Finnair on perunut suunnitelmansa ryhtyä käyttämään Neste Oilin biokerosiinia keväällä. Finnairin ympäristöjohtaja Kati Ihamäki kertoo, että yhtiö ei ole toistaiseksi löytänyt sopivaa raaka-ainetta. Tämä tarkoittaa sitä, että Neste Oil ei pystynyt toimittamaan Finnairille sen vaatimaa palmuöljytöntä, kestävistä raaka-aineista valmistettua lopputuotetta.

Finnairin päätös olla ostamatta Neste Oilin palmuöljypohjaista biopolttoainetta osoittaa aitoa ympäristövastuuta. Ruokakasveista valmistetut ensimmäisen sukupolven biopolttoaineet, joihin Neste Oilin palmuöljydiesel ja -kerosiini kuuluvat, eivät auta torjumaan ilmastonmuutosta.

Neste Oil johtaa asiakkaita harhaan

Greenpeace toivoo, että myös muut Neste Oilin kanssa sopimusta harkitsevat asiakkaat vaativat yhtiöltä palmuöljyvapaata, kestävistä raaka-aineista valmistettua tuotetta. Neste Oil on viime aikoina tarjonnut harhaanjohtavaa mass balance -sopimusta asiakkaille.

NExBTL-dieselin pääraaka-aine on palmuöljy. Mass balance -järjestelmässä asiakkaalle luvataan paperilla laskennallinen osuus muuta raaka-ainetta, mutta toimitettu lopputuote sisältää enimmäkseen palmuöljyä. Tällaista sopimusta ei tule hyväksyä, koska sillä tuettaisiin Neste Oilin valtavaan palmuöljyn tarpeeseen perustuvaa NExBTL-tuotantoa. Finnairin päätös antaa Neste Oilille oikean viestin siitä, että yhtiön tulee panostaa kestäviin ja ympäristöystävällisiin raaka-aineisiin NExBTL-tuotannossa.

Hyväksyvätkö VR:n omistama Pohjolan Liikenne ja pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä järjestävä HSL-kuntayhtymä Neste Oilin selitykset, vaikka ovat ilmoittaneet, että polttoaineena ei käytetä palmuöljystä tuotettua dieseliä?

Aiemmin Neste Oilin palmuöljystä ovat julkisesti kieltäytyneet Tukholman joukkoliikenne (2008) ja ruotsalainen OKQ8- huoltoasemaketju (2007).

Maija Suomela