Fukushima mereltä

Kuva: Ria Novosti

Tilanne reaktoriyksiköillä

Fukushima Daiichin yhteyteen rakennetulta jätteenkäsittelylaitokselta vuosi viime viikolla yli kolme tonnia korkea-aktiivista vettä. Kyseessä on toiseksi suurin vuoto sitten maaliskuun onnettomuuden alkamisen. Energiayhtiö Tepcon mukaan vesi ei päässyt ulos laitoksen alueelta. Vuodon syytä tutkitaan.

Radioaktiivinen saastuminen

Neljä- ja seitsenvuotiaiden poikien todettiin saaneen sisäisen säteilyannoksen Fukushima Daiichin onnettomuuden seurauksena. Molemmat saivat noin kolmen millisievertin annostuksen. Tulokset kävivät ilmi 4 463 Fukushiman prefektuurin asukkaalle kesäkuun lopun jälkeen tehdyistä testeistä.

Tokiolaisen alakoulun pihalta mitattiin 3,99 mikrosievertiä säteilyä tunnissa, eli 20 kertaa enemmän kuin sallittua. Koulu sijaitsee 200 km päässä Fukushima Daiichin ydinvoimalasta. Fukushiman kaupungissa keskimääräinen säteilytaso oli vain 1 mikrosievert tunnissa.

Kaksi tokiolaista ympäristöjärjestöä löysi jälleen voimakkaasti säteileviä paikkoja Katsushikan ja Edogawan alueilta. Katsushikassa säteilyä oli 5,47 ja Edogawassa 6,7 mikrosievertiä tunnissa.

Japanin opetusministeriö reagoi säteilevien paikkojen paljastumiseen ilmoittamalla aikovansa julkaista ohjeet säteilyn paikantamisesta ja puhdistamisesta. Hallitus tarjoaa myös tarvittavat välineet.

Tokion ja Saitaman alueelta kerätystä teestä on mitattu jopa 2 062 Bq/kg radioaktiivista cesiumia. Paikallisviranomaiset ovat ohjeistaneet viljelijöitä tuhoamaan saastuneet lehdet.

Japanin opetusministeriö julkaisi kartan cesium-laskeumasta ilmassa ja maaperässä kunnittain ja alueittain.

Japanin atomienergiajärjestö alkaa käyttää miehittämättömiä helikoptereita säteilyn mittaamisen metsissä ja muissa vaikeakulkuisissa paikoissa.

Kahdeksan prefektuurin maanviljelijät ovat ilmaisseet turhautumisensa siihen, että Japanin hallitus ei ole vieläkään osoittanut sijoituspaikkaa 7 200 tonnille radioaktiivista riisiä. Osa kunnista aikoi sijoittaa saastuneen riisin väliaikaisesti omiin varastoihinsa, mutta hankkeet kaatuivat paikalliseen vastarintaan. Maanviljelijöiden mukaan heillä ei ole enää tilaa riisille, ja riisi voi kulkeutua vahingossa eläinten rehuksi.

Fukushiman kaupunki aloitti kaikkien alueidensa puhdistamisen. Työn toivotaan valmistuvan ensi vuoden loppuun mennessä.

Vain kolme yritystä suunnittelee tällä hetkellä palaavansa Fukushima Daiichia ympäröivälle 20–30 km alueelle. Yrityksiä vaivaa pula asiakkaista ja työntekijöistä useimpien ihmisten muutettuaan pysyvästi alueelta. Myös puhdistuskulut ja kuluttajien huoli tuotteiden säteilystä rasittavat yrityksiä. Paikallisviranomaiset suomivat keskushallintoa siitä, että evakuointimääräys poistettiin ennen kuin alue oli puhdistettu.

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin pääministeri Yoshihiko Noda ilmoitti sanomalehti Mainichin haastattelussa harkitsevansa rakenteilla olevien ydinvoimaloiden lupia tapauskohtaisesti kuultuaan paikallisviranomaisia. Tähän asti kunnat ovat Japanissa antaneet itse lopullisen hyväksynnän laitoksille. Noda ilmoitti aiemmin pitävänsä lupia uusille ydinvoimaloille ”epätodennäköisinä”.

Japanin ydinturvakomissio on julkaissut luonnoksen suosituksesta, jossa ydinkatastrofien evakuointialueet laajennettaisiin nykyisestä kymmenestä kilometristä kansainvälisten standardien mukaiseen 30 kilometriin. Lisäksi viittä kilometriä lähempänä asuvat evakuoitaisiin ennaltaehkäisevästi minkä tahansa onnettomuuden sattuessa. 50 km säteellä asuvia kehotettaisiin syömään joditabletteja onnettomuustilanteessa.

Fukushiman prefektuurin parlamentti hyväksyi poikkeuksellisen julkilausuman, jossa kehotetaan purkamaan kymmenen prefektuurissa sijaitsevaa energiayhtiö Tepcon omistamaa ydinreaktoria. Yhtiö on jo virallisesti sulkenut tuhoutuneet Fukushima Daiichin reaktorit, mutta ei ole vielä tehnyt päätöstä ehjiksi jääneistä, eikä Fukushima Dainin neljästä reaktorista.

Neljä japanilaista ydinvoimapaikkakuntaa on kieltäytynyt niille kuuluvasta tukirahasta. Japanissa on toiminut vuodesta 1974 tukirahasto ydinvoimapaikkakunnille. Tuista kieltäytyminen on poikkeuksellinen poliittinen kannanotto.

Kaupalliset vaikutukset

Energiayhtiö Tepco pyytää Japanin hallitukselta 9,5 miljardin euron avustusta kattaakseen Fukushima Daiichin aiheuttamia kustannuksia.

Ranskan atomienergiakomission johtaja Bernard Bigot sanoi Tokiossa pitämässään esitelmässä, että Fukushima Daiichin vetyräjähdykset olisi voitu välttää, jos reaktoreihin olisi alettu pumpata heti merivettä.

Kyushu Electric lupasi harkita uudelleen rangaistusta johtajilleen, jotka olivat sekaantuneet julkiseen mielipiteeseen vaikuttamiseen liittyvään skandaaliin, sekä toimittaa uuden raportin skandaalista kauppa- ja teollisuusministeriöön. Yhtiö lupasi aiemmin leikata johtajien palkkoja väliaikaisesti 30 %, mitä kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edano piti riittämättömänä.

Kansainväliset vaikutukset

Saksa ja Itävalta painostavat tšekkiläistä energiayhtiö CEZ:iä luopumaan ydinvoiman lisärakentamisesta. Tšekki ilmoitti vetoavansa Lissabonin sopimukseen saadakseen tehdä omat energiapoliittiset valintansa itse.

Yhdysvaltain ydinvalvontakomissio (NRC) ilmoitti toteuttavansa seitsemän uutta turvallisuussuositusta Fukushiman onnettomuuden seurauksena. NRC:n puheenjohtaja Gregory Jaczko lupasi muutosten tulevan voimaan viiden vuoden kuluessa.

KANUPP:in ydinvoimalassa Pakistanin Karachissa sattui viime viikolle radioaktiivisen veden vuoto. Paikallisten viranomaisten mukaan tilanne oli kuitenkin hallinnassa.