Sen jälkeen kun olimme yhyttäneet öljynporauslautta Leiv Eirikssonin Pohjois-Atlantilla, jäimme Arctic Sunrisella tilanteesta pois. Suuntasimme hiukan länteen, Kanadan aluevesille valmistautumaan tämän shown seuraaviin näytöksiin. Esperanza jäi seuraamaan lauttaa kuin hai laivaa. Kolme Tanskan laivaston alusta oli nyt liittynyt saattueeseen mukaan ja tilanne olikin varsin jännittynyt monta päivää. Leiv Eiriksson suuntasi kulkunsa Grönlannin pääkaupungin Nuukin edustalle, missä porausmiehistö saapui sen kyytiin.

Ezpy jäi odottamaan seuraavaa siirtoa Grönlannin aluevesien ulkopuolelle. Näinä muutamana päivänä tempauksemme sai varsin kattavaa mediahuomiota ympäri maailmaa ja vaatimuksemme saaneet näkyyden lisäksi myös kannatusta ympäri maailmaa. Ei kai ole liikaa vaatia öljyvahingon torjuntasuunnitelmaa yhtiöltä, joka on menossa poraamaan uniikeille ja olosuhteiltaan maailman vaarallisimmille alueille?

Toistaiseksi Cairn Energy ei ole esittänyt minkäänlaista suunnitelmaa öljyvahingon torjumiseksi ja jälkien siivoamiseksi.

Myöhään lauantaina lautta lähti Nuukin edustalta jatkamaan matkaansa ensimmäiselle porauspaikalle. Ezpyltä huomattiin että laivaston alukset eivät jostain syystä ole sen välittömässä läheisyydessä. Tilaisuus oli tullut. Aamukolmelta, ensimmäisessä valonkajossa Ezpy laukaisi veneensä, jotka lähtivät lähestymään lauttaa, mukanaan ”podi” ja kolme aktivistia. He saavuttivat lautan nopeasti ja ilman vastarintaa pääsivät kiipemään kyytiin. Podi kiinnitettiin lautan liekkipuomiin ja hilattiin ylös.

Greenpeacen aktivistit nousevat keltaiseen selvitymispodiin, johon on varastoitu tarpeeksi ruokaa ja vettä kymmeneksi päiväksi. Podi on kiinnitetty öljynporauslautta Leiv Eirikssoniin, jonka on määrä aloittaa arktiset öljynporaukset. 29/05/2011

Tällä hetkellä kolme hippiä istuu tyytyväisinä podissa Leiv Eiriksonin kyydissä. Lautan on mahdotonta aloittaa poraus niin kauan kuin podi on kyydissä. Kavereilla on mukana yhteydenpitolaitteet ja vehkeet. Live-streamia podista voi seurata verkosta (kts. alla). Satelliittipuhelimet ovat käyneet kuumina kavereiden antaessa haastatteluja suorana.

Olemme siis toistaiseksi keskeyttäneet Leiv Eirikksonin ja Cairn energyn poraukset. Kavereilla on podissa ruokaa ja juomaa todella pitkäksi aikaa, ja sydäntä jatkaa protestia niin pitkään kuin se vain on inhimillisesti mahdollista. Saa nähdä mitä alkava viikko tuo tullessaan kun Cairnilla herätään vallitsevaan todellisuuteen?

Martti Leinonen, 2nd mate, Arctic Sunrise

Me olemme taas lähestymässä lauttaa putket punaisina. Kansainvälisen lehdistön mielenkiinto on todella herännyt ja näyttääkin siltä että seuraavaksi mediaa saapuu helikopterilla kyytiimme raportoimaan paikan päältä. Suomessa taidetaan olla niin keskittyneitä Kataisen aivoriiheen ja erään kansanedustajan kaljavarkauksiin, että toimintamme ei ole tainnut toistaiseksi uutiskynnystä ylittää.

Tulee mielenkiintoinen viikko (täällä ainakin) ja kikkakutosia löytyy meiltä vielä hihasta runsaasti!

Martti Leinonen

2nd Mate, Arctic Sunrise

Live stream öljylauttaan kiinnitetystä podista:


Click to enlarge