8. marraskuuta 2012

Paikallisten järjestämä Talvivaaran vastainen mielenosoitus 8.11.2012 Sotkamossa (C) Greenpeace / Aino Tuomi-Nikula © Greenpeace / Aino Tuomi-NikulaYmpäristöministeri Ville Niinistö piti tänään tiedotustilaisuuden Talvivaarassa. Median – ja yhden ympäristöjärjestön edustajan – eteen astuivat ympäristöministeri, kansliapäällikkö Hannele Pokka, Kainuun ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen ja Talvivaaran edustajat.

Ministerin sanoma oli karu. Torstaihin puoleenpäivään mennessä kipsialtaan vuotoa ei ole saatu kokonaan tukittua. Luontoon on päässyt 20 000 kuutiometriä uraanipitoista, saastunutta vettä. Loput vuotaneesta vedestä on viime vuodon aikana kyhättyjen varoallasrakennelmien varassa, joihin ei voi luottaa. Suomen Luonto paljasti, ettei niissä ole pohjarakenteita lainkaan, vain moreenikerros. Raskasmetallit ja muut aineet menevät suoraan moreeniin, ja on ainoastaan moreenin vedenläpäisevyydestä kiinni, kuinka nopeasti neste etenee.

 

Lopullinen tuho selviää vasta myöhemmin. Nyt voidaan jo sanoa Talvivaaran myrkyttäneen ympäristöään tavalla, jota ei koskaan saa tapahtua. Talvivaara on jatkanut toimintaansa huomautuksesta huomautukseen ilman, että mitään on korjattu. Ministeri Niinistö kertoikin, että ympäristöhallinnon – siis ennen kaikkea Kainuun ELY-keskuksen – toimintaa asetetaan tutkimaan ulkopuolinen selvitysryhmä. Se onkin välttämätöntä, sillä kenellekään ei saisi olla pienintäkään epäilystä valvojan kytköksistä valvottavaan. Kainuun ELY-keskuksen kohdalla ylijohtaja Kari Pääkkösen kytköksiä tutkii oikeuskansleri.

Pääasia on kuitenkin, että ympäristörikolliset joutuvat kantamaan vastuun. Talvivaara ei voi jatkaa toimintaansa nykyisillä lupaehdoilla lupaa jatkuvasti rikkoen. Yhtiön haluun ja kykyyn estää uusi vielä karmeampi katastrofi ei voi uskoa.

Talvivaaran ympäristölupa on käsiteltävä uudestaan. Laiminlyönneistä on otettava kaikissa ympäristölupa-asioissa oppia. Ympäristöluvan saajille on asetettava uhkasakko lupaehtojen laiminlyömisestä. Rikkomuksesta on seurattava välitön rangaistus eikä vain tyhjiä huomautuksia.

Tänään Talvivaaran portilla oli kymmeniä vihaisia kainuulaisia ja yläsavolaisia, joiden kotijärvet on pilattu tai jotka pelkäävät pohjavesiensä puolesta. Heitä lohduttaisi vain tieto siitä, että kaivoksen myrkyt eivät enää uhkaa heitä.

Pysäytä Talvivaara http://greenpeace.fi/talvivaara

JUHA AROMAA