Greenpeacen ydinturvallisuusasiantuntija Oda Beckeriltä tilaama raportti osoitti viime viikolla, että kaikki Ruotsin ydinvoimalat ovat hälyttävän huonossa kunnossa. Hänen mukaansa ne tulisi sulkea välittömästi ainakin siihen asti, että pahimmat ongelmat saadaan korjattua.

Edes ympäristöjärjestöt eivät kuitenkaan tienneet miten huonossa kunnossa ydinvoimaloiden valmiusjärjestelyt ovat Ruotsissa.

Greenpeace aloitti ylimääräiset stressitestit ruotsalaisissa ydinvoimaloissa eilen tiistaina ennen aamuyhdeksää Suomen aikaa. Yli 50 aktivistia ylitti tikkailla aidan itärannikolla sijaitsevassa Forsmarkissa ja samaan aikaan länsirannikolla 20 aktivistia pyöräili sisään Ringhalsin ydinvoimaan. Parin tunnin kuluttua hässäkän alkamisesta ydinvoimayhtiöt ilmoittivat, että kaikki aktivistit ovat poliisin huostassa ja viety pois alueelta.

Aivan näin se ei kuitenkaan todellisuudessa mennyt.

Neljän tunnin kuluttua poliisi löysi koirien avulla neljä aktivistia, jotka olivat piiloutuneet Forsmarkin ydinvoimalan pihalla oleviin rakennuskontteihin. Kahdeksan tunnin kuluttua eräs nuori ruotsalainen aktivisti ilmoittautui itse poliisille, koska alkoi olla kylmissään ja nälkäinen. Hän ei ollut varautunut siihen, että etsinnät kestäisivät niin kauan.

10. lokakuuta 2012 Ringhalsin ydinvoimalan katolla

Ringhalsin ydinvoimalan katolla © Greenpeace

 

Kun poliisi oli poistanut nämäkin aktivistit alueelta, etsinnät lopetettiin ja ydinvoimayhtiöt keskittyivät ydinosaamisalueeseensa eli selittelyyn. Yhtiöiden mukaan kaikki oli ollut hallinnassa koko ajan. Ruotsin ympäristöministeri Lena Ek ei onneksi niellyt selityksiä purematta vaan vaati ydinvoimaloiden johdon puhutteluun. Ek sanoi, että yhtiöiden luvat voidaan viedä, jos ne eivät saa ongelmiansa kuriin.

Uutiset eivät kuitenkaan loppuneet vielä tähän. Ennen kuin puhuttelu ehti alkaa, tapahtui taas.

Vietettyään yön Ringhalsin ydinvoimalarakennuksen katolla, Isadora Wronski kaivoi kännykänsä esiin ja aloitti twiittaamisen. Kävi ilmi, että katolla oli kolme muutakin aktivistia, joukossa myös suomalainen Lauri Myllyvirta.

Poliisi pistäytyi hakemassa Isadoran ja kumppanit pois noin tunnin sen jälkeen, kun nämä olivat paljastaneet sijaintinsa kuvissa ja videoissa. Varmuuden vuoksi poliisi käväisi vielä uudelleen Forsmarkissa ja löysi vastaavan neljän hengen porukan leireilemästä erään rakennuksen katolta sekä kaksi muuta henkilöä, jotka olivat piiloutuneet sisälle rakennuksiin.

Ydinvoimaloiden johto ehti jo huokaista helpotuksesta, kunnes avasi television. Joukko aktivisteja antoi siellä parhaillaan lausuntoja suoraan Forsmarkin ydinvoimalasta.

Aktivistien etsinnät jatkuvat edelleen Forsmarkissa, jossa he ovat majailleet nyt jo yli 35 tuntia. Toinen heistä tosin osallistuu parhaillaan Ruotsin television keskusteluohjelmaan puhelimitse. Ruotsalaisten luottamus ydinvoimayhtiöiden valmiuteen torjua voimaloihin kohdistuvia mahdollisia uhkia on sirpaleina. Yhtiöiden johto on parhaillaan kriisikokouksessa ympäristöministeriössä ja hallitus antaa lausuntoa tilanteesta. 

10. lokakuuta 2012 Aktivisti sisällä ydinvoimalassa

Aktivisti sisällä ydinvoimalassa © Greenpeace

  

Ruotsalaiset ydinvoimayhtiöt sen sijaan suorittavat parhaillaan viestinnällistä itsemurhaa. Ringhalsin viestintäjohtaja ilmoitti, että tiedot alueella olevista aktivisteista ovat ”spekulatiivisia” samaan aikaan, kun aktivistit latailivat itsestään kuvia ja videoita Ringhalsin pihalta nettiin.

Kun koko asian kiistäminen osoittautui mahdottomaksi, yhtiöt ilmoittivat, että mielenosoituksilla ei oikeastaan ollut mitään väliä, koska aktivistit oleskelivatkin vain ”voimalaa ympäröivällä teollisuusalueella”. Sanomatta jäi, että kyseisellä teollisuusalueella sijaitsee mm. kriittinen osa voimalan jäähdytys- ja sähköjärjestelmistä ja käytetyn polttoaineen varastot.

Turvallisuusjärjestelyjä ei ollut millään tavalla parannettu vuoden 2010 jälkeen, jolloin Greenpeacen kirkkaan värisiin spandex-pukuihin pukeutuneet aktivistit valtasivat voimala-alueen reaktorirakennuksen kattoa myöten.

Ruotsin ympäristöministeri Lena Ekin mukaan ydinvoimayhtiöillä on nyt kuukausi aikaa osoittaa, että turvallisuusjärjestelyissä ei ole puutteita. Suoraselkäisempää olisi ollut sulkea voimalat, kunnes ongelmat on saatu korjatuksi.