Newsweek julkaisi taas listauksensa maailman suuryritysten ympäristöystävällisyydestä. Viimeisenä globaalilla 500 suuryrityksen listalla komeilee Wilmar, yksi suurimmista palmuöljyntuottajista Indonesiassa.

Tämä ei ole yllätys, kun ottaa huomioon Kaakkois-Aasian palmuöljyteollisuuden globaalit vaikutukset. Indonesian turvemaat kattavat 0,1 prosenttia maailman maasta, mutta tuottavat 4 prosenttia globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä. Se on paljon.

Suuri osa turvemaiden raivaamisesta, polttamisesta ja kuivaamisesta tapahtuu nyt juuri palmuöljyteollisuuden massiivisen laajentumisen seurauksena. Greenpeace yhdisti jo vuonna 2007 raportissaan Wilmarin laajamittaiseen sademetsien raivaamiseen ja turvemaiden kuivattamiseen.

Tässä ei ole pieni rooli Neste Oililla, joka on ensimmäisenä öljy-yhtiönä tehnyt palmuöljydieselin valmistuksesta suuren mittakaavan liiketoimintaa. Yhtiö vakuuttaa hankkivansa palmuöljynsä "vastuullisesti". Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, emme tiedä.

Tarkoittaako se esimerkiksi sitä, että Neste Oil ei osta tuottajilta, jotka raivaavat toisaalla sademetsää ja turvemaita? Tuskin, sillä sellaisia tuottajia ei riittäisi vastaamaan Neste Oilin valtavaan kysyntään. Tarkoittaako se sitä, että maailman vastuuttomammaksi nimetty Wilmar ei ole Neste Oilin toimittajien joukossa? Mitä sanoo Neste Oil?

SINI HARKKI