Presidentti Martti Ahtisaari ja hänen CMI- toimistonsa työntekijät voisivat avata television tänä iltana. SuomiTV esittää BBC:n dokumentin Palmuöljyn todellinen hinta (Palm Oil – Costing the Earth) kello 19.30. Toivottavasti mahdollisimman moni biopolttoaineita fiksuna ratkaisuna pitävä näkisi tämän tylyn dokumentin. Ai miksi Ahtisaari ja CMI? He ovat juuri solmineet yhteistyösopimuksen Neste Oilin kanssa. Yhtiöstä tulee CMI:n virallinen yhteistyökumppani, mitä se käytännössä sitten tarkoittaneekin. Neste Oil toki tarvitsee kriisinhallintaa: suuret satsaukset palmuöljydieseliin tuottavat rahallista tappiota ja ovat imagolle tuhoisia. Maralle muistuttaisin, että palmuöljy on likaista bisnestä. Se tekee lattian liukkaaksi, siinä ei voi enää syyttää lakeerikenkiä.

Biopolttoaineiden osuus ruuan hinnan nousussa ja siitä aiheutuvat ongelmat ovat jääneet valitettavan vähälle huomiolle julkisuudessa. Onneksi asiasta kuitenkin välillä näkee puheenvuoroja Suomessakin. Varsinais-Suomessa vihreiden ehdokkaana oleva Saska Tuomasjukka pohtii tänään 1.4. asiaa kolumnissaan ”ei olla metsärosvoja”. Aiemmista päivityksistä voi lukea kirjeenvaihdosta Neste Oilin kanssa.

Tankkaamalla Neste Oililla edistät lapsi- ja orjatyövoiman käyttöä

UM:n sivuilla kirjoitetaan 29.3. Malesian siirtotyöläisistä.”Valtaosa siirtotyöläisistä työskentelee "3 D (dirty, demeaning, dangerous)-aloilla", mm. palmuöljy- ja kumipuuviljelmillä, valmistusteollisuudessa, rakennustuotannossa ja kotiapulaisina.” ”Siirtotyöläisyyteen ja varsinkin laittomien siirtotyöläisten asemaan Malesiassa liittyy merkittäviä sosiaalisia ongelmia. Pahimpiin kuuluva esimerkki on viljelmätyöläisten lasten pääsy kouluihin..”

UM:n raportti raapii pintaa. Malesian ja Indonesian palmuöljy ovat mukana USA:n viranomaisten vuosittain laatimalla lapsi- ja orjatyövoimalla tuotetut hyödykkeet- listalla (United States Department of Labor. 2010 List of Goods Produced by Child Labor or Forced Labor. December 2010). Malesian palmuöljyssä orjatyövoiman osuuden katsotaan olevan merkittävä, Indonesian palmuöljyssä puolestaan lapsityövoiman.

Ulkoministeri Alexander Stubb ja valtionyhtiöiden ohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies, kuinka fantastista on että valtionyhtiömme rakentaa bisneksensä Malesian ja Indonesian lapsi- ja orjatyövoimaöljyn varaan?

Matti Liimatainen
Metsävastaava, Greenpeace