roskismies
Kuva Vadim Kantor

Siinä missä Suomen Greenpeacen palmuöljykampanjassa käytetyt orankipuvut ovat saaneet paljon positiivista palautetta, Venäjän Greenpeace niittää suosiota roska-astiamiehellä. Venäjän Greenpecella on meneillaan kierrätyskampanja, jonka tavoitteena on saada maahaan toimiva jätteiden kierrätys- ja lajittelujärjestelmä pelkän jätteenpolton sijaan.

Aktivistit ovat keränneet nimiä uusia jätteenpolttolaitoksia vastaan ja kierratyksen puolesta, yksi puketuneena roska-astiaksi. Kampanja on ollut suosittu ja tehnyt Greenpeacea aiempaa tunnetummaksi Venäjällä..

Paikallinen miliisi ei sen sijaan kuulu roska-astiaksi pukeutumisen tai kierrätyksen kannattajajoukkoon. Roska-astiamies onkin joutunut pidätetyksi muutamia kertoja, mikä on aiheuttanut hupaisia tilanteita, kun melko suuri kokoista kampanjamaskottia on runnottu poikittain Ladan takapenkille tai Uazin matalaan tavaratilaan.

Roskimies miliisiautoon
Kuva Vadim Kantor

Vaikka miliisi ei aina taputakaan innoissaan käsiään nähdessaan roska-astiamiehen, sen suosiosta venäläisten keskuudessa kertoo kerättyjen nimien määrä. Helmikuussa maan hallitukselle luovutetuun vetoomukseen oli kerätty kuukaudessa 112 000 nimeä ympäri Venäjää.

Kampanja-asuja on täällä kokeiltu jo myös muissa Greenpeacen tempauksissa, kuten Venäjän metsäkampanjassa. Puumies tosin joutui kerran kuitenkin ilmeisesti liian pelottavana lapsiryhmän hyökkäyksen kohteeksi, kun pienokaiset jopa purivat puvun oksia ja juuria irti hätääntyneeltä aktivistilta.

Koska pukeutuminen toimii ilmeisen hyvin ympäristöasioiden puolestapuhujana, herää kysymys, millainen puku Suomen Greenpeacen kannattaa hankkia esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamissuunnitelmien pysäyttämiseksi? (Ideoita saa vapaasti lisätä kommenttiosioon.)

Katso mainiot kuvat roska-astiamiehestä

Susanna Sainio ja Antti Korhonen,
Greenpeacen vapaaehtoiset Pietarissa