Fukushima by Alani Cruz

Japanin suljetun energiamarkkinan mahtavat jättiyhtiöt eivät ole tottuneet toimintaansa kohdistuvaan kritiikkiin. Niinpä myös Fukushiman ydinvoimalat omistava TEPCO torjui aluksi päättäväisesti vaatimukset Japanin ydinkatastrofin alkuvaiheita koskevien keskustelujen videonauhoitteiden julkaisemisesta. Yhtiön päättäväisyyteen ei tuntunut millään lailla vaikuttavan, että yhtiö on suurelta osin kansallistettu talousvaikeuksiensa vuoksi tai että sen omistajat ovat haastaneet sen oikeuteen katastrofin hoitamisessa tehdyistä virheistä.

Tähän mennessä TEPCO on saatu myöntymään 11.–15.3.2011 kuvattujen nauhoitteiden osittaiseen julkistamiseen, mutta tiukoin ehdoin. Kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edanon henkilökohtaisen painostuksen jälkeenkin yhtiö sallii suuria tiedotusvälineitä edustavien toimittajien katsoa yhtiön sensuroimia nauhoitteita kuukauden ajan ja korkeintaan kuusi tuntia päivässä, enintään kahdelta tietokoneelta kerrallaan. Toimittajat eivät saa tehdä kopioita nauhoitteista tai julkistaa nauhoilla esiintyvien työntekijöiden nimiä. Nauhoitteiden ääntä on häiritty piippauksin 1665 kohdassa ja työntekijöiden kasvot on sumennettu 29 kertaa.

Sensuurista huolimatta julkaistut nauhoitteet ovat jo paljastaneet katastrofin alkuvaiheiden kaaoksen. TEPCO:n johtajat, pelastustöistä vastaavat insinöörit ja pääministerin kanslia riitelevät nauhoilla keskenään ja välillä Japanin ydinturvakomission puheenjohtaja Haruki Madarame antaa itse keskenään ristiriitaisia ohjeita.

Ensimmäisen reaktoriyksikön räjähtäessä 12.3. osa yhtiön johdosta, mukaan lukien silloinen pääjohtaja Masataka Shimizu, lähtevät lätkimään jättäen kenttätyöntekijät selviytymään kriisistä keskenään. Toisessa kohtaa yhtiön silloinen hallituksen puheenjohtaja Tsunehisa Katsumata ilmoittaa aikovansa kieltää julkisuudessa väitteet räjähdyksestä kolmannessa reaktoriyksikössä. Asiantuntijoiden mukaan lausunnon aikaan kyseinen räjähdys oli joko juuri tapahtunut tai tapahtumassa.

Kolmannen reaktoriyksikön räjähtäessä TEPCO menettää lopullisesti otteensa viestintään. Yhtiön toimihenkilö Akio Takahashi kertoo pääjohtaja Shimizulle aikovansa sanoa räjähdyksen olleen vetyräjähdys, koska maan ydinturvaviranomainen oli sanonut niin aiemmin televisiossa. Lausunnosta huolimatta räjähdyksen todellinen syy ei ole selvinnyt tähän päivään mennessä.

Useiden riippumattomien asiantuntijoiden mukaan nauhoitteilla on ratkaiseva merkitys katastrofin jälkihoidon virheiden tunnistamisessa. Mm. Japanin uutislehtien liitto on vaatinut sekä alkuvaiheen että myöhempien nauhoitteiden julkistamista.

TEPCO:n ja Japanin muiden energiayhtiöiden ylimielisyys alkaa myös vaikuttaa niiden vuosikymmeniä kestäneeseen vahvaan asemaan. Kauppa- ja teollisuusministeri Edano säväytti toteamalla, että siirtyminen tehokkaaseen energiankäyttöön ja uusiutuviin energianlähteisiin todennäköisesti vahvistaisi Japanin taloutta.

Massiiviset mielenosoitukset ovat pakottaneet pääministeri Yoshihiko Nodan selvittämään vakavasti energiaskenaariota, joka perustuu ydinvoiman alasajoon. Tällaisella käänteellä eräässä maailman tärkeimmistä ydinvoimamaista olisi merkittäviä ja mahdollisesti lopullisia vaikutuksia nykymuotoisen ydinvoiman tulevaisuuteen.