllä, suomalaiset haluavat muutosta ja ovat siihen valmiita. Suomalaiset haluavat uusiutuvia ja päästövähennyksiä, vaikka se sitten maksaisi enemmän kuin perinteinen saastuttaminen.

Suomalaiset ovat myös valmiita energiansäästöön, mikä tietysti sotii energiayhtiöiden tulevaisuusvisioita vastaan.

Mutta mepäs pystymme siihen - ähäkutti!

Kaisa Kosonen

Kaisa ja Lauri Maan ystävien ilmastolakitempauksessa
Minä ja Lauri vastailemassa mielenosoittajien ilmasto- ja energiakysymyksiin