Greenpeacen mukana matkustanut taiteilija John Quickley luonnosteli Leonardo Da Vincin Vitruvian miehen arktiselle jäälle. Taiteella haluttiin ilmaista miten ilmastonmuutoksen sulattama jää muuttaa sivilisaatiomme perusteita. Arktiksen jääpeite on ennätysalhaisella tasolla. 29/08/2011

Joskus tuntuu, että toistaisimme itseämme, kun puhumme Pohjoisesta jäämerestä – ja niin me teemmekin. Viime kuukausien aikana meren jään määrä on jälleen kerran ennätyksellisen alhaalla. Tällä hetkellä se on kaikkien aikojen toiseksi alhaisimmalla tasolla, vain hieman vuoden 2007 ennätystä jäljessä. Kuluneet viisi vuotta pitävät sisällään viisi alhaisinta tulosta, mitä meren jään määrästä on koskaan mitattu. Tämä, jos mikä, on huolestuttava negatiivinen suuntaus.

Me aiheutamme tämän. Sitä emme voi kieltää. Jos tilastot ja tieteelliset tutkimukset eivät saa meitä ymmärtämään sitä, miten olisi todella, todella valtava taideteos?

Olen puhunut monen ihmisen kanssa tästä John Quigleyn taideteoksesta – ja kuullut aivan yhtä monta tulkintaa teoksen viestistä.

John Quigley sanoo teoksesta näin: ”Tulimme tänne luomaan ”Sulavan Vitruviuksen miehen” da Vincin kuuluisan anatomialuonnoksen pohjalta, koska ilmastonmuutos kirjaimellisesti syö itsensä sivilisaatiomme kehoon. Kun hän teki luonnoksensa, elettiin Valistuksen aikaa, Renessanssia, tämän tähän päivään asti
jatkuneen innovatiivisen ajan lapsuutta, mutta fossiilisten polttoaineiden käyttämisemme uhkaa sitä. ”

Minulle se merkitsee yksinkertaisesti todella, todella, todella valtavaa metaforaa sille vaikutukselle, jonka ihminen aiheuttaa ilmastolle yleisesti ja merelle erityisesti.

Mitä mieltä sinä olet?

Bloggaaja JulietteH 7 syyskuuta 2011, käännös Toni Hietanen