Orankipukuinen aktivisti öljytynnyrissä "kuristuneena"  Neste Oiln palmuöljydieselletkuun

Neste Oil väittää jälleen uuden mainoskampanjan (HS 2.3.2012) keinoin olevansa vastuullisia, vaikka yhtiöstä on tullut maailman suurimpia palmuöljyn käyttäjä ja näin ollen suomalaisyhtiö aiheuttaa enemmän tuhoa sademetsissä kuin koskaan. Tähän asti Unilever on pysytellyt niukasti edellä, mutta tänä vuonna Neste Oilin on tarkoitus tulla maailman suurimmaksi palmuöljyn käyttäjäksi.

Neste Oil väittää, että sen palmuöljydieselillä olisi vähennetty viime vuoden aikana liikenteen ilmastopäästöjä 310 000 dieselauton päästöjen verran. Tässä luvussa ei ole huomioitu sademetsien ja turvemaiden tuhoamisesta aiheutuvia ilmastopäästöjä, jotka useiden kansainvälisten, riippumattomien tutkimusten mukaan mitätöivät palmuöljydieselin käytöstä aiheutuvat hyödyt. Katso esimerkiksi UNEP ja Euroopan komissio.

Muutamia YK:n ympäristöohjelma UNEP:in järkyttäviä lukuja:

  • Maailman suurin palmuöljyn tuottajamaa Indonesia suunnittelee tuotannon laajentamista kuudesta miljoonasta hehtaarista 20 miljoonaan hehtaariin. Tällä hetkellä kaksi kolmasosaa uusista palmuöljyplantaaseista raivataan sademetsiin.  
  • 95 prosenttia viimeaikaisesta palmuöljyn tuotannon kasvusta Malesiassa ja Indonesiassa johtuu kasvaneesta kysynnästä biodieselin raaka-aineeksi.

Neste Oilin harhaanjohtavista luvuista:

Neste Oil laajensi palmuöljydieselin tuotantonsa kuluneen viiden vuoden aikana kahteen miljoonaan tonniin. Kylmänviileästi yhtiö väittää vähentäneensä palmuöljyn käyttöä, vaikka ennätykselliset 95 prosenttia raaka-aineista hankittiin palmuöljyteollisuudesta viime vuonna.

Neste Oilin pelkkä raakapalmuöljyn käyttö on vaatinut jo tässä vaiheessa vähintään 150 000 hehtaaria uutta viljelypinta-alaa sademetsistä ja turvemailta. Vertailun vuoksi: Suomen koko peltopinta-ala on 2,3 miljoonaa hehtaaria.

Hävyttömiä  valheita peittelevien kalliiden mainoskampanjoiden sijaan Neste Oilin olisi syytä keskittyä luopumaan palmuöljystä, ennen kuin on liian myöhäistä.Tällä menolla Kaakkois-Aasian viimeiset sademetsät ovat mennyttä vuoteen 2020 mennessä.

Maija Suomela