Nuclear in Trouble

Tilanne reaktoriyksiköillä

Robottien ottamien kuvien osoitettua putkien ja venttiileiden halkeilleen reaktoriyksikkö kolmessa, TEPCO päätti lähettää ryhmän työntekijöitä korjaamaan vahinkoja radioaktiivisen veden vuotojen ehkäisemiseksi. Säteily on edelleen voimakasta yksikön sisällä (enimmillään 75 millisievertiä tunnissa).

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/27_24.html

Reutersin mukaan Fukushima Daiichin ydinvoimala oli jo ennen maaliskuun onnettomuutta maailman viiden vaarallisimman ydinvoimalan joukossa. Vertailu oli tehty työntekijöiden saamien säteilyannosten perusteella.

http://www.reuters.com/article/2011/07/26/idUSL3E7IE3Z920110726

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin kauppa- ja teollisuusministeriön (METI) huhtikuussa kokoaman raportin mukaan noin 1600 työntekijää on altistunut vähintään 50 millisievertin säteilyannokselle työskennellessään Fukushiman Daiichin pelastustöissä. Periaatteessa työntekijöiden ei pitäisi saada yli sadan millisievertin annostusta viiden vuoden aikana, mutta METI:n mukaan ydinvoimaloiden turvallisuuden takaaminen tulee olemaan käytännössä hankalaa, jos näin suuri määrä työntekijöitä joudutaan rajaamaan pois alan piiristä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110727p2a00m0na016000c.html

Japanin terveysministeriön kymmenelle syöpään sairastuneelle ydinvoimalatyöntekijälle teettämän tutkimuksen mukaan yhdeksän oli saanut alle sadan millisievertin säteilyannoksen. Tulokset ovat merkittäviä tutkimuksen kohderyhmä pienuudesta huolimatta, koska useat työntekijät ovat saaneet jopa yli 250 millisievertin annostuksen Fukushima Daiichin pelastustöissä. Tutkimus paljasti myös, että työntekijöiden saamia säteilyannoksia ja heidän suorittamiaan säteilyturvallisuuteen liittyviä koulutuksia oli vääristelty.

Tällä hetkellä työntekijät saavat automaattisesti korvauksen vain sairastuessaan leukemiaan. Muihin syöpiin sairastuneiden korvaukset ovat harkinnanvaraisia.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110727p2a00m0na010000c.html

Japanin hallitus on kieltänyt pihvilihan viennin Miyagin prefektuurista radioaktiivisesti saastuneen karjan vuoksi. Cesium-tasoja mitataan karjasta myös 11 muussa prefektuurissa, ja lisäksi kahdeksan muuta prefektuuria harkitsee mittauksia. Tutkimuksen hinnaksi odotetaan noin 36 miljoonaa euroa. Prefektuurit ja maanviljelijät joutuvat maksamaan tutkimukset aluksi itse, mutta ainakin osa prefektuureista harkitsee vaativansa korvauksia voimayhtiö TEPCO:lta. Valtiosihteeri Yukio Edanon mukaan myös Japanin hallitus harkitsee kustannuksiin osallistumista. Japanilta puuttuu edelleen tarvittava mittauslaitteisto. Lisäksi yhden lehmän testaaminen kestää nykytekniikalla 3-4 tuntia.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110728p2a00m0na016000c.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_25.html

Fukushiman kaupungissa työskennellyt opettaja erosi protestina koulun ohjeille, joiden mukaan lapsille ei saa kertoa säteilyn vaaroista tai antaa suojautumiseen liittyviä ohjeita. Koulun mukaan ohjeet oli annettu paniikin välttämiseksi.

http://www.bloomberg.com/news/2011-07-28/fukushima-teacher-muzzled-on-radiation-risks-for-school-children.html

Japanin hallituksen esitys Fukushiman kriisin korvauksista hyväksyttiin tällä viikolla Japanin parlamentin alahuoneessa. Esityksen oletetaan tulevan hyväksytyksi myös ylähuoneessa ensi viikolla.

Poliittinen tilanne

Japanin pääministeri Naoto Kan määräsi kauppa- ja teollisuusministeriön selvittämään, vähättelevätkö maan energiayhtiöt tahallaan muuta tuotantokapasiteettiaan lisätäkseen julkista tukea ydinvoimalle.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110726p2a00m0na004000c.html

Nagasakin pormestari aikoo kannustaa Japania siirtymään ydinvoimasta uusiutuviin energianlähteisiin puheessaan, jonka hän pitää elokuun yhdeksäntenä, eli Nagasakin ydinpommituksen 65-vuotispäivänä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_35.html

Kaupalliset vaikutukset

Voimayhtiö TEPCO osti Chevronilta maakaasua 54 miljardilla dollarilla kattaakseen tuhoutuneiden ydinvoimaloidensa tuotannon.

http://www.smh.com.au/business/chevron-54bn-gas-deal-20110727-1i07g.html

Turkki on ilmoittanut hankkivansa ydinteknologiansa muualta, ellei Japani ilmoita selkeästi jatkavansa ydinteknologian vientiä. Voimayhtiö TEPCO ilmoitti aiemmin vetäytyvänsä Turkin ydinvoimahankkeesta varatakseen riittävästi pääomaan Fukushiman onnettomuuden korvauksiin. TEPCO suunnittelee kuitenkin edelleen ydinteknologian vientiä Vietnamiin.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110727p2a00m0na025000c.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_04.html

Kansai Electric antoi tulosvaroituksen johtuen turvallisuustarkastuksista yhtiön ydinreaktoreihin.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_40.html

Chubu Electric tunnusti, että yhtiö ei ole pystynyt poistamaan 17 vuotta sitten vaurioitunutta polttoainesauvaa Hamaokan ydinvoimalan ykkösreaktorista. Reaktori on poistettu käytöstä, mutta vahingoittunut sauva jätetty paikoilleen. Yhtiö kertoi myös, että Japanin ydinturvallisuudesta vastannut viranomainen oli pyytänyt sitä varmistamaan, että paikalliset asukkaat esittivät vuonna 2007 järjestetyssä symposiumissa ydinvoimamyönteisiä, ennakkoon sovittuja kysymyksiä.

Chubu Electricin paljastukset ovat jatkoa skandaalille, joka alkoi kesäkuussa Kyushu Electricin jäätyä kiinni väärennettyään paikallisilta asukkailta tulleita, ydinvoimaloiden uudelleenkäynnistämistä vaativia sähköposteja. Skandaalista johtuen Japanin kauppa- ja teollisuusministeriö vaati kuutta voimayhtiötä selvittämään toimintaansa ydinvoiman julkisen tuen lisäämiseksi.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110728p2g00m0dm100000c.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/29_19.html

Kansainväliset vaikutukset

Tutkijat ovat kehittäneet uuden reiällisen kvartsin, joka sitoo radioaktiivista jodia ja strontiumia saastuneesta vedestä. Toisin kuin aiemmin käytetyt materiaalit, uusi kvartsi ei sido klooria, magnesiumia tai kalkkia, joita löytyy normaalisti merivedestä, mikä parantaa sen radioaktiivisten aineiden imukykyä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110728p2a00m0na010000c.html

Fukushiman kriisi vaikutti merkittävästi ranskalaisen ydinvoimayhtiö Arevan osavuositulokseen. Arevan tulos laski ja käyttökate romahti 70 %.

http://www.reuters.com/article/2011/07/27/areva-earnings-idUSLDE76Q1DW20110727