Poliittinen tilanne Japanissa

Ydinkriisistä vastaava ministeri Goshi Hosono ilmoitti tällä viikolla, että Japani valmistelee uusia sääntöjä ydinvoimaloille. Sääntöihin tulee kuulumaan ilmeisesti esimerkiksi 40 vuoden käyttöikärajoitus ydinvoimaloille. Hallitus aikoo ensimmäistä kertaa edellyttää voimayhtiöiltä myös hätäsuunnitelmia ydinonnettomuuden varalta.

Japani harkitsee myös ydinvoimaloiden siirtämistä julkiseen valvontaan ja erottamista sähköverkkoyhtiöistä. Kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edano vaatii, että ydinvoimaloita omistavat yritykset joko vakuuttavat ydinvoimalansa täysimittaisesti onnettomuuksien varalta tai luovuttavat ne julkiseen hallintaan. Japanin ydinvastuulain mukaan ydinsähkön tuottajilla on jo nykyäänkin täysi vastuu onnettomuustilanteissa, mutta edes suunnattoman rikas energiayhtiö Tepco ei kyennyt maksamaan Fukushiman katastrofin aiheuttamia kuluja kansainvälisten lainahanojen sulkeuduttua.

Shikoku Electric sulkee Ikatan voimalansa tällä viikolla huolto varten. Sulun alkaessa Japanin 54 reaktorista toiminnassa on enää viisi.

Japanin ulkoministeri Koichiro Gemba ilmoitti Japanin jatkavan keskustelua ydinteknologian viennistä Turkkiin. Japanin toivoo saavansa sopimuksia Turkista, vaikka julkinen vastustus hankkeelle on erittäin voimakasta.

TEPCO

Uutislehti Asahi kertoi energiayhtiö Tepcon kohdistaneen suurimman vaalitukensa nykyiselle kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edanolle sekä hänen edeltäjilleen. Kauppa- ja teollisuusministeriö on tähän mennessä vastannut Japanissa ydinvoiman valvonnasta. Tepco myöntää, että kauppa- ja teollisuusministerit sekä entinen ulkoministeri Taro Aso saivat tukea juuri ydinvoimamyönteisten kantojensa vuoksi. Tepco päätti virallisesti lopettaa poliittiset tuet 1970-luvulla, mutta on silti käyttänyt viime vuosina noin 500 000 euroa vuodessa poliitikkojen kampanjatilaisuuksiin. Yksittäiset tukisummat ovat kuitenkin olleet niin pieniä, ettei poliitikkojen ole tarvinnut raportoida niitä.

Tilanne reaktoreilla

Japanilaiset tutkijat tutkivat mahdollisuutta käyttää röntgenin tapaista järjestelmää Fukushima Daiichin reaktoreiden läpivalaisuun. Koska uraanipolttoaine on tiiviimpää kuin teräs ja muut suojarakenteet, järjestelmällä voitaisiin todennäköisesti paikantaa sulanut polttoaine. Energiayhtiö ei vieläkään tiedä, mihin polttoaine on valunut, koska säteilytaso reaktoreissa estää lähemmän tarkastelun.

Radioaktiivinen saastuminen

Fukushima Daiichin lähellä sijaitsevien Okuman ja Futaban viranomaiset ovat huolissaan arvioista, joiden mukaan asukkaat eivät pääse palaamaan kuntiin vuosikymmeniin. Säteilytaso kuntien alueilla on edelleen paikoitellen sata millisievertiä vuodessa, eli viisi kertaa enemmän kuin aikuisten suojaraja. Hallituksen mukaan kuntiin voitaisiin palata parhaassa tapauksessa jo viiden vuoden kuluttua, mutta Japanin atomienergiaviraston mukaan säteilyn väheneminen turvalliselle tasolle kestää ainakin 50 vuotta.

Japanilaiset vanhemmat ovat huolestuneet radioaktiivisten aineiden määristä ruoassa ja maaperässä Nikkon kaupungissa, joka sijaitsee 140 km päässä Fukushima Daiichista. Nikkossa on suuri määrä temppeleitä ja n. 80 % japanilaisista oppilaista käy siellä tutustumisretkellä. Japanin tiedeministeriö mittasi kesäkuussa jopa 300 kBq/kg cesiumia Nikkon maaperästä.

Fukushiman prefektuurin viranomaiset ilmoittivat tutkivansa kaiken prefektuurista vuonna 2012 kerätyn riisin radioaktiivisen cesiumin varalta. Nykyisellä laitteistolla testaaminen kestäisi n. 30 vuotta, mutta Fukushima aikoo hankki uutta laitteistoa lähikuukausina.

Puhdistustyöt

Tutkijat ovat huolestuneita puhdistustöiden Fukushiman prefektuurissa mahdollisesti aiheuttamista ympäristötuhoista. Fukushimasta aiotaan poistaa yli 31 miljoonaa kuutiota maata, puiden kaarnaa, lehtiä ja oksia yli tuhannen neliökilometrin alueelta. Tutkijoiden mukaan tällainen mullistus uhkaa vakavasti alueen hyönteisiä, kaloja, lintuja ja muita eläimiä.

Fukushiman prefektuurin kuvernööri Yuhei Sato on suuttunut pääministeri Yoshihiko Nodalle, joka pyysi jälleen Fukushimaa vastaanottamaan radioaktiivisia jätteitä. Sato on erityisen ärsyyntynyt Nodan viimekuisesta lausunnosta, jonka mukaan tilanne Fukushimassa on ”hallinnassa”. Saton ja Fukushiman prefektuurivaltuuston mukaan tilanteen voi sanoa olevan ”hallinnassa”, kun ihmiset pääsevät palaamaan koteihinsa.