Eräänä lauantaina viime kesäkuussa, olin juuri aloittamassa ystävieni ja sukulaisteni kanssa illallisen, kun ruokailumme keskeytti tuntematon vieras. Kalifornian kotimme ovelle saapui haastemies, joka toimitti minulle yli 100-sivuisen kanteen. Siinä minut ja kolme kollegaani haastettiin yhdessä Greenpeace USA:n, Greenpeace Internationalin ja kansalaisjärjestö Stand.Earthin kanssa oikeuteen.

17. toukokuuta 2017

Daniel Brindis, Greenpeace USA:n metsäasiantuntija

 Resolute Forest Products, yli 8000 kilometrin päässä Montrealissa sijaitseva
metsäyhtiö oli haastamassa meidät oikeuteen Augustassa, Georgiassa. Haasteessa oli nimeni, tolkuttomia syytöksiä, ja täysin hämmentävä vahingonkorvausvaatimus: vähintään 300 miljoonaa Kanadan dollaria.

Olen urallani omistautunut yli kymmenen vuoden ajan metsien suojelulle.

Teen työtä metsien tuhoamisen armoille joutuneiden hyväksi. Alkuperäiskansat – joiden esi-isät asuttivat näitä alueita kauan ennen meitä – ja näiden metsien muut asukkaat, kantavat ilmastonmuutoksen kovimmat vaikutukset. Toiveeni on, että siihen mennessä kun kaksivuotias tyttäreni on lukioiässä, metsäkato on saatu lopetettua, metsien kohtelua parannettua, ja alkuperäiskansat sekä muut perinteiset metsäyhteisöt saaneet niille kuuluvan arvostuksen.

Mutta suojelutyö on myös henkilökohtaista. Hakkuita ei tehdä huvin vuoksi. Puista tehdään tuotteita, joita markkinoidaan ja myydään minulle, perheelleni ja ystävilleni kaikkialla Yhdysvalloissa sekä ympäri maailman. Oli kyseessä sitten trooppisen Amazonin puista tehdyt laudat, Indonesian palmuöljyä sisältävät shampoot tai sipsit, tai vaikkapa tahtoni vastaisesti postilaatikkomme tukkivat, pohjoisten metsien puukuiduille painetut mainoskirjeet, kulutustottumuksemme vaikuttavat metsien kohtaamaan tuhoon. Tuotteet, jotka ovat haitallisia metsille, päätyvät koteihimme.

Muutos on mahdollinen. Minun työnäni on lisätä läpinäkyvyyttä, jotta kuluttajat voisivat tehdä tietoisempia ja parempia valintoja.

Näiden asioiden edistämiseksi työskentelen Greenpeacen metsäkampanjassa, vaatien suuria brändejä ja yhtiöitä tunnustamaan, että metsät, – ja niissä asuvat kansat – eivät voi selvitä, jos jatkamme metsien kuluttamista entiseen malliin.

Tiesin kyllä, että jotkin yhtiöt eivät ole kanssamme samaa mieltä. Opin jo vuosia sitten, että osa yrityksistä menee jopa niin pitkälle, että häiriköi työtämme tai uhkaa oikeustoimilla, jos emme lopeta kampanjointia.

Olen aina tiennyt, että näin voi käydä. Resolute oli haastanut aiemmin Kanadan Greenpeacen ja kaksi yksittäistä työntekijäämme oikeuteen, kuten myös Rainforest Alliancen, jonka he olivat itse palkanneet ympäristöauditoijiksi.

Kritiikkiä esittävien toimijoiden haastaminen oikeuteen, jotta nämä hiljenisivät, tunnetaan yleisesti SLAPPina. Se tulee englannin sanoista Strategic Lawsuit Against Public Participation, eli strateginen oikeuskanne julkista osallistumista vastaan. Useimmat ihmiset, jotka kuulevat tällaisista haasteista, eivät niistä hätkähdä, sillä he tietävät, että nämä tapaukset etenevät todella harvoin oikeudessa. SLAPP-haasteiden ei kuitenkaan ole tarkoitus käsitellä asiaa oikeudessa, vaan haudata vastustajat oikeuskulujen, oikeudenkäyntibyrokratian ja ylimääräisen työn alle, jolloin heille ei jää aikaa tehdä varsinaista työtään, eli esittää kritiikkiä haasteen nostajaa vastaan.  Esimerkiksi Kanadassa vetoomusoikeus on kuvaillut joitakin Resoluten oikeudelle esittämiä väitteitä skandaalimaisiksi ja yliampuviksi.

Se tarkoittaa, etteivät vaakalaudalla ole vain minun tai Greenpeacen tulevaisuus, vaan kaikkien oikeus sananvapauteen.

Resoluten on jo vuosien ajan ollut mahdollista muuttaa toimintatapojaan metsien kannalta kestävämmiksi. Valitettavasti yhtiö käyttää ennemmin suunnattomasti resursseja oikeustoimiin(ja käyttää samaa asianajotoimistoa kuin Donal Trump käytti uhatessaan New York Timesia oikeusjutulla) ja PR-hyökkäyksiin, joilla se pyrkii hiljentämään Greenpeacen sekä meidän tukijamme, ja kumppanimme.

Yhtiö, jonka toimitusjohtaja tienaa vuosittain yli kolme miljoonaa dollaria, haluaa siis romuttaa perheeni talouden tehdäkseen minusta varoittavan esimerkin ja vaientaakseen muut. Jos tämä SLAPP-kanne onnistuisi, hyökkäykset aktivisteja ja muita toimijoita kohtaan eivät pysähtyisi Greenpeaceen. Kanteen läpimeno sallisi yhtiöiden nostaa loputtomasti kanteita kaikkia kansalaisjärjestöjä, kirjakustantamoja, journalisteja ja mediataloja vastaan.

Tämä kanne on erityisen äärimmäinen, sillä siinä syytetään Greenpeacea “maailmanlaajuisesta huijauksesta” ja rikollisesta toiminnasta. Siinä ei pelkästään syytetä meitä herjauksesta, vaan vedotaan lakeihin, joita normaalisti käytetään järjestäytyneen rikollisuuden yhteydessä. Resolute yrittää painostaa meitä hiljaiseksi käyttämällä nimittelyä, perättömiä syytöksiä ja olkiukkoja.

Pohjoisten metsien suojelukampanjamme on perustunut kriittisen asiantuntijatiedon välittämiselle.

Raportoimme, että Resolute menetti useita Forest Stewardship Councilin sertifikaatteja, koska sen metsiensuojelutoiminnassa oli puutteita. Nämä tiedot löytyvät FSC-Kanadan verkkosivuilta. Ohjasimme myös julkista huomiota Cree -alkuperäiskansan jättämään (sittemmin kumottuun) valitukseen ja julkaisimme Algonquin -alkuperäiskansan jäsenen kirjoittaman, Resolutea kritisoivan blogin. Olemme pyrkineet lisäämään yleistä tietoisuutta metsäalueiden karibuiden heikosta tilanteesta, johon myös Kanadan valtion tutkijat ja Quebecin metsähallinto ovat kiinnittäneet huomiota.

16. toukokuuta 2017

Villinä elävät karibut ovat Kanadan pohjoisille metsille tunnusomainen laji. © Dave Taylor / Greenpeace

 
Resoluten oikeusjutun keskiössä on sanansaattajan ampuminen – yritys pyrkii absurdien toimien ja väitteiden avulla mustamaalaamaan toimintamme, väittämällä sen perustuvan väärälle tiedolle, vaikka kaikki kampanjan tiedot ovat peräisin julkisista ja vahvistetuista asiantuntijalähteistä.

Resolute haluaa, että kansalaistoiminta määritellään rikolliseksi toiminnaksi, ja on kutsunut kampanjaamme laittomaksi.

Olen työskennellyt Greenpeacen palveluksessa yli kuusi vuotta. Työtoverini ovat työskennelleet tiedemiesten ja metsäalueiden asukkaiden kanssa ympäri maailman, ja tehneet yhteistyötä myös merkittävien brändien kanssa. Tuloksena on ollut palkittua ja arvostettua suojelutyötä metsien hyväksi.

Olemme todella kiitollisia tukijoillemme, joiden avulla Greenpeacen on mahdollista taistella meihin kohdistuvaa painostusta vastaan. Olen varma, että onnistumme vielä kumoamaan Resoluten katteettomat syytökset, mutta se ei poista sitä huolta, jota kannan tämänkaltaisten lakitoimien vaikutuksista niihin miljooniin ihmisiin, jotka käyttävät ääntään ja uskaltavat puolustaa metsiä ja paikallista ympäristöään. Emme voi antaa Resoluten luoda ennakkotapausta, jonka avulla suuryritysten on mahdollista haastaa kritisoijansa oikeuteen ja vaientaa ne, jotka kyseenalaistavat heidän toimintansa.

Emme voi voittaa tätä taistelua yksin. Tarvitsemme tukeasi, ja luonto tarvitsee ääntäsi.

Luonnonsuojelu, ihmisoikeudet, ja yhteiskunnalliset edistysaskeleet eivät ole koskaan tapahtuneet sattumalta. Ne on aina täytynyt ansaita kovalla työllä, kampanjoinnilla ja vastustamalla vääryyksien tekijöitä. En suostu katsomaan sivusta, kun Resolute yrittää romuttaa tämän perinteen.

Resolute yrittää vaientaa ääneni ja estää minua suojelemasta metsiä. Siksi sinun ääntäsi tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

Daniel Brindis on Greenpeace USAn vanhempi metsäkampanjoija.