Metsiensuojelua ajatellessa mieleen tulevat lähinnä Suomen metsät sekä tropiikin sademetsät. Metsien biodiversiteetti on kuitenkin tärkeä asia kaikkialla, vaikkei sitä suomalaista mediaa seuraamalla uskoisi.

Metsiensuojelu on iso asia esimerkiksi Saksassa, joka dollareissa mitattuna on maailman toiseksi suurin puutuotteiden viejä. Siksi matkustinkin Saksan metsäisimpään osavaltioon Bavariaan Greenpeacen vapaaehtoisena pyökkimetsiä suojelemaan.

Suomalaiseen metsään tottuneelle keskieurooppalaiset vanhat pyökkimetsät ovat huikaiseva kokemus. Metsät ovat tavattoman vehreitä ja rungot tuntuvat jatkuvan ikuisuuksiin taivasta kohti. Vaikka tarkoitukseni on pääasiassa kartoittaa vanhat puut, on minun tämän tästä pakko kaivaa kamera taskusta ja räpsiä kuvia usvassa ja ensilumessa kylpevistä metsistä.

Uhattua pyökkimetsää Bavariassa.
Pilvisellä säällä Spessartin pyökkimetsät verhoutuvat sumuun; tämäkin metsä on hakkuu-uhan alla. Kuva: Topias Salonen.

Tuhat vuotta sitten Saksan pinta-alasta 66 prosenttia oli pyökkimetsää. Nyt näistä luonnontilaisista pyökkimetsistä on jäljellä enää 2 - 3 prosenttia. Bavarian osavaltio on haluton toteuttamaan Saksan liittovaltion direktiivejä nostaa osavaltioiden metsien suojeluaste viiteen prosenttiin.

Bavarian valtionmetsiä hallinnoiva metsähallinto, Bavarian State Forest Enterprise (BaySF) käyttäytyy kuin mikäkin suomalainen Metsähallitus. BaySF avohakkaa vanhoja luonnontilaisia metsiä, vähättelee metsien luontoarvoja ja istuttaa tuhoisaa vieraslajia, douglaskuusta metsiin. Kaiken lisäksi BaySF kieltäytyy julkaisemasta tietoa metsien luontoarvoista.

Saadaksemme Bavarian metsiensuojelun ruotuun ja todisteita vanhojen pyökkimetsien olemassaolosta olemme Spessartissa, pohjoisen Bavarian kukkuloilla kartoittamassa alueen vanhoja yhtenäisiä pyökkimetsiä.

Me vapaaehtoiset kartoitamme pyökkimetsistä vanhoja puita, mitaten puiden halkaisijan ja merkkaamme puut GPS-tietokantaan. Esimerkiksi pyökeistä kirjaamme ylös kaikki halkaisijaltaan yli 50-senttiset puut. Tämän kokoiset pyökit ovat arviolta 140-vuotiaita. 70-senttiset pyökit ovat jo yli 180-vuotiaita. Kaiken kaikkiaan olemme pieniltä metsäalueilta kartoittaneet jo tuhansia yli 140-vuotiaita pyökkejä.

Greenpeacen vapaaehtoiset mittaavat vanhoja pyökkejä.
Vapaaehtoiset mittaavat ja kartoittavat yli 140-vuotiaan puun, jonka BaySF on merkannut punaisella täplällä kaadettavaksi. Kuva: Topias Salonen

Kartoittamalla saamme julkiseen tietoon alueen vanhat pyökkimetsät. Juuri sitä tietoa, jota BaySF haluaa salata. Osa vapaaehtoisista on myös kartoittanut minne on istutettu rikkaruohon tapaan leviävää douglaskuusta. Aikaisemmin BaySF kielsi istuttaneensa douglaskuusia, mutta Greenpeacen metsäkartoitus paljasti BaySF:n istuttaneen alkuperäiskasvillisuuta syrjäyttävää douglaskuusta jopa Natura-alueille.

Greenpeacen tavoitteet ovat hyvin yksinkertaiset: Bavarian osavaltion on rauhoitettava Saksan liittovaltion direktiivin mukaisesti vähintään 5 prosenttia metsistään, jättää luonnontilaiset vanhat metsät rauhaan ja lopetettava douglaskuusen tuhoisa istuttaminen vanhoihin metsiin.

TOPIAS SALONEN

Topias on Greenpeacen vapaaehtoinen.

Tule sinäkin Greenpeacen vapaaehtoiseksi!