Vastustatko sinä Shell Oilin suunnitelmia porata öljyä arktisilla alueilla? 

Tiedoksesi: Yhdysvalloissa Shell on ottanut kovat keinot käyttöönsä vaientaakseen vastustajat.

Cairn Energyn öljynporauslautta Stena Don Grönlannin länsirannikolla 2010.

 

Tällä viikolla Shell Oil Company reagoi Uuden-Seelannin Greenpeacen aktivisteja vastaan, jotka nousivat sen porauslaivalle – hakemalla USA:n Greenpeacelle lähestysmiskieltoa. Toteutuessaan Shellin hakema määräys olisi ollut yksi laajimmista ja rajoittavimmista USA:n lakihistoriassa.

Mikäli vaatimus olisi mennyt läpi, lähestysmiskieltoa olisi voitu soveltaa koskemaan ketä tahansa niistä 500 000 online-aktivistista, jotka tukivat Greenpeacea, kun järjestö päätti osoittaa mieltään Shellin bensa-asemilla, aluetoimistoissa ja muissa Shellin omistamissa paikoissa ympäri maan.

Liittovaltion tuomari Alaskassa kuitenkin hylkäsi vaatimuksen sen laajuuden osalta 1. maaliskuuta. Sen sijaan tuomari määräsi Greenpeace USA:lle rajoitetun lähestymiskiellon, jonka mukaan me emme saa lähestyä kumpaakaan poraamiseen tarkoitettua alusta, joita tullaan käyttämään porauskokeiluissa merialueilla Alaskan pohjoispuolella.

Lähestysmiskielto on voimassa 14 päivää, ellei tuomioistuin päätä jatkaa sitä. Shellin anomus alustavasta määräyksestä (joka on pysyvämpi ratkaisu) tullaan käsittelemään tuomioistuimessa 14.3.2012, klo 9.

Joten kyllä, Shell yritti vaientaa kaikki teidät, joiden mielestä heidän ei pidä porata öljyä arktisilla alueilla.

Me emme saa antaa Shellin tukahduttaa oikeuttamme osoittaa mieltä! Lähetä Shellille viesti ja vaadi heitä lopettamaan vaaralliset poraukset arktisilla alueilla, ellet ole niin jo tehnyt.

Seuraavaksi nostetaan meteli verkossa. Tuomitse Shellin sensurointiyritykset Twitterissä ja Facebookissa. Klikkaa tästä jakaaksesi allaolevan kuvan Facebookissa ja kopioi seuraava twiitti Twitteriin:

@Shell wants to take away your right to protest. Don’t let it silence us! http://bit.ly/yPlL5m #censorship #savethearctic

 

@Shell haluaa tukahduttaa oikeutesi mielipiteen ilmaisuun. Älä anna sen vaientaa meitä! http://bit.ly/yPlL5m#censorship #savethearctic

 

Shellin lakitaktikointi ei jäänyt tähän. He ovat hakeneet ennakkopäätöstä myös sille, että yksityiset henkilöt ja järjestöt eivät voisi haastaa oikeudessa Shellin tekemää suunnitelmaa arktisten alueiden öljyvuotojen varalle. Tätä kirjoitettaessa hakemusta ei ole vielä käsitelty oikeudessa.

Rauhanomaiset mielenilmaukset Shellin suunnitelmia vastaan eivät ole se uhka, mikä Amerikkaa nyt kohtaa. Todellinen uhka on vastuuton öljy-yhtiö, joka suunnittelee suorittavansa porauksia Alaskan jäisillä vesillä ja siten saastuttaa rannikkoalueitamme, hävittää paikallisia yhteisöitä ja tuhoaa ilmastoamme.

Toinen hyvin todellinen uhka on monikansallinen öljy-yhtiö, joka sijoittaa hyvin riskialttiisiin seikkailuihin fossiilisten polttoaineiden takia, ja joka käyttää osan ennätysmäisistä liikevoitoistaan vaientaakseen kaikki, jotka eivät ole heidän kanssaan samaa mieltä. Shell käyttää tähän huomattavia rahasummia.

Greenpeace aikoo jatkossakin yhdessä tukijoidensa kanssa tuoda ilmi Shellin vaaralliset suunnitelmat, joiden vuoksi Arktista uhkaa vakava ympäristötuho ja maailmaamme ilmastonmuutos.

CHRIS EATON, GREENPEACE USA

 


Lue lisää Arktiksen suojelusta