Puhdistusoperaatorio päiväkodin katolla

Kuva: AP/Hiro Komae

Tilanne reaktoriyksiköillä

Voimayhtiö Tepco aloitti turvallisuuskokeet Niigatassa sijaitsevan Kashiwazaki Kariwan ydinvoimalan kahdessa reaktorissa. Tarkoituksena on selvittää reaktoreiden valmistautumista maanjäristyksiin, tsunameihin ja virtakatkoihin. Tepco on toivonut voivansa käynnistää reaktorit uudelleen testien jälkeen. Niigatan prefektuurin kuvernööri on kuitenkin todennut, ettei salli voimalan uudelleenkäynnistämistä ennen kuin Fukushiman onnettomuutta koskevat selvitykset ovat valmiina.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/09_32.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin tiedeministeriö on julkaissut uuden kartan ilmakehään levinneestä laskeumasta Fukushiman onnettomuuden jäljiltä. Kartan mukaan osa evakuointialueen ulkopuolisista alueista ylittää edelleen säteilyn vuotuiset suositustasot.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/11_08.html

Varastotilojen puute hidastaa merkittävästi radioaktiivisen jätteen ja romun poistamista Fukushiman prefektuurista ja Tokiosta. Jätettä on erittäin suuri määrä. Pelkästään Minamisoman kaupungista on arvioitu kerättävän 610 000 tonnia saastunutta maaperää. Kotien, teiden ja koulujen puhdistaminen edellyttää pintamaan poistamista, mutta paikallishallituksilla ei ole vielä suunnitelmia tai aikataulua sen hävittämiseksi tai loppusijoittamiseksi. Tällä hetkellä asukkaita on ohjeistettu keräämään radioaktiivinen jäte muovisäkkeihin ja varastoimaan ne tonteilleen, minkä pelätään voivan aiheuttaa pohjaveden tai pihakaivojen saastumista.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110909p2a00m0na013000c.html

Asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa paikallishallitusten hankkimien säteilymittareiden heikosta laadusta. Säteilyn mittaukseen tarkoitetun laitteiston puute on edelleen puoli vuotta katastrofin alkamisen jälkeen suuri ongelma.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110909p2a00m0na011000c.html

Minamisoman kaupungin asukkaat ovat ryhtyneet itsenäisesti puhdistamaan kouluihin ja päiväkoteihin johtavia teitä, jotta heidän lapsensa pääsevät kulkemaan turvallisesti koulun ja kodin välillä. 30 km päässä Fukushima Daiichista sijaitsevan kaupungin koulut ovat olleet suljettuina maaliskuusta lähtien.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/11_17.html

Asiantuntijat vaativat Japania aloittamaan villieläinten ja kasvien testaamisen saastumisen varalta useiden viimeaikaisten löydösten vuoksi. Radioisotooppeja on löydetty lailliset rajat ylittäviä määriä viime viikkoina villisiasta, useista peuroista ja sienistä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/12_04.html

Poliittinen tilanne Japanissa

Yoshio Hachiro erosi viikonloppuna palveltuaan kahdeksan päivän ajan kauppa- ja teollisuusministerinä. Hachiro joutui arvostelun kohteeksi kutsuttuaan Fukushimaa aavekaupungiksi ja vitsailtuaan säteilystä. Pääministeri Yoshihiko Noda nimitti Hachiron tilalle entisen pääministeri Naoto Kanin valtiosihteerin Yukio Edanon, joka vastasi Japanin hallituksen viestinnästä Fukushiman katastrofin alussa.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/12_18.html

Uuden valtiosihteeri Osamu Fujimuran mukaan yli hallitus varaa kaksi miljardia euroa asuinalueiden puhdistamiseen radioaktiivisista aineista. Hänen mukaansa radioaktiivinen romu varastoidaan väliaikaisesti Fukushiman prefektuuriin, mutta ei täsmentänyt, kuinka nopeasti lopullinen ratkaisu varastointiin aiotaan löytää.

Japani lopetti energian käytön rajoitukset etuajassa, koska sähkö ei ollut loppunut lukuisten ydinvoimaloiden sulkemisesta huolimatta. Asukkaita ja yrityksiä pyydettiin vähentämään sähkön käyttöä kesän aikana 15 %.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/09_49.html

Ydinkriisistä vastaavan ministeri Goshi Hosonon mukaan Japani ilmoittaa IAEA:lle myöhemmin tässä kuussa, miten se aikoo järjestää ydinvalvontansa ja turvallisuuskoulutuksen ydinvoiman parissa työskenteleville. Japania on kritisoitu ydinvoimateollisuuden ja turvallisuusviranomaisten läheisistä väleistä.

Japanin hallitus ilmoitti mahdollisesti kasvattavansa Fukushiman onnettomuuden korvausrahastoaan lähes 30 miljardilla eurolla. Korotuksen jälkeen rahaston koko olisi kokonaisuudessaan lähes 50 miljardia euroa.

Kaupalliset vaikutukset

Tepco ryhtyi lähettämään korvaushakemuslomakkeita Fukushiman onnettomuuden uhreille. Tällä hetkellä 60 000 ihmistä on pyytänyt lomaketta.

Kansainvälinen tilanne

IAEA:n hallitus kokoontuu tällä viikolla Wieniin keskustelemaan uudesta kansainvälisestä ydinturvallisuussuunnitelmasta. Suunnitelman uusinta luonnosta on kritisoitu liian löysäksi jäsenmaiden osallistumisen muututtua pakollisesta vapaaehtoiseksi.

IAEA:n pääsihteeri Yukio Amano ilmoitti odottavansa ydinvoimaloiden määrän kasvavan edelleen merkittävästi Fukushiman kriisistä huolimatta. IAEA odottaa kasvua kuitenkin Aasiaan, kun tällä hetkellä maailman suurimmat ydinvoimamaat ovat Yhdysvallat, Ranska ja Venäjä.

http://www.reuters.com/article/2011/09/12/us-nuclear-iaea-growth-idUSTRE78B1P320110912