Kööpenhaminan ilmastokokouksen aktivistit

Mikä on väärin? Se että maailman johtavat eivät saaneet aikaan kansainvälistä ilmastosopimusta 2009 joulukuussa Kööpenhaminassa ja menettivät siten ainutlaatuisen mahdollisuuden pysäyttää ilmastonmuutos? Vai se että kaksi aktivistia ujuttautuu maailman johtajien illallisille kertomaan heille, että heidän on toimittava ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Se että valtionpäämiehet hukkaavat tilaisuuden ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ei liene minkään lain mukaan rikos. Tänään Kööpenhaminassa Greenpeacen aktivistit ovat viimeistä kertaa oikeuden edessä ennen kuin tuomarit jäävät pohtimaan, onko heidän tekonsa rikos.

Tanskalaiset tuomarit miettivät nyt kuinka Tanskan lakeja sovelletaan. Asialla on kuitenkin merkitystä Tanskan rajojen ulkopuolella – varsinkin Suomessa, joka kuuluu samaan pohjoismaiseen kulttuuriperintöön.

Demokratiassa ihmisten on otettava kantaa. Väkivallaton kansalaistottelemattomuus ei ole epädemokraattista. Se on päinvastoin demokratian turva. Maailma on täynnä karmaisevia esimerkkejä siitä, mitä lopulta tapahtuu, kun kansalaistottelemattomuus tukahdutetaan.

Pääasia on kuitenkin ilmastonmuutoksen torjunta. Seuraava mahdollisuus on kansainvälinen ilmastokokous on Etelä-Afrikassa Durbanissa marras-joulukuussa. Nyt on aivan yhtä ajankohtaista kertoa maailman johtajille, että heidän on toimittava eikä vain puhuttava. Tanskalaiset tuomarivat pohtivat aktivistien yksittäistä tekoa, jonka motiivina oli huoli meidän kaikkien tulevaisuudesta. Meidän on oltava tuomareita poliittisille johtajillemme, jotta meillä kaikilla olisi tulevaisuus.

JUHA AROMAA