23. helmikuuta YLE lähetti ilmoille Prismassa BBC:n dokumentin ”Horizon: Nuclear Nightmares”. Ohjelma käsitteli radioaktiivisuuden vaikutuksia alhaisilla säteilyannoksilla, ja dokumentin päätelmiä oli mm. että Tshernobylin takia säteilyyn kuoli vain viitisenkymmentä ihmistä, ja että alhaisina annoksina radioaktiivinen säteily ei ole vaarallista, vaan jopa terveellistä. Ohjelma uusittiin viikon sisällä kahdesti.

Ohjelmassa muun muassa väitettiin, että Tshernobylin jälkeen havaitut yli 4000 kilpirauhassyöpää eivät pääosin liittyneet onnettomuuteen, vaan vain onnettomuuden takia lisääntyneeseen tarkkailuun, joka havaitsi onnettomuuteen liittymättömätkin syövät. Chernobyl Forumin raportti, jota ohjelma pääasiassa käyttää lähteenään, kuitenkin suoraan toteaa, että kilpirauhassyöpä on niin harvinainen, että tuollaisesta syöpämäärästä valtaosa on säteilyn aiheuttamaa. Dokumentti myös väitti, ettei muiden syöpämäärien ole havaittu lisääntyvän ja siten Tshernobyl ei lisännyt syöpätapauksia. Chernobyl Forumin raportti kuitenkin nimenomaan totesi, että syövän lisääntymistä ja lähes 10 000 ylimääräistä syöpäkuolemaa Tshernobylin ympäristössä ei voi huomata toteutetuilla tutkimuksilla, ja ettei tätä voi käyttää todisteena onnettomuuden harmittomuudesta.

Olin ohjelman tiimoilta myös sähköpostitse yhteydessä Keith Baverstockiin, joka aikaisemmin on toiminut Maailman terveysjärjestön säteilyasiantuntijana ja nykyisin toimii Kuopion yliopistossa ympäristötieteiden dosenttina. Sattumoisin hän oli tehnyt BBC:lle valituksen kyseisestä ohjelmasta ja valotti minullekin ohjelman olleen varsin yksisilmäinen, valikoiva todisteiden suhteen ja antaneen väärän kuvan muun muassa kuinka säteilyn arvellaan vaikuttavan pienemmillä annoksilla. BBC hyväksyi Baverstockin valituksen dokumentin yksipuolisuudesta. Ohjelman käytännössä ainoana pohjana käyttämä Chernobyl Forumin raportti onnettomuuden seurauksista lähialueilla on vain yksi monista asiaa koskeneista raporteista, eikä ohjelma huomioinut lainkaan muita tutkimuksia, jotka ottavat huomioon mm. laskeuman laajuuden lähialueiden ulkopuolella.

Nähdäkseni melkoisen huteraa tilannetajua Yleltä lähettää tällainen epämääräinen ohjelmariekale, joka vielä vilauttaa ydinvoimaa pelastuksena ilmastonmuutokseen.

Topias Salonen