YLE kertoi tänään, että ei-elintarvikekäyttöön tarkoitetun raakapalmuöljyn tuonnista kertovat tullitilastot on salattu vuodesta 2007 asti. Juuri tuona vuonna Neste Oil alkoi tuoda palmuöljyä Suomeen biopolttoaineen raaka-aineeksi. Onko tämä sattumaa? Ei ole.

Tullin mukaan ”yrityksillä on mahdollisuus saada kauppaa koskevat tiedot salaisiksi, mikäli yrityskohtaiset tiedot voidaan julkaisuista tunnistaa”. Edelleen Tulli kertoo, että tällaisissa tapauksissa yhden yrityksen osuus tuonnista on yleensä ”hallitseva” eli  yli 75 prosenttia. Mikään muu yritys kuin Neste Oil ei tässä tuoteluokassa tule kyseeseen.

Vuonna 2006, ennen Neste Oilin Porvoon palmuöljydieseltuotannon aloittamista, ei-elintarvikekäyttöön tarkoitettua raakapalmuöljyä tuotiin huikealla 132 eurolla. Vuonna 2007, Neste Oilin toiminnan alettua, tuontia olikin jo yli 26 miljoonalla eurolla.  Muut tätä tuotelajia tuovat yritykset ovat Neste Oilin rinnalla niin pieniä tekijöitä, etteivät ne voisi mitenkään vaatia tilastojen salaamista hallitsevan roolinsa perusteella.

Mitään muuta kuin tuonnin arvoa ei tilastoista enää näekään – yrityksen pyynnöstä palmuöljyn määrä ja alkuperämaat on salattu.

Biopolttoaineisiin kannustetaan mm. vaatimalla polttoaineen jakelijoita sekoittamaan biopolttoaineita kaikkeen myymäänsä polttoaineeseen. Vastalahjana yhteiskunnalta saadusta vetoavusta biopolttoaineiden tuottajien tulisi vähintään osoittaa, että heidän tuotteillaan todella saavutetaan tavoiteltavia päästövähennyksiä.  Arviointi on mahdotonta, jos edes raaka-aineen alkuperämaata ei suostuta julkistamaan.

Neste Oil sanoo YLE:lle, ettei alkuperämaan julkaiseminen ole ”tarkoituksenmukaista eikä mahdollista”. Anteeksi mitä? Neste Oilille ei pitäisi tulla yllätyksenä, että palmuöljyn tuotanto on harvinaisen ongelmallista eikä raaka-aineen kestävyys ole todellakaan itsestään selvää. On erittäin olennaista tietää, millä alueella ja kenen toimesta palmuöljy on kasvatettu.

 SINI HARKKI

Lue myös: Neste Oil - ostatteko maailman pahimmalta yritykseltä?