Minulla on ollut myönteinen kuva St1-huoltamoketjusta. Heidän hankkeensa ovat vaikuttaneet siltä, että yhtiö tosissaan pohtii kestävämpiä vaihtoehtoja fossiilisten polttoaineiden tilalle. St1:n valmistamat biopolttoaineet ovat jäteperäisiä ja yhtiö investoi myös tuulivoimaan. Kuvassa on kuitenkin särö: St1 omistaa Suomen kaikki Shell-huoltamot.

St1:n etusivulla pyörivät tuulivoimalat ja sivun yläosassa julistetaan: ”Leading producer and seller of CO2-aware energy”. Samaan aikaan St1 pyörittää suurta määrää huoltamoita Shellin brändillä. Shell on tähän mennessä käyttänyt jo 4,5 miljardia dollaria päästäkseen poraamaan ilmastonmuutoksen sulattamalta Arktikselta lisää öljyä lämmittämään ilmastoa.

Shell on aloittamassa koeporaukset Alaskan rannikon edustalla todennäköisesti elokuun aikana. Öljyonnettomuuden riski Arktiksella on suuri, koska olosuhteet ovat äärimmäisen vaikeat. Öljyonnettomuuden tapahtuessa vahinkojen korjaamiseen ei ole käytännössä mitään keinoja. Viikonloppuna Shellin porausalus ajautui rantaan ankkurin petettyä kovassa tuulessa.

Sen sijaan, että Shell pyrkisi etsimään reittiä pois fossiilisista polttoaineista, yhtiö on valmis etsimään lisää öljyä hinnalla millä hyvänsä. Shellille Arktiksen sulaminen ilmastonmuutoksen vuoksi on vain uusi mahdollisuus ja tilaisuus porata öljyä.

Kysymys kuuluu: Miten St1 suhtautuu Shellin toimintaan Arktiksella?

Ajatus ympäristöystävällisestä öljy-yhtiöstä on vaikea. Silti St1 on ainakin yrittänyt osoittaa, että heidän visionsa tulevaisuuden liiketoiminnasta olisi muuta kuin viimeisen öljypisaran perässä maailman ääriin juoksemista. Nyt heillä olisi paikka osoittaa olevansa tosissaan.

Kysytään asiaa heiltä! St1/Shellin puhelinnumero on:

 010 557 11

Voit lähestyä viesteillä myös kätevän nettilomakkeen kautta. Yhtiön johdon yhteystiedot löytyvät täältä.

https://www.st1.fi/index.php?id=44

http://www.st1.eu/index.php?id=2902

Mitä sanoa ja kysyä?

- Kerro lyhyesti, että vastustat Shellin suunnitelmia arktisesta öljynporauksesta
- Onko St1 tietoinen Shellin suunnitelmista Arktiksella?
- Tukeeko St1 Shellin suunnitelmia?
- St1 käyttää Shellin brändiä ja logoa. Miten St1 aikoo vaikuttaa Shelliin, jotta yhtiö luopuisi suunnitelmistaan Arktiksella? 

Mitä St1 sitten voisi tehdä? Helpoin ja nopein tie on tietysti julkisesti kritisoida Shellin suunnitelmia Arktiksella. Tämä olisi todellinen näyttö vastuullisuudesta, koska alan sisäisillä viesteillä on erityistä painoarvoa.

TAPIO LAAKSO

 


www.savethearctic.org