Ydinvoimamustekala
Yli puolet suomalaisista vastustaa ydinvoiman lisärakentamista. Niin minäkin. Niinpä haluan löytää itselleni sähköntoimittajan, jolla ei ole kytköksiä ydinvoimayhtiöihin.

Sähköntuottajat on helppo löytää Energiamarkkinaviraston sivuilta. Helppoa on myös sulkea pois ilmiselvät ydinvoimayhtiöt E.ON, Fortum ja Vattenfall.

Katsotaanpa sitten vaihtoehtoja. Ekosähkö Oy kuulostaa nimensä puolesta hyvältä. Mutta, mutta… Ekosähkö Oy:n omistaa kokonaisuudessaan Kainuun Energia Oy. Kainuun Energiassa valtaa käyttää 50,5 prosentin ääniosuudella ydinvoimayhtiö E.ON Sverige Ab.

Tässä vaiheessa herää epäilys, että monet muutkin sähköntoimittajat ovat omistuksen kautta sidoksissa ydinvoimayhtiöihin. Ja niinhän se on. Yhtiö toisensa jälkeen paljastuu olevan monien mutkien kautta joko Fennovoiman tai TVO:n omistaja.

Kaikista suomalaisista sähköntoimittajista, jotka tarjoavat sähköä toimialueensa ulkopuolelle, jäävät jäljelle omistuskytkentöjen perkaamisen jälkeen vain Lappeenrannan Energia ,bensa-asemistaan tuttu St1 ja Tammisaaren Energia. Lisäksi norjalaisen Troms Kraftin ruotsalainen tytäryhtiö Kraft & Kultur tarjoaa ydinvoimakytkennöistä vapaata vihreää sähköä. Yksi tapa varmasti vihreään sähkön hankintaan on hankkia Lumituuli Oy:n osake, niitä vain ei aina ole tarjolla.

Eipä jäänyt paljon vaihtoehtoja ydinvoimaa vastustavalle sähkönkäyttäjälle. Tutkimusmatka sähkömarkkinoille kertoo hyvin, kuinka perusteellisesti kaikki kietoutuvat neljän mahdin – Fortumin, TVO:n, E.ON:in ja Vattenfallin – ympärille.

Jos nyt jokin itsenäinen vihreän sähkön toimittaja huomasi tulleensa unohdetuksi, ilmoittakoot itsestään kommentoimalla kirjoitusta. Markkinoita olisi!

Juha Aromaa