Kurssit painuvat

Kuva: ZUMA Press

Tilanne reaktoriyksiköillä

Voimayhtiö Tepco aikoo rakentaa 800 metriä pitkän maanalaisen terässeinän, jonka tehtävänä on estää vuodot Fukushiman ydinvoimalasta. Seinästä tulee 600–700 metriä syvä ja sen odotetaan pysyvän ehjänä 30 vuotta. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa lokakuussa ja sen odotetaan kestävän kaksi vuotta.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110901p2a00m0na008000c.html

Geologinen aineisto osoittaa, että Fukushima Daiichin ydinvoimalan lähellä on viisi mannerlaattojen yhtymäkohtaa, joissa maanjäristykset ovat todennäköisiä. Vastaavia havaintoja tehtiin myös yhdeksästä paikasta Ibarakin prefektuurista. Japanin hallitus on  pyytänyt voimayhtiöitä kartoittamaan tällaisia paikkoja uusien ydinonnettomuuksien ehkäisemiseksi.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/31_03.html

Tepco julkisti tällä viikolla alustavan suunnitelman Fukushima Daiichin reaktoreiden purkamisesta, mutta ei vielä osannut kertoa, mitä vahingoittuneille suojarakennuksille tehdään.

Yhtiön edustajat toivoivat voivansa hyödyntää Three Mile Islandin ydinvoimalla käytettyä mallia, jossa suojarakennukset täytetään vedellä, minkä jälkeen polttoaine poistettaisiin. Fukushima Daiichin suojarakennukset kuitenkin vuotavat pahasti ja ne olisi ensin korjattava, mikäli vesisarkofagia haluttaisiin käyttää. Tämä taas on hankalaa korkeiden säteilytasojen vuoksi.

Asiantuntijoiden mukaan purkaminen vie vuosikymmenen ja siihen tullaan mahdollisesti tarvitsemaan teknologiaa, jota ei ole vielä olemassa.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110901p2g00m0dm011000c.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin hallitus julkaisi kartan maaperän säteilytasoista sadan kilometrin säteellä Fukushima Daiichin ydinvoimalasta. Kartassa on 34 paikkaa, joissa radioaktiivisen cesium-137:n määrä ylittää Tšernobylin onnettomuuden yhteydessä käytetyt raja-arvot evakuoinnille. Korkein mittaus tehtiin Okumasta, jossa cesiumia oli 15,45 MBq/kg.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110830p2a00m0na013000c.html

Tepcon 40-vuotias työntekijä kuoli äkillisesti akuuttiin leukemiaan. Hänellä ei ollut todettu aiempia terveysongelmia. Tepcon mukaan mies oli saanut vain 500 mikrosievertin säteilyannoksen voimalaitoksella, eikä hänen kuolemansa siis pitäisi johtua pelastustöihin osallistumisesta.

Japanin ympäristöministeriö avaa uuden sivukonttoriin Fukushimaan suunnitellakseen radioaktiivisen romun hävittämistä. Toimistoon tulee noin sata työntekijää.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110901004529.htm

Tokion koulut aikovat kieltää leikkimisen hiekkalaatikoilla tai vähintään vaatia hiekan vaihtamista. Tokio sijaitsee 200 km päässä Fukushima Daiichista. Säteilytasot osalla hiekkalaatikoista ylittävät kansainvälisen säteilysuojelukomissio ICRP:n suositukset, mikä on saanut vanhemmat vaatimaan hiekkalaatikoiden käytön kieltämistä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110830p2a00m0na015000c.html

Japanin ympäristöministeriö on ohjeistanut Japanin kuntia sekoittamaan jätteen polttamisesta syntyneen radioaktiivisen tuhkan betoniin ja sijoittamaan sen vesitiiviisiin säilöihin. Voimayhtiö Tepcon edellytetään maksavan osan säilömisen kustannuksista. Hallitus on yhä suuremman paineen alla löytääkseen pysyvän sijoituspaikan radioaktiiviselle saasteelle.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110901p2a00m0na006000c.html

Kanadan hallitus on ilmoittanut aloittavansa lohen testaamisen säteilyn varalta. Osa Kanadan länsirannikon lohista viettää osan vuodesta Japanin edustalla.

http://kplu.org/post/sockeye-salmon-canada-be-tested-radiation-japan

Fukushiman prefektuurin viranomaiset eivät löytäneet enää raja-arvot ylittäviä radioaktiivisia jäämiä viime viikolla testaamistaan 34 naudasta. 29 nautaa oli kokonaan puhtaita, viidestä löydettiin pieni määrä cesiumia. Noin tuhannen naudan arvioidaan elävän villinä Fukushima Daiichia ympäröivällä evakuointialueella. Kanojen ja sikojen sen sijaan oletetaan jo kuolleen nälkään.

Tutkijat testaavat uutta riisipeltojen puhdistusmenetelmää Iitaten kylässä. Kolmen sentin pintakerros maaperästä ensin kovetetaan, sitten rikotaan ja lopuksi imuroidaan talteen. Tutkijat mittaavat tällä hetkellä maaperän radioaktiivisuutta käsittelyn jäljiltä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/30_32.html

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin demokraattisen puolueen puheenjohtaja Yoshihiko Noda valittiin viime viikolla Japanin pääministeriksi ja hän nimitti uuden hallituksensa perjantaina. Katastrofista toipumisesta vastaa Tatsuo Hirano ja erityisesti ydinkriisin selvittämisestä ja uusien ehkäisemisestä Goshi Hosono.

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/ed20110904a1.html

Noda ilmoitti pyrkivänsä Japanin suljettuina olevien ydinvoimaloiden palauttamiseen käyttöön, mutta ei usko uusien rakentamiseen. Hän ilmoitti myös pyrkivänsä aurinko- ja tuulienergian lisäämiseen.

http://www.reuters.com/article/2011/09/01/us-japan-energy-noda-idUSTRE7801LS20110901

Japanin hallituksen valmistelema uusi tutkimus osoittaa, että ydinvoiman kulut ovat yli 30 % korkeammat kuin edellisessä vuodelta 2004 peräisin olevassa tutkimuksessa oli arvioitu ilman Fukushiman onnettomuuden vaikutusta. Mikäli Fukushiman onnettomuuden aiheuttamat kulut otetaan mukaan laskelmaan, kulut ylittyvät yli 50 %. Tutkimuksen tulosten odotetaan johtavan ydinvoiman yleiseen arvon laskuun Japanissa.

http://www.reuters.com/article/2011/09/01/japan-energy-cost-idUSL4E7K10BE20110901

Kyushu Electric Power Company sulki Sendain ydinvoimalan kakkosreaktorin huoltoa varten. Sendain sulkeuduttua jo 80 % eli 42 Japanin 54 reaktorista on nyt suljettuna. Voimaloiden uudelleenavaamisesta ei ole olemassa tarkkoja suunnitelmia.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/31_11.html

Hakodaten pormestari kävi tarkastamassa rakenteilla olevan Oman ydinvoimalla viime viikolla, ja totesi, että hän pyrkii pysäyttämään projektin lopullisesti. Voimalan oli tarkoitus valmistua marraskuuhun 2014 mennessä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110831p2a00m0na016000c.html

Kaupalliset vaikutukset

Tepco ilmoitti, ettei se enää kykene täyttämään hiilidioksidipäästöjen rajoittamiseksi tekemiään sitoumuksia Fukushiman onnettomuuden jälkeen varavoimana käytettyjen fossiilisten polttoaineiden vuoksi. Tällöin muut yhtiöt joutuvat käytännössä vähentämään hiilidioksipäästöjään entisestään, sillä Kioton protokollan mukaan Japanin kokonaispäästöt eivät saa kasvaa.

http://www.reuters.com/article/2011/08/30/us-climate-japan-tepco-idUSTRE77T19T20110830

Japanin ydinvoimateollisuuden korruptiota tutkinut paneeli kertoi havainneensa, että myös Japanin hallituksen viranomaiset olivat kannustaneet voimalaitosten henkilökuntaa osallistumaan julkisiin kuulemisiin kannattaakseen ydinvoimaprojekteja. Paneeli perustettiin japanilaisten ydinvoimayritysten jäätyä kiinni vastaavista toimista.

Japanin terveysministeriö ilmoitti laskevansa Fukushima Daiichin pelastustyöntekijöiden säteilyrajan takaisin sataan millisievertiin vuodessa. Raja on ollut väliaikaisesti 250 millisievertiä vuodessa.

Kolme pelastustyöntekijää altistui beetasäteilylle viime viikolla saatuaan vahingossa saastunutta vettä päälleen. Myös toissaviikolla kolme työntekijää altistui säteilylle korjatessaan rikkoutunutta putkea. Tepcon mukaan toissaviikolla altistuneet jättivät huomiotta säteilyannosmittareidensa hälytyksen. Miehet eivät ilmoittaneet altistuksestaan heti palattuaan töistä ja Tepco myönsi, että yksikön säteilyturvallisuudesta vastaava henkilö ei ollut paikalla tapahtuman sattuessa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/02_01.html

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110830p2a00m0na012000c.html

Tepco on ilmoittanut uusista korvauksista ydinturman uhreiksi joutuneille. Korvaukset sisältävät 45 euron korvauksen evakuointimatkoista, 75 euron yökohtaisen korvauksen majoittumisesta ja 900 euron kuukausittaisen korvauksen henkisistä vaurioista sekä korvaukset lääkekuluista ja ansionmenetyksestä. Kalastajille, maanviljelijöille ja muille yrittäjille on myös erityinen korvaus liiketoimintamahdollisuuksien menetyksestä. Korvauksia aletaan jakaa 12.9. alkaen. Tepco ilmoitti lisäävänsä korvauskäsittelystä vastaavan henkilökuntansa määrää.

Tepcoa korvauksissa avustavaa hallituksen toimikuntaa on valittu johtamaan Hitotsubashin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Takehiko Sugiyama.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/30_37.html

11 prefektuurin maanviljelijät tapasivat Tepcon hallituksen puheenjohtajan vaatiakseen korvauksia Fukushiman ydinonnettomuuden vuoksi. Vahinkojen kokonaismäärän arvioidaan olevan yli 530 miljoonaa euroa. Maanviljelijät ovat tyytymättömiä kolmen kuukauden välein maksettaviin korvauksiin ja vaativat korvausten maksamista useammin.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/31_29.html

Kansainväliset vaikutukset

YK:n alainen kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) ilmoitti muutoksista ehdotukseen uusista ydinturvallisuutta koskevista säädöksistä jäsenmaiden palautteiden pohjalta. Uusi ehdotus on merkittävästi heikompi kuin aiempi, sillä turvallisuusparannukset ja IAEA:n tarkastukset on säädetty aiemmasta poiketen vapaaehtoisiksi pakollisen sijaan. Lopullinen versio hyväksytään Wienissä 12.–16.9. järjestettävässä konferenssissa.

http://www.reuters.com/article/2011/08/30/us-nuclear-safety-iaea-idUSTRE77T1MH20110830

Yhdysvaltain ydinvalvonnasta vastaava komissio (NRC) aikoo päivittää ydinvoimaloiden varautumista maanjäristyksiin, tulviin ja muihin onnettomuuksiin koskevat säännökset. Komission puheenjohtajan Gregory Jaczkon mukaan prosessi voisi kestää noin viisi vuotta. Tutkijat ovat todenneet maanjäristysriskin Yhdysvaltain keski- ja itäosissa huomattavasti korkeammaksi kuin ydinvoimaloita rakennettaessa oli alun perin arvioitu.

http://www.reuters.com/article/2011/08/31/usa-nuclear-japan-idUSN1E77U0F520110831

Japanilainen kehittyneen teollisen tieteen ja teknologian instituutti ilmoitti kehittäneensä aiempaa halvemman tavan poistaa cesiumia maaperästä. Prosessissa saastunut maaperä sekoitetaan cesiumia poistavaan yhdisteeseen ja tämän jälkeen seos sekoitetaan pigmenttiin, joka sitoo cesiumia. Ratkaisua ei ole vielä kokeiltu käytännössä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110901p2a00m0na011000c.html