Greenpeacen tiimi tarkkailee säteilyä Kawamatassa japanissa 26.3.2011. Greenpeacen hollantilainen säteilyasiantuntija Jacob Namminga tarkistaa kollegansa saappaista jälkiä radioaktiivisuudesta 60 kilometrin päässä Fukushima Daichin ydinvoimalasta. Ryhmä Greenpeacen asiantuntijoita on tänään aloittanut Fukushima/Daichin evakuointialuetta ympäröivän alueen tarkkailun arviodakseen väestölle aiheutuvat todelliset riskit.

Meriveden säteilytaso Fukushiman edustalla on noussut kymmenkertaiseksi. Kolmosreaktorin paineastian murtumasta on ollut julkisuudessa tietoja, joita ei ole vielä vahvistettu.

Lyhyesti

- Meriveden säteilytaso ydinvoimalan lähellä nousi kymmenkertaiseksi maaliskuun 21. ja 23. päivän välisenä aikana. Radioaktiivisen jodi-131:n määrä on nyt 1250 kertaa korkeampi kuin juomavedessä sallittu määrä. Kasvava osuus päästöistä tulee ydinjätealtaista, mikä kertoo altaissa olevan käytetyn polttoaineen ylikuumentumisesta ja vaurioitumisesta.

- Kaikkien neljän ongelmareaktorin pohjakerroksista on löytynyt suuret määrät vettä. Reaktoriyksiköistä 1 ja 3 löytynyt vesi on erittäin radioaktiivista. Se on voinut vuotaa vain reaktorista. Veden määrää reaktoreiden 2 ja 4 pohjakerroksissa ei vielä tiedetä.

- Tepco pumppaa makeaa vettä reaktoreihin 1, 2 ja 3 käyttäen pumppausajoneuvoja. Korkeat säteilyarvot ovat estäneet työntekijöitä korjaamasta reaktoreiden omia pumppuja. Tepco kieltäytyy arvioimasta, missä vaiheessa normaali jäähdytys saataisiin toimimaan. Työntekijät yrittävät nyt saada radioaktiivisen veden pois päästäkseen töihin pumppujen kanssa.

- Monilla alueilla juomavedestä löytyneet radioaktiivisen jodin määrät ovat pudonneet takaisin lapsille sallittuihin raja-arvoihin. 10–15 kaupungissa määrät ovat kuitenkin edelleen yli sallittujen raja-arvojen. Chiban alueella määrät nousivat raja-arvojen yli seitsemässä kaupungissa. Maakunnan viranomaiset ohjeistivat, ettei lasten pitäisi juoda vesijohtovettä.

- Muun muassa USA, Etelä-Korea ja EU ovat asettaneet uusia tuontirajoituksia japanilaiselle ruoalle.

Namie, Japani, 26.3.2011 Greenpeacen tiimiläiset Jan Van de Putte ja Jacob Namminga tarkkailevat radioaktiivisen säteilyn määrää Namien kylässä, 30 kilometrin päässä Fukushima Daichin ydinvoimalasta.

Tepcon johdon arvostelu kiihtyy

Arvostelu Fukushiman ydinvoimalan laitosoperaattoria Tepcoa kohtaan on kiihtynyt. Suurten tsunamien mahdollisuus oli tuotu esiin jo kesäkuussa 2009 Japanin teollisuusministeriössä pidetyssä vanhojen ydinvoimaloiden maanjäristyksen kestävyyttä käsitelleessä tapaamisessa. Yhtiötä on myös arvosteltu onnettomuudesta, jossa kaksi työntekijää joutui sairaalaan. On käynyt ilmi, että Tepco oli havainnut vettä ykkösreaktorin pohjakerroksessa jo ennen kuin kaksi työntekijää sai säteilyvammoja kahlattuaan kolmosyksikön pohjakerroksessa olleessa vedessä. Aiemmin yhtiön on kerrottu väärentäneen Fukushiman turvallisuusraportteja.

Reaktoriyksiköiden tilanne

Tepco pyrkii tänään lauantaina saamaan sähkön reaktorin 2 ohjaushuoneeseen. Radioaktiivinen vesi pyritään saamaan pois yksiköistä 1, 2 ja 3. Tämä on suodattimien vahingoittumisen vuoksi erityisen haastavaa ykkösreaktorissa.

Tepcon nettikamera näytti paljon höyryä nousevan reaktoreista aamulla. Säteilytasoissa oli eilen uusi piikki, jonka syytä ei tiedetä. http://www.paddon.org/wiki/mwp/Fukushima?action=AttachFile&do=view&target=fukushima_log.pdf

Kolmosreaktorin paineastian murtumisesta on liikkunut uutisia. New York Times veti omansa pois, todennäköisesti siksi, ettei pystynyt vahvistamaan tietoja.

Mereen joutuneiden päästöjen alkuperä

Reaktoreissa oleva ydinpolttoaine ja käytetty ydinpolttoaine sisältävät eri määriä samojen aineiden radioaktiivisia isotooppeja. Käytetyssä polttoaineessa lyhytikäisillä isotoopeilla on ollut enemmän aikaa hajota ja niiden osuus on pienempi. Tämä mahdollistaa päästöjen alkuperän selvittämisen.

Maaliskuun 23. päivänä suurin osa jodista ja melkein kaikki cesium ovat peräisin ydinjätealtaista. Kaksi päivää aiemmin lähes kaikki jodi oli peräisin reaktoreista. Tämä tarkoittaa kahta asiaa: 1) niin ydinjätealtaat kuin reaktorit ovat aiheuttaneet merkittäviä radioaktiivisia päästöjä 2) meriveden säteilytason kymmenkertaistuminen johtui suurimmaksi osaksi ydinjätealtaiden aiheuttamista päästöistä.

Lisätietoja www.greenpeace.fi/japani

Energiavastaava Jehki Härkönen, puhelin 040 197 2620
Ohjelmajohtaja Tapio Laakso, puhelin 040 181 6559
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202