Fukushiman ydinvoimalaitos

Tilanne reaktoriyksiköillä

Voimayhtiö Tepcon toimitusjohtaja Toshio Nishizawa sanoi uskovansa, että suunnitelma Fukushima Daiichin neljän vahingoittuneen ydinreaktorin purkamisesta pitää. Hän kuitenkin huomautti, että Fukushima Daiichin reaktorit viisi ja kuusi sekä Fukushima Dainin kaikki reaktorit voitaisiin käynnistää, jos paikallisviranomaiset antaisivat siihen lupansa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/07_39.html

Tepco suunnittelee Fukushima Daiichin voimalaitokselle 800 metriä pitkää rautamuuria, jonka tarkoituksena on eristää saastunut jäähdytysvesi merestä. Tepcon mukaan riskinä on, että tämä johtaa saastuneen pintaveden kohoamiseen voimalaitoksen lähistöllä. Rakennustöiden odotetaan kestävän enintään kaksi vuotta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/06_03.html

Fukushiman prefektuurin viranomaiset käynnistivät tällä viikolla etsinnät Fukushima Daiichin lähistöllä. 242 ihmistä on edelleen kateissa maaliskuun maanjäristyksen jäljiltä. Etsintöjä ei ole haluttu aloittaa aiemmin, sillä säteily alueella on edelleen voimakasta, 25-35 mikrosievertiä tunnissa.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110907006277.htm

Radioaktiivinen saastuminen

Japanilaisten tutkijoiden mukaan Fukushima Daiichin ydinvoimalasta on saattanut levitä kolme kertaa enemmän radioaktiivisia saasteita mereen kuin voimayhtiö Tepco on aiemmin ilmoittanut. Tutkijat totesivat mereen joutuneen yhteensä 15 000 terabecquereliä jodi-131:tä ja cesium-137:ää, kun Tepcon aiemmin julkistama arvio oli 4 720 terabecquereliä. Lukema sisältää myös aineita, jotka ovat ensin päässeet ilmakehään ja valuneet sieltä mereen sadeveden mukana. Tutkijat yrittävät edelleen selvittää onnettomuuden vaikutuksia merille.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/08_25.html

Saitaman prefektuurin viranomaiset ovat pyytäneet maanviljelijöitä lopettamaan aikaisin kerätyn teen viennin. Viranomaiset löysivät useista ottamistaan teenäytteistä cesiumia.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/06_23.html

Tochigin prefektuurin viranomaiset löysivät kaatamaastaan peurasta yli kaksi kilobecquereliä cesiumia per kg. Metsästäjiä neuvotaan olemaan syömättä peuran lihaa. Näyte ei ollut ensimmäinen löytö kohonneesta radioaktiivisuudesta villieläimissä, sillä Miyagin prefektuurissa kaadettiin jo viime kuussa radioaktiivinen villisika.

Iwaten prefektuurista mitattiin jälleen cesiumia naudoista. Prefektuuri oli juuri ehtinyt sallia karjan viennin viime kuussa, koska uusia saastuneita näytteitä ei enää ollut löydetty.

Tokyo Meat Market ilmoitti alkavansa tarkistaa kaiken karjansa säteilyn varalta ennen myymistä. Testitulokset kiinnitetään jokaiseen myytävään nautaan.

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20110908x3.html

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin uusi kauppa- ja teollisuusministeri Yoshio Hachiro ilmoitti haluavansa käynnistää ydinreaktorit uudelleen heti, kun paikallishallinnot antavat siunauksensa. Uudelleenkäynnistäminen voisi Hachiron mukaan siis tapahtua jo ennen kuin selvitys Fukushiman Daiichin onnettomuuden vaikutuksista ydinturvallisuuteen valmistuu.

Hachiron mukaan pääministeri Yoshihiki Nodan haluttomuus rakentaa uusia ydinreaktoreita kuitenkin johtaa lopulta Japanin irtautumiseen ydinvoimasta. Hachiro kertoi päättävänsä myöhemmin, mitä nyt rakenteilla oleville ydinvoimaloille tapahtuu.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110906p2g00m0dm118000c.html

Japanilaiset ydinvoimayhtiöt ovat aloittaneet turvallisuustarkastukset 13 väliaikaisesti suljetussa ydinreaktorissa. Kokeissa pyritään simuloimaan luonnononnettomuuksien, kuten maanjäristysten ja tsunamien yhteisvaikutusta verkkovirran katkeamisen kanssa. Tulokset tutkii kansainvälinen atomienergijärjestö IAEA. Testien jälkeen paikallishallintojen täytyy vielä antaa lupa reaktorien uudelleenkäynnistämiseen.

http://www.reuters.com/article/2011/09/05/energy-japan-minister-idUSL3E7K51NE20110905

Japanin uusi pääministeri Yoshihiki Noda kävi tällä viikolla tutustumassa Fukushima Daiichin ydinvoimalaan ja sen lähialueisiin. Noda kiitti pelastustyöntekijöitä ja lupasi kaksi miljardia euroa jälleenrakennustöihin.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/08_35.html

Uusi ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono sanoi Japanin kehittävän uusia tapoja vähentääkseen Fukushiman ydinonnettomuuden jäljiltä ympäristöön levinnyttä radioaktiivista jätettä. Hänen mukaansa jäte on välttämätöntä säilöä ainakin väliaikaisesti Fukushiman prefektuurissa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/06_20.html

Japani ei aio rajoittaa sähkön käyttöä tänä talvena, koska suuria virtapiikkejä ei odoteta. Asukkaita pyydetään kuitenkin edelleen säästämään sähköä.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110906005541.htm

Japanin entinen pääministeri Naoto Kan myönsi tällä viikolla, että Fukushima Daiichin ydinturma ei ollut ensisijaisesti luonnonkatastrofi vaan johtui puutteellisesta viestinnästä Japanin hallituksen ja voimayhtiö Tepcon välillä sekä tehottomasta toiminnasta kriisitilanteessa. Kanin mukaan kommunikointi Tepcon kanssa kriisin alkaessa oli turhauttavaa, eikä hän saanut tarvitsemaansa tietoa.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110906004963.htm

Tepco ei ole kyennyt julkistamaan toista kahdesta kriisiohjeistuksestaan Japanin parlamentin alahuoneen tutkintakomitean pyynnöstä huolimatta. Myös Tepcon julkistama ohjeistus oli niin suurelta osin sensuroitu, että sitä ei voinut käytännössä enää lukea. Tepco yritti myös vaatia Japanin ydinturvallisuusvirastoa salaamaan ohjeistuksen, mutta siihen ei suostuttu.

Tutkintakomitean puheenjohtaja Hiroshi Kawauchi ilmoitti aikovansa haastaa Tepcon johtajat komitean kuulusteluun, mikäli he kieltäytyvät yhteistyöstä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110908p2a00m0na022000c.html

Kaupalliset vaikutukset

Japanin ulkoministeri Koichiro Gemba ilmoitti, että toivoo Japanin kieltävän Tepcon suunnitelmat nostaa sähkön hintaa kuluttajille. Tepco ilmoitti haluavansa nostaa sähkön kuluttajahintoja kompensoidakseen Fukushiman onnettomuuden jälkeen käyttämäänsä hiilivoimalla tuotettua sähköä.

Sagan prefektuurin ydinvoimaskandaaleja tutkimaan perustetun komission puheenjohtaja erosi myönnettyään, että hän oli vastaanottanut vaalikampanjaansa pienen summan rahaa ydinvoimayhtiö Kyushu Electric Power Companylta.

Kyushu Electric Power Companyn (Kepco) johto myönsi luvanneensa maksaa 6,5 miljoonaa euroja paikallisen kalastusosuuskunnan velkoja vuonna 2009. Asiantuntijoiden mukaan Kepco varmisti maksulla kalastajien tuen aloittaessaan plutoniumia sisältävän sekaoksidin käytön Genkain ydinvoimalassa. Vuoteen 2010 mennessä summasta oli maksettu yli neljä miljoonaa euroa.

Skandaalia tutkiva Japanin hallituksen asettama ryhmä syyttää Sagan prefektuurin kuvernööriä salaliitosta sähköyhtiöiden kanssa julkisen mielipiteen muuttamiseksi. Ryhmän mukaan kuvernööri pyysi Kepcon johtoa kannustamaan alaisiaan lähettämään positiivista palautetta Genkain ydinreaktoreiden ottamisesta uudelleen käyttöön.

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20110908a4.html
http://www3.nhk.or.jp/daily/english/08_36.html

Kansainvälinen tilanne

Yhdysvaltain ydinsäätelykomissio arvioi, että Yhdysvaltain itärannikolla tapahtunut 5,8 magnitudin maanjäristys ylitti North Annan ydinvoimalan suojauksen nelinkertaisesti. Voimalan omistavan Dominion Powerin mukaan suojaus olisi ylitetty vain yhdellä tai kahdella kymmenyksellä. Yhtiö kuitenkin myönsi, että voimala sammui jo maanjäristyksen, eikä sitä seuranneen virtakatkon seurauksena. Järistys oli niin voimakas, että se siirsi voimalan 115-tonnista jätetynnyriä useita senttejä.

http://www.reuters.com/article/2011/09/08/usa-nuclear-dominion-idUSN1E7870JL20110908