Päivää ennen kuin lähdimme Hong Kongista kävimme paikallisella hiilivoimalalla osoittamassa, mitä mieltä olemme kyseisestä energiamuodosta. Olimme edellisinä päivinä valmistaneet ruumassa kolme banderollia, jotka nyt viritettiin Warriorin kolmeen mastoon samanaikaisesti. Protesti sujui rauhallisesti, ja poliisikin tyytyi vain seuraamaan toimintaamme Warriorin vanavedessa.

Kampanja Hong Kongissa oli kaikenkaikkiaan menestys jälleen kerran, ja työntäyteiset kolmisen viikkoa käytettiin tehokkaasti. Oma kohokohta oli vierailu paikalliseen taidekouluun vierailevana puhujana. Eräs heidän opettajistaan toi edellisenä päivänä pienehkön joukon valmistuvia teollisia suunnittelijoita vierailemaan Warriorilla, ja minä esittelin heille laivaa ja Greenpeacea. Tuo pieni joukko lahjakkaita ihmisiä osoitti niin suurta kiinnostusta siihen, mitä meillä oli sanottavana, että sovittiin opettajan kanssa, että minä menen seuraavana päivänä puhumaan koko koululle.

Käytin vapaan iltapäiväni erittäin mielelläni puhuen tuleville taiteilijoille ja suunnittelijoille eri aloilta. Tiedän omakohtaisesti, kuinka huima vaikutus taiteella ja taiteilijoilla voi olla ihmisiin mitä tulee mielipiteisiin vaikuttamiseen. Vierailu oli mahtava. Keskustelu oli innovatiivista, kriittistä ja haastavaa molemmille osapuolille. Näin sitä maailmaa muutetaan palanen kerrallaan.

Mainion jäähyväisjuhlan jälkeen suuntasimme Warriorin keulan taas merelle ja kohti Etelä-Koreaa. Ilmassa lievää jännitystä koska juuri lähdön päivänä lueskelin Hesarista, kuinka Kim rajan pohjoispuolella oli uhannut vastata eteläpuolen lentolehtiskampanjaan lentävälla lyijyllä ja metallilla.

Arvioitua saapumistamme Koreaan oli myös hiukan muutettava alkuperäisestä aikataulusta, koska amerikkalaisten sotalaivojen ja Etelä-Korean laivaston läsnäolo alueella oli liian vahva. Ilmassa liikaa jannitystä alueella mihin aioimme mennä. Pieni vihreä pasifistien paatti olisi ollut liian pieni siellä välissä, ja emme olisi saaneet pointtiamme läpi mediassa. Ihmisilla kun on ymmärrettavästi sodan uhatessa kotimaataan vähan muuta ajateltavaa kuin ylikalastus ja sen mukanaan tuomat globaalit ongelmat.

Kohdekaupunkiamme rukattiin vähän etelämmäksi ja saapumisajankohtaa myöhäisemmäksi ja taas oltiin pelissä mukana. Sää oli kuitenkin meitä vastaan kirjaimellisesti ja tulimmekin ensin suojaan pahinta puhuria Taiwanin rannikon läheisyyteen. Matkalla tänne delfiinit tulivat iloksemme joukolla moikkaamaan meitä. On aina upeaa nähdä nuo kauniit ja älykkäät eläimet leikkimässä keula-aallossa.Tätä kirjoittaessani tuuli on jo tyyntymään päin, ja huomenissa nostamme ankkurin ja jatkamme kohti uutta seikkailua ja Etelä-Koreassa sijaitsevaa Busanin kaupunkia.

Rainbow Warriorin vierailu Koreaan on varmasti kulttuurishokki molemmille osapuolille. Me olemme tosin valmistautuneet hyvin kaikkeen mahdolliseen, mutta jää nähtäväksi, miten paikalliset viranomaiset suhtautuvat rauhanomaiseen mielipiteidemme ilmaisuun siellä. Kampanjamme kohde on kalastuspolitiikka ja ylikalastus.

Itsellä on tätä kiertuetta vielä kuukauden päivät jäljellä ja sen jälkeen Singaporesta Amsterdamin kautta lento koto-Suomeen. Pahimmat pakkaset lienevät siihen mennessa ohi. Tai kukas sitäkään oikeastaan enää tietää näinä ilmastonmuutoksen aikoina?

Martti Leinonen
3rd mate
Rainbow Warrior II