Arktiset merialueet on pelastettava öljynporauksen vaaroilta.

”Öljyntorjunta jäisessä vedessä on nykytekniikalla lähes mahdotonta.” Selvää tekstiä. Se lukee Suomen arktisessa strategiassa.

Suomen poliittiset päättäjät ovat hyvin perillä, kuinka vaarallista öljynporaus arktisilla alueilla on. Siitä huolimatta Suomen kansalaisten omistaman Arctia Offshoren kaksi jäänmurtajaa, Fennica ja Nordica, on lähdössä Shellin palvelukseen pelaamaan tätä öljyistä uhkapeliä Alaskan vesille.

Arktinen alue on saanut tähän mennessä olla rauhassa öljynporaukselta, joten käytännön kokemusta jäisissä olosuhteissa poraamisesta ei ole.  Tiedämme kuitenkin aivan riittävästi riskeistä. Öljynporaus on mahdollista vain kesäaikaan, kun meri ei ole jäässä. Jos öljyvuoto tapahtuu porauskauden lopulla, vuodon pysäyttäminen on mahdotonta, vuoto saattaa jäädä purkautumaan esteettä jään alle. Viime vuonna Meksinkonlahdella vuodon pysäyttäminen kesti melkein kolme kuukautta. Jääsohjon seasta avoimella valtamerellä myös öljyn kerääminen on epätoivoinen yritys.

On ironista, että ilmastonmuutoksen aiheuttama Pohjoisen jäämeren jääpeitteen supistuminen on avannut merialueet öljyntuotannolle, joka entisestään pahentaa ilmastonmuutosta. Pieni esimerkki irvokkuudesta on, että suomalaisjäänmurtajat on varustettava katalysaattoreilla, jotta ne täyttäisivät Yhdysvaltain päästörajoitukset. Hyvä että on päästörajoituksia, mutta mitä se on verrattuna siihen, mitä uusien öljylähteiden käyttö aiheuttaa – vaikka kaikki menisi hyvinkin.

Kaikki kynnelle kykenevät tuntuvat olevan kärkkymässä Pohjoisen jäämeren pohjassa olevia luonnonvaroja. Vastakkain ovat toisaalta vanhanaikaisen suurteollisuuden ja lyhytnäköisten voitontavoittelijoiden edut ja toisaalta maapallon ilmasto ja arktinen luonto. Siinä sivussa voivat tallautua alueen alkuperäiskansat.

Nyt on kiire pelastaa Arktis. Se on mahdollista, sillä me onnistuimme jo vuonna 1991 pelastamaan Antarktiksen. Aloitetaan omalta kotipihaltamme ja vedotaan, ettei Suomen lipun alla purjehtivia murtajia nähdä Shellin öljynporauslauttoja auttamassa.

Arktiksen pelastamisesta puhutaan myös Greenpeacen järjestämässä seminaarissa Ympäristönsuojelun arktinen ulottuvuus ja alkuperäiskansojen oikeudet Rovaniemellä Arktikumissa 8. joulukuuta kello 13-17. Tervetuloa!

JUHA AROMAA