Öljypalmuplantaasi Kalimantanilla, Indonesiassa syyskuussa 2012. © Ulet Ifansasti / Greenpeace

 
Fossiiliset polttoaineet tuhoavat ilmastomme, ja meidän on löydettävä vaihtoehtoja.

Tämän viestin useimmat tajuavat, mutta entä jos yksi oletetuista vaihtoehdoista ei olekaan vain ilmaston tuhoaja mutta myös nälän aiheuttaja? Siinä tapauksessa on aika pysähtyä ja harkita uudelleen.

Eilen Euroopan unioni otti varovaisen askeleen ongelman ratkaisemiseksi. Komissio esittää muutosta aikaisempaan linjaansa autojen ja raskaan liikenteen biopolttoaineiden käytöstä ehdottamalla viiden prosentin kattoa viljelykasvipohjaisille biopolttoaineille.

EU:n on ollut pakko tunnustaa, että viljelykasvien kasvattaminen biopolttoaineeksi tarkoittaa vähemmän viljelykasveja ruoaksi, mikä tarkoittaa ruoan hinnannousua kysynnän kasvaessa. Yhdysvallat, EU, Kiina, Intia ja Brasilia ovat asettaneet tavoitteeksi voimakkaan biopolttoaineiden käytön kasvun. Tämä on johtanut valtavaan viljan, sokerin ja öljykasvien lisäkysyntään, joka on nostanut entisestään jo Yhdysvaltojen viime kesän kuivuuden nostamia ruoan hintoja. Tällä hetkellä noin 40 prosenttia Yhdysvaltojen maissin tuotannosta menee biopolttoaineeksi.

Oxfamin hiljattain julkistamassa raportissa biopolttoaineet ovat syösseet miljoonia ihmisiä köyhyyteen nousseiden ruoan hintojen takia. Vuonna 2008, jolloin biopolttoaineiden osuus oli 3,5 prosenttia EU:n liikenteen polttoaineista, Euroopan komission tilaama tutkimus arvioi, että tuon biopolttoainemäärän kasvattamiseen tarvittiin 70 000 neliökilometriä maata, ja puolet tuosta alueesta on Euroopan ulkopuolella. Jos tämän suuruinen alue olisi käytetty maissin viljelemiseen, sillä olisi ruokittu 127 miljoonaa ihmistä koko vuoden ajan.

Ruoan hinnan nousu ja ruoan saatavuuden heikkeneminen olisivat jo yksin syitä supistaa biopolttoainetavoitteita. Sen lisäksi biopolttoaineiden tuotannon kasvattamisella on vakavia negatiivisia vaikutuksia ilmastoon. Biopolttoaineiden tuotanto työntää ruoan tuotantoa uhanalaisiin metsiin, savanneille ja turvemaille ja lisää öljyyn pohjautuvien lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Biopolttoaineiden raaka-aineiden kasvattamisen aiheuttama ekosysteemien tuhoutuminen johtaa massiivisiin ilmastopäästöihin, koska koskemattomat ekosysteemit toimivat luonnollisena hiilinieluna.

EU:n esitys ei mene tarpeeksi pitkälle. Se ei ota huomioon kasviöljyistä tuotetun biodieselin ilmastopäästöjä. EU-maat voivat edelleen käyttää biopolttoaineita, joiden päästöt ovat suurempia kuin raakaöljyn. Perinpohjainen biopolttoainepolitiikan uudelleenharkinta on tarpeen, jotta vältämme ongelman pahentamisen sen korjaamisen sijaan.

Viisaasti käytettynä biopolttoaineet voivat olla osa ratkaisua matkalla tulevaisuuteen ilman fossiilisia polttoaineita. Mutta kun nykyinen biopolttoainepolitiikka nostaa ruoan hintaa ja pahentaa ilmastonmuutosta, on selvää, ettei järjestelmä toimi ja sitä on korjattava.

SINI HARKKI