Talvivaaran farssikaivoksen eteläinen varoallas on tehty suomaastoon

Talvivaaran farssikaivoksen tilanne ei ole rauhoittunut. Vuotokohtia etsitään, tukitaan, löydetään uusia, tukitaan taas. Mittaustuloksia luontoon vuotaneista myrkyistä tulee koko ajan lisää eri lähteistä (Greenpeacen mittaustulokset saadaan vasta loppuviikosta jolloin ne todennäköisesti ovat jo vanhentuneita). Tietoa ja eri näkökulmia asiaan on valtavasti, eikä netistä valitettavasti löydy yhtä paikkaa jossa asiaa kootusti voisi seurata.

Maanantain 12.11. viimeisimmät tiedot kertovat, että Talvivaara Oy olisi saanut eteläisimmät varoaltaat valmiiksi, ja tilanne siten olisi hallinnassa. ELY-keskuksen mukaan jätevettä ei enää vuoda luontoon. Oheiset kuvamme (ylhäällä ja täällä ja täällä) perjantai-illalta näyttävät kuitenkin, että nämä varoaltaat ovat suopohjaista maata, jonka reunalle on kasattu maavalli. Suurelle yleisölle sana varoallas voi kuulostaa komealta – yleensähän altaalla käsitetään olevan pohja, reuna ja tiivis rakenne. Mutta nyt ollaan suomaastossa, pohjaa vailla. Samasta asiasta raportoi eilen myös Stop Talvivaara-liike videomateriaalissaan.

Tämä kuvaa Talvivaaran kokonaisuutta. Hätätyötä toisensa perään. Väliaikaisratkaisuja, kunnes jostain taas repeää tai tihkuu.

Kainuun ELY-keskus antoi tänään suosituksen lähialueiden asukkaille olla juomatta ja käyttämättä vettä mahdollisten terveyshaittojen takia. Kuka korvaa taloudelliset ja muut vahingot? Toivottavasti kainuulaiset muistavat tässä yhteydessä maakunnan omaa kansanedustajaa, Talvivaaran osakkeita perheineen lähes 300 000 eurolla hankkinutta entistä ympäristöministeri Paula ”Talvivaara kykenee kyllä hoitamaan ongelmansa” Lehtomäkeä (kesk.).

Vaikka onnettomuus on käsillä, täytyy ajatella eteenpäinkin. Yksi perustavia syitä Talvivaaran farssiin on Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen toteuttama alueellisen, itsenäisen ympäristöhallinnon alasajo. Asiantuntijat ja ympäristöhallinto varoittelivat tämä johtavan ongelmiin. Ja valitettavasti näin kävi. Laskua maksetaan Talvivaarassa.

Osallistu nyt kanssamme vetoomukseen: vaadi Jyrki Kataisen hallitukselta määrätietoisia toimia edellisen hallituksen virheiden korjaamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriöstä vapaat, itsenäiset ja riittävästi resurssoidut alueelliset ympäristökeskukset on saatava takaisin. Muuten Talvivaaroja tulee jatkossa vain lisää. Ja siihen meillä ei liene varaa, vai mitä, maabrändityöryhmä puhtaine vesineen? Vai mitä, Tasavallan Presidentti, Talvivaaran osakkeenomistaja Sauli Niinistö?

Matti Liimatainen
Kirjoittaja on Greenpeacen metsävastaava joka palasi toissayönä Talvivaarasta Helsingin puhtaan vesijohtoveden ääreen

Ps. Muutamia suositeltavia Talvivaara-linkkejä tiedonhaluisille:

http://suomenluonto.blogit.fi/

http://fifi.voima.fi/artikkeli/2012/marraskuu/talvivaara-on-kansallinen-projekti
http://www.journalistiliitto.fi/journalisti/lehti/2012/11/artikkelit/taistelutanner/
http://www.stoptalvivaara.org