Joditabletteja Fukushimassa

Kuva: Yomiuri Shimbun/AP

Tilanne reaktoriyksiköillä

Kaikki Fukushima Daiichin reaktorit on nyt saatu jäähtymään alle sadan asteen. Viimeisenä jäähdytys tapahtui kakkosreaktorissa, jonka lämpötila on edelleen 99,4 astetta. Energiayhtiö Tepcon mukaan reaktoreita ei voida kuitenkaan vielä julistaa suljetuiksi, sillä niiden lämpötilat vaihtelevat ja jäähdytysjärjestelmät eivät vielä toimi pysyvästi.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_31.html

Tepco löysi ykkösreaktorin putkistoista yli 60 % pitoisuuksia vetyä. Putkissa ei ole happea, joten uuden vetyräjähdyksen riskin pitäisi olla melko pieni. Vety pyritään kuitenkin poistamaan putkista. Japanin ydinturvallisuusvirasto NISA määräsi Tepcon mittamaan vedyn myös kakkos- ja kolmosreaktoreista.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/29_01.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin hallituksen asiakirjat paljastavat, että viranomaiset eivät saaneet jaettu joditabletteja Fukushima Daiichin lähialueiden asukkaille ajoissa, vaikka niitä oli varastoitu riittävä määrä. Jodi täytyy niellä parin tunnin sisällä altistuksesta, jotta se ehkäisee kilpirauhassyöpää. Erityisesti lapset ovat alttiita syövälle. Ydinturvallisuusvirasto NISA tutkii, miksi Japanin hallitus määräsi joditabletit jaettaviksi vasta viisi päivää onnettomuuden jälkeen, jolloin niistä ei enää ollut hyötyä.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052970204010604576596321581004368.html

Japanin tiedeministeriö löysi suuria määriä radioaktiivista cesium-137:ää Gunman prefektuurista, yli 250 km päästä Fukushima Daiichin ydinvoimalasta. Löydöksen jälkeen venäläinen Eremitaasin taidemuseo ilmoitti peruvansa lasitaiteen näyttelyn Gunmassa, jotta esineet eivät saastuisi pitkäikäisestä cesiumista.

http://www.asahi.com/english/TKY201109280310.html

Woods Holen oseanografisen instituutin tutkijoiden mukaan meren säteilytasot Fukushiman edustalla osoittavat, että saastunutta vettä vuotaa edelleen ydinvoimalasta. Merivirrat näyttävät myös keskittävän pikemminkin kuin hajottavan radioaktiivisia aineita.

http://green.blogs.nytimes.com/2011/09/28/fukushimas-contamination-produces-some-surprises-at-sea/?scp=1&sq=fukushima&st=cse

Miyagin prefektuuri poisti riisin vientikellon näytteiden cesium-määrien laskettua pysyvästi alle 500 becquereliä per kg rajan.

Japanin ympäristöministeriö ilmoitti puhdistavansa Fukushimassa, Miyagissa, Yamagatassa ja Ibarakissa sijaitsevat alueet, joissa säteily ylittää viisi millisievertiä vuodessa. Puhdistaminen edellyttää esimerkiksi Fukushiman prefektuurissa viiden sentin pintamaan poistoa 17 % maaperästä, mistä syntyy lähes 29 miljoonaa kuutiota radioaktiivista jätettä.

Jäte aiotaan säilöä väliaikaisesti Fukushiman, Iwaten, Miyagin, Tokion, Chiban, Tochigin, Ibarakin ja Gunman prefektuureihin, mikäli paikallishallitukset myöntyvät. Valtiosihteeri Osamu Fujimuran mukaan päätös ei ole lopullinen ja aiheesta voidaan edelleen käydä keskustelua.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110928p2a00m0na006000c.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/29_05.html

Tokio ilmoitti hoitavansa puolimiljoonaa tonnia maanjäristyksen ja tsunamin muissa prefektuureissa synnyttämää jätettä. Tokiolaiset ovat olleet huolissaan jätteen radioaktiivisuudesta, mutta viranomaisten mukaan kyseisen jätteen säteilytasot ovat alhaiset.

http://www.asahi.com/english/TKY201109280345.html

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20110929x2.html

Minamisoman kaupungin Otan kaupunginosan asukkaat päättivät puhdistaa alueensa itse. Kaupunginosaan kuuluu tuhat kotitaloutta. Asukkaat ovat keränneet itse säteilyasiantuntijoiden avulla kartan, joka on kaksi kertaa tarkempi kuin viranomaisten keräämä. Asukkaat ovat tähän mennessä puhdistaneet yli 800 metriä katuja.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110925p2a00m0na004000c.html

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin kauppa- ja teollisuusministeri Yukio Edano ilmoitti, että ydinvoiman vastustajat otetaan ensi kertaa mukaan maan pitkän aikavälin energiapolitiikkaa suunnittelevaan ryhmään. Ryhmään ei oteta mukaan ydinvoimateollisuuden edustajia. Ryhmä aloitti työskentelynsä uudelleen tänä syksynä Fukushiman ydinonnettomuuden jälkeen ja sen tulokset aletaan julkaista netissä. Ryhmän on tarkoitus tuottaa uusi raportti ensi kesään mennessä.

Edano ilmoitti harkitsevansa vakavasti Makinoharan kaupunginvaltuuston päätöstä sulkea pysyvästi Hamaokan ydinvoimala Shizuokan prefektuurissa. Viimeaikaisten mielipidemittausten mukaan yli 50 % makinoharalaisista tukee laitoksen sulkemista.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/27_32.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/27_19.html

Japanin parlamentti perusti uuden Fukushiman ydinonnettomuutta tutkivan komitean, jolla on oikeudet kutsua todistajia ja vaatia itselleen dokumentteja. Parlamentilla on jo aiemmin ollut itsenäinen tutkimuskomitea, jolla ei ole ollut samoja valtuuksia.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_30.html

Japanin hallituksen Fukushiman onnettomuutta tutkiva ryhmä totesi, että energiayhtiö Tepco oli huolimaton toimissaan ydinonnettomuuden vaikutusten rajaamiseksi ja laitoksen suojaamiseksi tsunamilta. Ryhmä julkistaa virallisen väliraportin vuoden loppuun mennessä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_02.html

Japanin tiedeministeriö ilmoitti leikkaavansa maan ns. neljännen sukupolven hyötöreaktorihankkeen rahoitusta 80–90%. Tämä tarkoittaa, että voimalan tehon nostaminen maksimiin viivästyy entisestään. Täysi teho oli alun perin tarkoitus saavuttaa vuonna 2013. Reaktori oli tutkimuskäytössä vuosina 1994–1995, mutta suljettiin jäähdytysaineen vuodon ja siihen liittyneen salailun vuoksi.

Kaupalliset vaikutukset

Energiayhtiö Tepcon rahoittamista selvittävä ryhmä totesi, että yhtiön koko johdon on erottava ehtona julkisen tuen saamiselle. Lisäksi johtoa vaaditaan luopumaan osakkeistaan ja eläke-eduistaan. Ryhmä neuvoi Tepcoa erottamaan 7 400 työntekijää seuraavan kolmen vuoden aikana ja varoitti Tepcolle lainoja antaneita pankkeja luottoriskistä.

Ryhmä ottaa yhtiön kokonaan haltuunsa, mikäli sen rahat loppuvat. Tämä on erittäin todennäköistä, sillä Tepcolla on enää alle yhdeksän miljardia euroa käteistä ja suuri määrä velkaa ja korvausvastuita maksettavana. Ryhmä aikoo estää yhtiötä kattamasta kustannuksia korottamalla sähkön hintaa monopolialueellaan.

Fukushiman onnettomuuden korvauksia selvittävän ryhmän mukaan Tepcon vastuut saattavat nousta lähes 40 miljardiin euroon, jos mukaan ei lasketa reaktoreiden purkamisesta aiheutuvia kustannuksia. Kustannukset voivat vielä kohota, mikäli myös vapaaehtoisesti itsensä evakuoineet pääsevät korvausten piiriin.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110928006446.htm

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110927006216.html

Tepco vastasi 160-sivuista korvausvaatimuslomakettaan kohdanneeseen kritiikkiin lupaamalla tiivistää lomaketta. Lomaketta on verrattu Tepcon ydinonnettomuuksia koskevien kolme- ja kuusisivuisten ohjeiden pituuteen.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/27_41.html

Tepco aloitti korvausten myöntämisen yksityisyrittäjille. Korvaukset myönnetään viime vuoden myynnin perusteella raaka-aineiden kustannukset vähentäen. Maanviljelijöiden osalta prosessi käynnistyy vasta ensi kuussa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/27_39.html

Iitaten kylä varoittaa asukkaitaan lähettämästä vielä korvausvaatimuksia Tepcolle. Kylän viranomaisten mukaan vahinkojen laajuutta ei ole vielä selvitetty kunnolla, ja asukkaat voivat menettää oikeutensa uusiin vaatimuksiin, mikäli he hyväksyvät korvauksen jo nyt. Iitatessa on noin 2500 kotitaloutta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/28_04.html

Yli 50 entistä japanilaista virkamiestä palveli edelleen virkasuhteessa Tepcoon elokuun lopussa. Japanilaisen maan tavan mukaan virkamiehet voivat siirtyä hyvin palkattuihin tehtäviin energiayhtiöihin uransa päätyttyä. Kriitikot ovat syyttäneet näiden yhteyksien johtaneen lepsuuteen, joka pahensi Fukushiman ydinonnettomuutta.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110927p2a00m0na006000c.html

Kyushu Power Companyn pääjohtaja Toshio Manabe ilmoitti odottavansa vielä yhtiönsä hallituksen päätöstä ennen mahdollista eroamistaan. Manabe ehti jo aiemmin ilmoittaa eroavansa yhtiön jäätyä kiinni henkilökuntansa lähettämisestä julkisiin kuulemisiin yhtiön suunnitelmia koskien.

Kansainväliset vaikutukset

Sveitsi vahvisti päätöksensä luopua ydinvoimasta seuraavan 20 vuoden aikana Fukushiman onnettomuuden vuoksi. Päätös oli jo aiemmin vahvistettu Sveitsin parlamentin alahuoneessa ja hyväksyttiin nyt myös ylähuoneessa. Sveitsin hallitus ilmoitti korvaavansa ydinvoiman uusiutuvilla ja sähkön tuonnilla. Päätökseen vaikutti osaltaan ydinsähkön alati kohoava hinta.

http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5jCSeOpS19tU5dzL4GihVYh4OuAww?docId=CNG.1df1059dafd2f113fff8be0b059fe958.d31

Japan Atomic Power Company ilmoitti aloittavansa soveltuvuustutkimuksen Ninh Thuanissa Vietnamissa. Tutkimukset maksavat lähes 20 miljoonaa euroa ja niiden kustannukset kattavat japanilaiset veronmaksajat. Japanin aiempi pääministeri Naoto Kan oli jo kertaalleen kieltänyt tutkimusten aloittamisen.

Intian atomienergiakomission puheenjohtaja Srikumar Banerjee ilmoitti, että Intia haluaa aloittaa ydinvoimaan liittyvän yhteistyön Japanin kanssa. Japanin on kuitenkin suhtautunut yhteistyöhön varovaisesti, koska Intia ei kuulu ydinsulkusopimukseen. Banerjeen mukaan Intian viranomaiset olisivat paljon paremmin valmistuneita Fukushiman ydinonnettomuuden kaltaiseen tilanteeseen kuin japanilaiset olivat.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/30_03.html

http://www.hindustantimes.com/We-are-prepared-to-handle-an-event-like-the-Fukushima-disaster/Article1-751778.aspx