25. huhtikuuta 2013 Kolme jääkarhua protestoi Statoilin ja Rosneftin yhteistyötä tänään Moskovassa

 

Tänä aamuna Moskovassa kolme jääkarhua protestoi norjalaisen valtionyhtiö Statoilin toimiston pääovella. Statoil aikoo perustaa yhteisyrityksen venäläisen valtionyhtiö Rosneftin kanssa arktisen öljyn poraukseen Venäjän pohjoisilla merillä.

Jääkarhut kytkivät itsensä kolmeen Rosneftin ja Statoilin öljytynnyriin ja levittivät banderolleissa viestit ”Arktis on arvokkaampi kuin sen öljy!” ja ”Me olemme ahneutenne uhreja!”

 

”Statoilin suunnitelma porata öljyä 78. asteella pohjoista leveyttä jäätyvällä Barentsin merellä on täydellinen esimerkki kaksinaismoraalista. Norjassa ei turvallisuussyistä sallita öljynporausta jäätyvillä merialueilla. Alaskassa Statoil lykkäsi öljynporaushankkeitaan, koska Yhdysvaltain ympäristövaatimukset olivat yhtiölle liian tiukat. Statoil haluaa Venäjän arktista öljyä sen vuoksi, että tulee halvemmaksi porata öljyä siellä, missä ympäristölait ovat löysemmät ja missä viranomaisten tai median valvova silmä ei ulotu liian lähelle. Statoil on valinnut Venäjän kumppanikseen Rosneftin. Yhtiö ansaitsisi paikan Guinnesin ennätystenkirjassa saastuttavimpana öljy-yhtiönä. Rosneftilla arvioidaan olevan noin 10 000 öljyvuotoa vuodessa”, sanoo Venäjän Greenpeacen Arktis-kampanjoitsija Jevgenia Beljakova. ”Meidän on estettävä arktisen öljynporauksen aloittaminen.”

Toukokuun 14. Statoilin hallitus esittää yhtiökokoukselle yhteisyrityksen perustamista Rosneftin kanssa Barentsin meren öljynporausvaltauksille. Valtionyhtiön kokouksessa enemmistön ratkaisee Norjan hallituksen kanta, vähemmistöosakkaat ehdottavat yhtiökokouksessa Rosneftin arktisen öljynporausyhteistyön hylkäämistä. Rosneft tarvitsee läntistä pääomaa ja tekniikkaa edetäkseen uusille entistä pohjoisemmille ja syrjäisemmille öljynporausalueille. Siksi on tärkeää vaikuttaa Norjan pääministeriin. Norja pitää yllä imagoa kauniista ja puhtaasta vuonojen maasta tekemällä likaiset hommat kaukana Venäjän jääerämaassa.

Huhtikuun ensimmäisenä päivä maailmalle levisi laajasti kuva jääkarhusta melomassa jäälautalla Moskova-joella Kremlin edustalla vaatimassa Norjaa jättämään Venäjän Arktiksen rauhaan. Norjan pääministeri Jens Stoltenberg on saanut jo 36 000 kirjettä tämän vetoomuksen kautta. Moskovan jääkarhut vietiin poliisiasemalle josta ne päästettiin myöhemmin vapaaksi. Auta jääkarhuja ja vetoa pääministeri Stoltenbergiin!