Islanti, free the arctic 30

Reykjavik, Islanti

Sain kunnian lähteä Reykjavikissa 12.-14.10. järjestettävään Arctic Circle -konfrenssiin yhtenä Greenpeacen tiimin jäsenenä. Yhteensä meitä oli kymmenen vapaaehtoista ja kolme kampanjoitsijaa, kaikki Pohjoismaista. Lisäksi Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo matkusti paikalle lauantaina.

Mistä Arctic Circle -konferenssissa on kyse?

Ilmastonmuutos sulattaa pohjoisen Jäämeren jääpeitettä nopeammin kuin koskaan aiemmin. Tämän seurauksena alueen merkitys kasvaa huomattavasti: alueelle avautuu uusia väyliä ja tähän asti jään suojassa olleiden luonnonvarojen taloudellinen hyväksikäyttö muuttuu mahdolliseksi. Jään sulaminen on kuitenkin suuri uhka paikalliselle ekosysteemille ja koko planeetallemme, sillä se kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään. Konferenssi kokoaa yhteen päättäjiä, tutkijoita, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä keskustelemaan alueen tulevaisuudesta. Greenpeacen Arktis-kampanjan kannalta on siis erittäin tärkeää, että olemme tällaisellä pääkallopaikalla läsnä.

Mutta tällä kertaa oli muitakin syitä. Samaan aikaan, kun teollisuuspamput ja valtionmiehet kättelivät toisiaan ja nauttivat Harpan hienosta konfrenssimiljööstä, 28 Greenpeace-aktivistia ja Arctic Sunrise -laivan miehistön jäsentä sekä kaksi freelance-toimittajaa viruivat (ja viruvat edelleen) tutkintavankeudessa Murmanskissa syytettyinä merirosvouksesta. Tämän takia kaikki tiimimme energia suunnattiin Free the Arctic 30 -vetoomuksen esillä pitämiseen. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että päivystimme Harpan viimaisella sisäänkäynnillä ja sen vieressä olevalla aukiolla aamusta iltaan. Tartuimme sisäänmenijöitä tai tauoilla kävijöitä hihasta, keskustelimme tilanteesta, vedimme jääkarhujoogaa (!), keräsimme allekirjoituksia vetoomukseen ja jaoimme Free the Arctic 30 -pinssejä. Kukaan ei päässyt ohitsemme muistamatta tilannetta.


Jääkarhujooga

Läsnäolomme oli monella tapaa menestys. Sisällä olijoiden raporttien mukaan Greenpeacen jääkarhuista ja pinsseistä oli tullut kaikkien yhteinen puheenaihe. Voittopuolisesti positiivinen vastaanotto oli siinäkin mielessä historiallinen, että valaanpyynnistä johtuen Greenpeacella ei ole aina ollut kovin lämpimät välit islantilaisten kanssa. Nyt saimme selkääntaputuksia ja myötätuntoisia kommentteja - jotkut osallistujat jopa toivat meille oma-aloitteisesti sisältä pientä syötävää! :) Toki kävimme välillä myös kiivaita väittelyitä, mutta aina hyvässä hengessä.

Matka oli myös itselleni todella tärkeä ja onnistunut. Maapalloa uhkaava ilmastokaaos on aikamme suurin ja haasteellisin ongelma, ja sen ehkäisemiseksi on otettava kaikki keinot käyttöön. Kunnioitan todella paljon Siniä ja muita aktivisteja, jotka ovat valmiita niin suuriin uhrauksiin luonnon säilyttämiseksi jälkipolville. Minulle henkilökohtaisesti on tärkeää, että voin myös itse tehdä oman osuuteni tässä joskus mahdottomalta tuntuvassa tehtävässä. Bonuksena pääsin käymään Islannissa ja sain tutustua mahtaviin Greenpeace-vapaaehtoisiin ympäri Pohjoismaita!

Leena Lahti

Kirjoittaja on on Greenpeacen vapaaehtoinen, kaupunkiviljelijä ja tietokonenörtti, joka haaveilee maailmasta, jossa eletään luonnon kanssa sopusoinnussa ja kaikki tanssivat lindy hopia.

 


Aiheesta mediassa:

12/10/2013 RUV, National TV, Iceland: "Protestors in polar bear costumes outside Harpa"

12/10/2013 RUV, National TV news, Iceland: "Interview w. Neil Hamilton, Statoil & the president of Iceland about oil drilling in the Arctic"