Fukushiman toisen ydinlaitoksen, Fukushiman Dainin ykkösreaktorissa oli jälleen tulipalo viime perjantaina. Reaktori on ollut poissa käytöstä maaliskuun maanjäristyksestä lähtien. Ilmeisesti tulipalolla ei ollut vakavampia vaikutuksia.

http://www.abc.net.au/news/stories/2011/05/27/3229260.htm?section=justin

Radioaktiivinen saastuminen

Tyynen valtameren pohjalta, 300 km päässä Fukushima Daiichin ydinvoimalasta mitattiin toukokuun alussa korkeita säteilyarvoja. Japanin tiedeministeriön mukaan havainnot radioaktiivisesta jodista ja cesiumista tehtiin pitkältä alueelta, joka ulottuu Kesennuman edustalta Miyagin prefektuurista aina Choshin edustalle Chibaan. Ministeriön mukaan laskeuma voi vaikuttaa kalojen ja levän syömäkelpoisuuteen.

http://www.japantoday.com/category/national/view/high-radiation-found-on-seabed-in-300-km-stretch-off-fukushima

Sähköyhtiö Tepco arvioi, että Fukushima Daiichin ydinvoimalasta vuotaneen saastuneen veden puhdistus maksaa ainakin 450 miljoonaa euroa. Saastunut vesi hankaloittaa tällä hetkellä pelastustöitä tuhoutuneella voimalaitoksella. Tepco arvioi, että noin 87 400 tonnia jäähdytysvettä on valunut kellareihin tai muualle lähistölle neljässä eri reaktorirakennuksessa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_03.html

Ryhmä tutkijoita varoittaa, että Tepco ei ole vieläkään antanut kaikkia tietoja koskien veden radioaktiivisesta saastumisesta johtuvia ongelmia. Arvioiden mukaan saastuneen veden määrä voi vielä kaksinkertaistua joulukuuhun mennessä.

http://www.bloomberg.com/news/2011-05-27/tepco-faces-massive-problem-containing-radioactive-water-at-fukushima.html

Poliittiset vaikutukset

Maailman suurimpien talouksien johtajat päättivät lauantaina kiristää ja yhdenmukaistaa ydinvoiman turvallisuusvaatimuksia G8 –kokouksessa Ranskan Deauvillessä. Uusien kriteerien valmistelijaksi toivottiin kansainvälistä atomienergiajärjestö IAEA:ta ja niiden tulisi sisältää varautumisen paitsi tsunameihin ja maanjäristyksiin, myös terroristi-iskuihin.

http://www.ens-newswire.com/ens/may2011/2011-05-27-01.html

Lähiseudun asukkaat haastoivat Hamaokan ydinvoimalan omistavan sähköyhtiö Chubun oikeuteen vaatiakseen voimalan pysyvää sulkemista. Voimala on suljettu toistaiseksi, mutta saatetaan avata uudelleen, jos sen todetaan kestävän Fukushima Daiichin voimalaa kohdanneen kaltaisen maanjäristyksen ja tsunamin.

http://uk.news.yahoo.com/suit-seeks-permanent-shutdown-japans-hamaoka-nuclear-plant-101516397.html

Japanin opetusministeri ilmoitti, että hallitus aikoo palauttaa alkuperäisen yhden millisievertin vuosittaisen rajan ja korvata maaperän puhdistuksesta aiheutuvat kustannukset kouluille. Raja nostettiin välillä pikkulapsienkin osalta 20 millisievertiin vuodessa. 1 169 kouluun jaetaan säteilyannosmittarit, joilla lasten saama annos voidaan mitata kouluun saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa. Tiedot on tarkoitus välittää hallitukselle kerran kuussa. Maaperän puhdistus aloitettiin jo 26 ala- ja yläkoulussa Fukushiman prefektuurissa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/27_19.html

Kaupalliset vaikutukset

Tepcoa vastaan aloitetaan tutkinta, sillä sen epäillään alun perin ilmoittaneen valheellisesti meriveden syöttämisen lopettamisesta.

http://english.kyodonews.jp/news/2011/05/93672.htm

Japanin rikkain henkilö, japanilaisen puhelinyhtiö Softbankin toimitusjohtaja Masayoshi Son haluaa aloittaa merkittävän aurinkoenergiahankkeen tsunamin runtelemilla alueilla Japanissa.

http://www.pv-tech.org/news/japanese_billionaire_touted_to_kick_start_solar_power_plants_in_tsunami_hit?utm_source=pvtech-feeds&utm_medium=rss&utm_campaign=news-rss-feed