The video Shell doesn't want you to see from Greenpeace on Vimeo.

Shell poisti videomme YouTubesta, joten laitoimme sen Vimeoon. Katso miten paljastimme Shellin todelliset kasvot lahjoittajiemme avulla. Vaikuta sinäkin maapallomme tulevaisuuteen - ryhdy lahjoittajaksi jo tänään.

Arktiksen pelastajiin ja Grand Prix -faneihin kuuluu monenlaisia ihmisiä. Tiedän sen, koska olin suuri Formula 1 -fani nuorempana. Mutta onko mahdollista olla ympäristönsuojelija ja fanittaa samalla autourheilua? Miksipä ei? Mielestäni monimuotoisuus on hyvästä ja se tuo asioihin erilaisia näkökulmia. Luulen myös, että ympäristönsuojelijoita löytyy autourheilun parista siinä missä Formula 1 -faneja Greenpeacelta.

Kiinnostukseni Formula 1 -kilpailuihin alkoi kämppäkaverini ansiosta – hän rakasti formuloita yli kaiken. Hän nousi usein jopa kahdelta aamuyöllä katsomaan kisoja. Eikä kestänyt pitkään kun olin myös koukussa. Osaan siis arvostaa kaikkea sitä teknologiaa, urheilullisuutta ja innovaatioita, jotka ovat selkeästi Formula 1 -kisojen sydän.

Mutta on myös jotain mitä en arvosta. Nimittäin kisojen sponsorina toimivan Shellin öljynetsintää Arktiksella. Shell on aiheuttanut jo paljon tuhoa ympäri maailman kulkeneella, kaikkea muuta kuin voitokkaalla, fossiilisten polttoaineiden etsintäreissullaan. Aiheutettuaan öljyvuotoja Nigeriassa ja tuhottuaan alkuperäiskansojen yhteisöjä Kanadassa Shell vaarantaa nyt kaiken tavoitellessaan öljyä sulavalta Pohjoiselta jäämereltä.

Shell on todistanut jo monta kertaa oikovansa vaarallisimmatkin mutkat saadakseen haltuunsa planeetan vihoviimeiset öljyvarannot. Samalla kun Shell kiihdyttää päättömästi tiukkaan mutkaan ja jarrut lyövätkin tyhjää, me muut yritämme pelastaa Arktiksen. Jokainen kuljettaja tietää, että öljy kilparadalla on varma onnettomuus. Öljy Arktiksella puolestaan on varma katastrofi.

27. elokuuta 2013 Belgia

Greenpeacen aktivistit protestoivat Belgian Grand Prix -kilpailun pääsponsorin Shellin öljynporaussuunnitelmia Arktiksella

 

Tiedemiehet kertovat, että Arktis on syöksykierteessä. Kun planeettamme lämpenee ilmastonmuutoksen vuoksi, Arktinen jää sulaa ja paljastaa öljyvarantoja. Tämä öljy pumpataan käyttöön, mikä puolestaan lisää kasvihuonepäästöjä. Näin ilmastonmuutos pahenee entisestään ja jää sulaa entistä enemmän. Tämä on noidankehä, jota ruokkivat ahneus ja välinpitämättömyys. Nyt meidän täytyy pysäyttää se.

Arktis on tärkeä koko planeetallemme ja kaikille sen asukkaille, koska arktinen jääpeite heijastaa auringon lämpöä takaisin avaruuteen ja tasapainottaa ilmastoa. Ilman Arktista maapallomme olisi kovin erilainen. Ja juuri sen vuoksi melkein neljä miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa on jo liittynyt Arktiksen suojelijoihin.

Shell ei ole osoittanut olevansa pokaalin arvoinen. Auta meitä varmistamaan, että Shellin riskialtis öljynetsintä Arktiksella saatetaan suuren yleisön tietoon.

Tule mukaan kertomaan Shellille, ettei Arktis ole testirata. Yhdessä voimme pelastaa Arktiksen.

Kumi Naidoo

Greenpeace Internationalin pääsihteeri