Balin ilmastokokous päättyi lopulta tänään dramaattisten vaiheiden ja liki vuorokauden jatkoajan jälkeen. Sekavasta uutisoinnista on kotikatsomoissa varmasti jäänyt epäselväksi, oliko kokous menestys, vai menetetty mahdollisuus. Minä sanoisin, että se oli molempia, mutta selkeästi enemmän menestys.
Yötunnelmia kokouskeskuksessa
Syy sekavaan uutisointiin on luonnollisesti itse kokouksen sekavuus, mutta tällä kertaa pakkaa sekoitti kuitenkin myös se, että eri toimijat hätiköivät tiedotuksessaan. Tiedotteita laitettiin ulos jo ennen kokouksen päättymistä, jolloin loppuvaiheilla saavutettu yllättävä ja merkittävä läpimurto jäi niissä huomiotta.

Itsekin olin kirjoittanut jo lähettämistä vaille valmiiksi tiedoteluonnoksen, joka tuomitsi jyrkin sanakääntein hallitukset kyvyttömyydestä sopia tarvittavien päästövähennysten suuruusluokasta. Tiedote meni kuitenkin täysin uusiksi, kun kaikkien suureksi hämmästykseksi suuntaa-antavat tavoiteluvut hyväksyttiinkin kokouksen viime metreillä Kioton pöytäkirjan uusista tavoitteista käytävien neuvottelujen pohjaksi. Tämä päätös tekee hyvin selväksi, että päästövähennysten on oltava teollisuusmailta yli 25 – 40 % suuruisia vuoteen 2020 mennessä ja globaalisti yli 50 % vuoteen 2050 mennessä, jotta vaarallista ilmastonmuutosta voitaisiin ilmastosopimuksen 2 artiklan hengessä torjua.
Greenpeacen lippulaiva Rainbow Warrior saapuu Balille paikallisten kalastajien vastaanottamana.
Suuren yllätyksen asiasta tekee se, että Kanada, Japani, Australia ja Venäjä olivat vastustaneet tavoitelukuja neuvottelujen aikana. Kansalaisjärjestöt saivat kuitenkin luotua maita kohti kansallisten tiedotusvälineidensä kautta niin suurta painetta, että maat luopuivat yksi toisensa jälkeen vastustamisesta.

Minä näen, että Balilla saatiin kokoon oikein mainio työpaketti tavoitteineen seuraavalle kahdelle vuodelle. Balilla istutettiin käänteentekevän ilmastosopimuksen siemenet. Satoa on määrä kylvää Kööpenhaminassa vuonna 2009. Uskallan siis väittää, että kokous onnistui tavoitteissaan, vaikka päätökset eivät optimaalisia olleetkaan.

Tarkempaa analyysiä kokouksen tuloksista seuraa lähipäivinä. Nyt tarvitsen unta.

Kaisa Kosonen