Taro Kono

Photo: Reuters

Tilanne reaktoriyksiköillä

Tutkija Fumiya Tanabe arvioi, että myös Fukushima Daiichin kakkosreaktorin ydin on sulanut kokonaan maaliskuussa ja sulaa uraanipolttoainetta on valunut reaktorin suojarakennukseen. Tanaben mukaan sulaminen saattoi tapahtua, koska reaktoriin ei pumpattu tarpeeksi vettä.

http://www.asahi.com/english/TKY201108080276.html

Voimayhtiö Tepco rakentaa Fukushima Daiichin ykkösreaktorille suojakatosta betonista ja polyesteristä. Katoksen on tarkoitus pitää sisällään säteilyä ja estää sadeveden valuminen rakennukseen. Katoksen pitäisi olla valmis syyskuun loppuun mennessä.

Tepco sai vihdoin vedenkiertoon perustuvan jäähdytyksen toimintaan reaktoriyksikkö yhden ydinjätealtaassa. Aiemmin jätettä jäähdytettiin suihkuttamalla vettä altaaseen ulkopuolelta. Kaikki Fukushiman reaktoriyksiöiden jätealtaat käyttävät nyt vedenkiertoon perustuvaa jäähdytystä.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/society.html

Fukushiman uusi vedenpuhdistuslaitos kohtasi jälleen ongelmia tällä viikolla pumppujen lakattua toimimasta. Parhaimmillaan järjestelmä on toiminut 77 % teholla, mutta keskimääräisesti teho on ollut vain 66 % suunnitellusta. Jatkuvat ongelmat ovat asettaneet Tepcon aikataulun reaktorien jäähdyttämiseksi kyseenalaiseen valoon.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/11_05.html

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110811p2a00m0na007000c.html

Radioaktiivinen saastuminen

Japanin hallitus aikoo viimein poistaa evakuointimääräyksen 20–30 km säteellä voimalaitoksesta asuvilta. Kolmen kilometrin sisällä voimalasta asuvat pääsevät ensi kertaa käymään koteihinsa hakeakseen tavaroita.

Greenpeace ilmoitti löytäneensä erittäin suuria määriä radioaktiivista cesiumia 55 km päässä Fukushiman Daiichista kiinni otetuista kaloista. Cesiumia määrä oli enimmillään 1 053 Bq/kg ja määrä ylitti kaikissa tapauksissa 500 Bq/kg turvarajan. Greenpeace vaati pääministeri Naoto Kanilta merellisen ruoan tiukempaa seurantaa ja merkintöjä.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110809p2g00m0dm108000c.html

The New York Times paljasti Japanin hallituksen piilotelleen tahallaan säteilyn leviämiseen liittyviä tietoja välttääkseen arvostelua heti Fukushima Daiichin ydinonnettomuuden jälkeen. Tästä johtuen Namien kaupungin asukkaat evakuoitiin suoraan keskelle pahinta säteilykeskittymää, mikä voi aiheuttaa heille terveysvaikutuksia tulevien vuosien aikana.

http://www.nytimes.com/2011/08/09/world/asia/09japan.html?_r=1&hp

Japanin työministeriö harkitsee laskevansa ydinvoimatyöntekijöiden säteilyrajan takaisin 250 millisievertissä 100 millisievertiin vuodessa. Japanin hallitus ilmoitti myös aloittavansa ydinturvallisuuskoulutukset urakoitsijoille kohtuuttomien säteilyannosten välttämiseksi.

Japanin säteilyturvallisuuskomissio NSC myönsi hävittäneensä yli tuhannen lapsen kilpirauhasten säteilyä koskevat mittaustulokset. Komissio ilmoitti pelänneensä, että lapset voitiaisiin tunnistaa tietojen perusteella. Lapsilla on aikuisia korkeampi riski sairastua kilpirauhassyöpään säteilyn vuoksi.

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/11_14.html

Japanin ympäristöministeriö ilmoitti ratkaisevansa elokuun loppuun mennessä, mitä tehdä radioaktiivisella tuhkalla, jonka säteilytaso on korkeampi kuin 8 kBq/kg. Japanilla ei ole aiemmin ollut suunnitelmaa tuhkan hävittämiseksi.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T110811006418.htm

Japanilainen pihvifarmi Agura Bokujo on ilmoittanut hakevansa konkurssia johtuen Fukushiman ydinkriisin sille aiheuttamista vaikeuksista. Yhtiöllä oli maaliskuun lopussa yli 560 miljoonaa euroa velkaa, minkä se väittää johtuvan japanilaisen pihvilihan arvon romahduksesta. Yhtiö ilmoitti vaativansa voimayhtiö Tepcoa korvaamaan osan kustannuksista.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/national/news/20110810p2g00m0dm086000c.html

Poliittiset vaikutukset Japanissa

Japanin pääministeri Naoto Kan on ilmoittanut eroavansa. Uudet vaalit voitaisiin järjestää 28.8. mennessä ja uusi pääministeri nimetä jo ennen kuun loppua. Kan kuitenkin korosti edelleen, että Japanin on tärkeää osallistua YK:n ydinturvallisuuskokouksen syyskuussa.

Liberaalidemokraattisen oppositiopuolueen (LDP) edustaja Taro Kono vaatii Japania luopumaan ydinvoimasta vuoteen 2050 mennessä. Konon mukaan ydinvoima voitaisiin korvata vähentämällä kulutusta ja lisäämällä maakaasun käyttöä. Kono ilmoitti myös harkitsevansa tavoittelevansa LDP:n johtajuutta vuonna 2012.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110809p2a00m0na015000c.html

Japanin ydinturvallisuusviranomaisen NISA:n johdosta eronnut Nobuaki Terasaka on myöntänyt, että Japanin ydinvoimateollisuuden valvonta on ollut lepsua ja että hän tiesi reaktoriytimen sulamisen mahdollisuudesta heti maaliskuun 11. päivän maanjäristyksen jälkeen.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110811p2a00m0na005000c.html

Japani siirtää ydinturvallisuuden valvonnan kauppa- ja teollisuusministeriöstä ympäristöministeriöön. Sekä ydinturvallisuusvirasto NISA että ydinturvallisuuskomissio NSC siirtyvät uuden yksikön alaisuuteen. Kauppa- ja teollisuusministeriö on aiemmin ollut vastuussa ydinturvallisuuden lisäksi ydinvoiman kaupallisesta edistämisestä.

Uusimmat NISA:an kohdistuvat syytökset syntyivät, kun virasto palkkasi Fukushima Daiichin ja Dainin ydinvoimalat omistavan voimayhtiö Tepcon entisen työntekijän vastaamaan Fukushiman Dainin turvallisuustarkastuksista.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110811p2a00m0na010000c.html

Kaupalliset vaikutukset

Voimayhtiö Tepco ilmoitti 4,5 miljardin euron tappioista tällä vuosineljänneksellä. Tappiot johtuvat osin Fukushiman onnettomuuden uhreille maksetuista korvauksista. Yhtiö ei ole julkaissut ennusteita tulevasta, mutta korvausten ennakoidaan voivan olla kokonaisuudessaan yli 90 miljardia euroa.

Yhtiö on vararikon partaalla, mutta on toistaiseksi välttänyt konkurssin julkisen tuen avulla.

http://www.bbc.co.uk/news/business-14455226

http://www.yomiuri.co.jp/dy/business/T110810005340.htm

Japani perusti nelihenkisen ryhmän tutkimaan väitteitä voimayhtiöiden yrityksistä vaikuttaa julkiseen mielipiteeseen määräämällä työntekijänsä lähettämään kansalaispalautteita. Teollisuusministeri Banri Kaieda on luvannut ministeriönsä tukevan tutkimuksia.

Ryhmä ilmoitti jo tällä viikolla, että Kyushu Electric Power Company on tuhonnut sekaoksidipolttoainetta käyttävän Genkain ydinvoimalan luvittamiseen liittyviä sähköposteja ja muita dokumentteja.

http://mdn.mainichi.jp/mdnnews/news/20110810p2g00m0dm009000c.html

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/10_22.html

Muut ydinvoimalat

Japanin Niigatan prefektuurissa sijaitseva Kashiwazaki-Kariwan ydinvoimalan ykkösreaktori suljettiin täällä viikolla turvatarkastusta varten. Voimalan seitsemäs reaktori oli suljettu vastaavaa tarkastusta varten jo elokuun alussa. Niigatan kuvernööri on ilmoittanut, ettei hän myönnä lupaa käynnistää reaktoreita uudestaan ennen kuin Fukushiman kriisi on kokonaan ratkaistu.

http://www.yomiuri.co.jp/dy/business/T110808005477.htm

Hokkaidon Tomarin ydinvoimalan turvallisuustarkastusta on lykätty paikallisten viranomaisten toiveesta. Tällä hetkellä laitos on osin käytössä sähkökatkosten ehkäisemiksi alueella.