Graciela Encizo asuu El Saltossa, Meksikossa. Kaupunki sijaitsee Meksikon saastuneimman joen, Santiagon varrella. Graciela ja hänen paikallinen yhteisönsä taistelevat heidän elinympäristöään saastuttavaa teollisuutta vastaan.

“Jokaisessa täällä asuvassa perheessä on joku vakavasti sairas, tai he ovat menettäneet perheenjäsenen aivan liian aikaisin,” Graciela kertoo. “Ihmiset kärsivät. Heidän terveytensä ja toimeentulonsa kärsivät samaan aikaan kun teollisuus tekee valtavasti rahaa. Se ei vain ole oikein.” 

Gracielan yhteisö tietää, että ihmiset voivat hukkua niin saasteisiin kuin epätoivoonkin. Heidän onnekseen Graciela, hänen miehensä Enrique ja heidän tyttärensä Sophie ovat päättäneet muuttaa asioita. Perhe perusti Un Salto de Vida-nimisen järjestön (“Elämän harppaus”), kun he alkoivat protestoida Santiago-joen saastumista vastaan vuonna 2006. 

Sadat kansainvälisille brändeille vaatteita tuottavat tehtaat laskevat jätevetensä Santiago-jokeen. Meksikon hallitus on löytänyt joesta kymmeniä vaarallisia kemikaaleja. Kukaan ei silti osaa sanoa tarkasti paljonko kemikaaleja on tai kuinka suuria pitoisuudet ovat.

Löyhästä lainsäädännöstä johtuen paikalliset eivät tiedä mitkä jäteveden poistoputket kuuluvat millekin yhtiölle, mitä putkista lasketaan ulos ja mille brändeille tehtaat työskentelevät. Meksikon hallitus on nyt kuitenkin julkaissut asiakirjoja, joista käy ilmi että viranomaiset tietävät tehtaiden alueella esiintyvien sairauksien liittyvän kemikaalipäästöihin.

Tästä kaikesta huolimatta Graciela ei ole koskaan menettänyt toivoaan. Hän toivoo, että jonain päivänä hänen lapsenlapsensa voisi kokea joen niinkuin hän itse koki sen ollessaan lapsi – maailman ihanimpana paikkana.

Tämän toiveen toteuttamiseksi on kuitenkin tehtävä vielä paljon.

Sinä voit saada aikaan muutoksen

Greenpeacen viimeaikaiset tutkimukset paljastavat, että muun muassa Leviksen alihankkijat ovat mukana Meksikon, ja muun maailmaan, jokien saastumisessa. 

Leviksen tulee tehdä yhteistyötä alihankkijoidensa kanssa poistaakseen vaaralliset kemikaalit koko kansainvälisestä tuotantoketjustaan. Brändillä on vaikutusvaltaa, jonka avulla se voisi tehdä koko muotiteollisuudesta avoimemman. 

Liity Gracielan, Enriquen ja Sofian sekä monien muiden joukkoon vaatiaksesi Levistä lopettamaan myrkyllisen muodin valmistaminen. 

Pierre Terras on Greenpeace Meksikon myrkkykampanjoitsija.