Japanin ydinvoimalat

Tilanne reaktoriyksiköillä

Voimayhtiö Tepcon mukaan reaktoriyksikkö yhdessä sijaitsevat lämpömittarit osoittavat lämpötilan reaktorirakennuksessa laskeneen alle sadan asteen. Jotta reaktorin sammuttamisen voidaan todeta onnistuneen, yhtiön täytyy vielä osoittaa, että lämpötila pysyy vakaana hätätilanteessa. Reaktorien kaksi ja kolme lämpötila on edelleen yli sata astetta.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/21_02.html

Fukushiman ja Miyagin prefektuureissa oli jälleen tällä viikolla 6,8 magnitudin maanjäristys, josta ei kuitenkaan seurannut uutta tsunamia. Tepcon mukaan voimalaitokset eivät kärsineet uusia vaurioita.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/19_26.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin hallituksen mukaan Fukushima Daiichin ydinvoimalaa ympäröivä alue kolmen kilometrin leveydeltä tulee todennäköisesti olemaan asumiseen kelpaamaton vuosikymmenien ajan. Asukkaat pääsevät käymään lyhyesti kodeissaan tällä viikolla, mutta vierailu saattaa jäädä heidän viimeisekseen.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110821002920.htm

Japanin tiedeministeriö julkisti tietoja kumulatiivisesta säteilyvaikutuksesta. Tietojen mukaan kolmen kilometrin päässä lounaassa sijaitseva kaupunki sai yhteensä 278 millisievertin säteilyannoksen viimeisen viiden kuukauden aikana. Joillain alueella kumulatiivisen annoksen odotetaan nousevan yli 500 millisievertin. Evakuointialueen ulkopuolella sijaitseva Namien kaupunki on saanut yhteensä 115 millisievertin säteilyannoksen maaliskuun jälkeen ja vuotuisen annoksen odotetaan kohoavan 229 millisievertiin.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110820p2g00m0dm013000c.html

Miyagin prefektuurista pyydystetystä villisiasta mitattiin neljä kertaa raja-arvot ylittävä cesium-annos. Miyagin villieläimistä ei ole aiemmin löydetty radioaktiivisia aineita. Paikallisviranomaiset suosittelevat riistan ja linturuokien välttämistä.

Fukushiman prefektuurista löytyi jälleen 12 radioaktiivista nautaa. Suurin osa lehmistä tuli maatilalta, joka sijaitsee vain kymmenen kilometrin etäisyydellä Fukushima Daiichista, mutta yksi löydettiin evakuointialueen ulkopuolella. Lehmille ei ollut syötetty saastunutta rehua. Löytöjen jälkeen Japani päätti palauttaa pihvilihan vientikiellon.

http://search.japantimes.co.jp/cgi-bin/nn20110822a3.html

Radioaktiivista cesiumia löydettiin ensi kertaa Ibarakin prefektuurissa sijaitsevan Hokotan kaupungin alueelta. Cesiumin määrä kuitenkin alitti turvallisuusrajat. Viranomaiset ilmoittivat riisin syömisen olevan turvallista, mutta jatkavansa testejä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/19_23.html

Poliittinen tilanne Japanissa

Japanin demokraattisen puolueen odotetaan järjestävän puheenjohtajavaalin 29.8., mikäli nykyinen puoluejohtaja ja pääministeri Naoto Kan eroaa ilmoituksensa mukaisesti siihen mennessä. Kanin odotetaan eroavan Japanin parlamentin hyväksyttyä lain uusiutuvasta energiasta.

Japanilaisen sanomalehti Mainichin teettämän mielipidetiedustelun mukaan 74 % japanilaisista kannattaa asteittaista luopumista ydinvoimasta. 11 % kannattaa kaikkien voimaloiden välitöntä sulkemista. Energiapolitiikan odotetaan nousevan esiin myös demokraattisen puolueen johtajavaalissa.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110822p2a00m0na012000c.html

Japanin hallitus hyväksyi viisivuotisen tiedestrategian. Strategiasta poistettiin maininnat ydinvoimaista ja uusiutuvien energianlähteiden merkitystä korostettiin.

Japanin ydinturvallisuuskomission johtaja myönsi, että komissio ei kyennyt saamaan yhteyttä suurimpaan osaan turvallisuusasiantuntijoistaan välittömästi Fukushiman onnettomuuden alettua.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110819p2a00m0na012000c.html

Hokkaido Power Companyn sulkiessa Tomarin ydinvoimalan kakkosreaktorin huoltoa varten 26.8. vain 26 % Japanin ydinvoimaloista on käytössä. Reaktorin arvioidaan pysyvän kiinni noin kolmen kuukauden ajan. Fukushiman ydinvoimalan omistava Tepco aikoo sulkea yhden Niigatan prefektuurissa sijaitsevista voimaloistaan myöhemmin tässä kuussa. Kaikki jäljellä olevat reaktorit on tarkoitus sulkea huoltoa varten viimeistään ensi keväänä. Japanin 54 ydinreaktorin uudelleenkäynnistämisistä ei ole vielä tarkkoja tietoja.

http://www.reuters.com/article/2011/08/19/japan-power-hokkaido-idUSL4E7JJ1GK20110819

Japanin luonnonvara- ja energiaviraston keräämät tiedot osoittavat, että Japanin kunnat ovat saaneet vuoden 1966 jälkeen yhteensä yli 23,5 miljardia euroa tukia ydinvoimateollisuudelta. Useat paikallishallitukset eivät kuitenkaan ole julkaisseet tietoja, joten kokonaissumma on todennäköisesti huomattavasti suurempi. Tuilla on rahoitettu mm. kuntien infrastruktuuria, koulutusta ja julkisia rakennuksia ja monet kunnat ovat hyvin riippuvaisia tuesta.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110819p2a00m0na007000c.html

Kaupalliset vaikutukset

Japanilainen teleoperaattori Softbank perustaa uusiutuvan energian rahaston ja on valinnut sen puheenjohtajaksi Ruotsin energiaviraston entisen johtajan Tomas Kabergerin. Rahaston tarkoituksena on koota tutkijoita ympäri maailmaa antamaan neuvoja Japanin energiapolitiikasta.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110819p2a00m0na005000c.html

Japanin ja Jordanin välisen ydinvoimasopimuksen oletetaan tulevan hyväksytyksi Japanin parlamentissa kuun lopussa. Mikäli sopimus hyväksytään, kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Japani edistää ydinteknologian vientiä sitten Fukushiman ydinvoimaonnettomuuden alkamisen.