Graafi: Olkiluoto 3:n hinta ja valmistumisaikaRanskan media uutisoi tänään, että maailman toinen rakenteilla oleva Olkiluoto 3 -tyypin reaktori Ranskan Flamanvillessä on kaksi vuotta jäljessä aikataulusta. Ilmoitus on äärimmäisen nolo ydinvoimayhtiöille, jotka ovat vakuutelleet, että Olkiluoto 3:n ongelmissa on kyse kasvukivuista, jotka eivät toistuisi. Reaktoria on rakennettu alle kahden vuoden ajan.

Samassa uutisessa kerrotaan, että Areva kirjaa uuden 300 miljoonan euron tappion Olkiluoto 3 -hankkeesta. Areva ilmoitti vuoden 2009 ensimmäisen puoliskon tuloksensa julkistuksessa, että tappiot olivat 2,3 miljardia euroa, joten tappiot nousevat nyt 2,6 miljardiin ja reaktorin kokonaishinta 5,8 miljardiin. TVO ilmoitti viime viikolla, että työmaa myöhästyy lisää.

Olkiluodossa ei ole kyse mistään poikkeuksesta vaan ydinvoimateollisuuden kroonisesta ongelmasta. Reaktorien kustannukset aliarvioidaan tietoisesti, koska kun hanke on kerran käynnistetty, joku muu maksaa kustannukset. Kautta historian useimmat ydinvoimahankkeet ovat ylittäneet budjettinsa reilusti, jopa moninkertaisesti. Äärimmäisen monimutkaiset megahankkeet eivät ole tätä päivää.

Kuinkahan moni kansanedustaja ymmärtää, että jos Suomeen rakennettaisiin uusia reaktoreita, kustannusarvioiden todennäköisesti miljardiluokkaan nousevat ylitykset tulisivat sähkönkäyttäjien maksettaviksi? Myös hankkeisiin liittyvä epävarmuus tulee kalliiksi sähkön käyttäjille. Toisaalta ydinvoimaloiden hinta-arviot ovat kohonneet niin rajusti, että reaktori saattaisi jäädä rakentamatta, vaikka lupa myönnettäisiin.

Lauri Myllyvirta