Hyvää uutta vuotta Greenpeace blogin lukijoille, ja suoraan ankeaan asiaan: öljylämmitystaloudet saavat nyt laskuunsa sademetsien tuhoamislisän. Omakotitaloudet maksavat noin 5% vuodessa lisää siitä, että polttoöljyyn "ilmastotalkoiden" nimissä sekoitetaan Neste Oilin palmuöljydieseliä.

Typerintä on se, että sademetsiä tuhoamalla tuotetun palmuöljyn sekoittaminen polttoöljyyn ei auta ilmastonmuutoksen torjumista. Se päinvastoin pahentaa sitä. Palmuöljyn tieltä kaadetaan hiilivarastoina toimivat sademetsät ja ojitetaan suot. Lopputulos on polttoaine, jonka ilmastotase on negatiivinen - siis tavallista öljyä pahempi- vähintään seuraavat 80 vuotta, pahimmillaan jopa yli 400 vuotta.

Kirjoituksen tarkoitus ei ole syyllistää öljylämmitteisessä omakotitalossa asuvaa ihmistä. Heillehän palmuöljy pakkosyötetään, ja vielä aiempaa isomman laskun kanssa. Isot öljy-yhtiöt kun ilmeisesti kaikki aikovat sekoittaa öljyynsä Neste Oilin palmuöljyä. Autonsa tankkaava voi sentään ajaa Neste Oilin aseman ohi täyttämään tankkinsa niille asemille, jotka myyvät ihan tavallista dieseliä - sitä, jonka päästöt ovat pienemmät, ja jota varten ei tuhota sademetsää.

Matti Liimatainen