Hän liittyi Greenpeacen laivalle, Esperanzalle tekeytymällä apukokiksi. Kukaan ei tiennyt, eikä kenenkään pitänyt tietää hänen oikeaa henkilöllisyyttään.

Vakooja? Provokaattori? Ei. Tässä tapauksessa kyseessä oli rocktähti.

Paul Simonon, The Clashin entinen basisisti, kertoi Greenpeacen toimintakoordinaattori Frank Hewestonille haluavansa mukaan Greenpeacen laivalla vastustaakseen arktisia öljynporauksia. Frank vastasi että laivalle ei kannata liittyä rocktähtimatkustajana, mikäli haluaa aidon kokemuksen.

Hänen pitäisi liittyä miehistöön ja ansaita paikkansa. Hänen pitäisi ottaa vaatimaton työ, apukokki kelpaisi hyvin, eikä kertoa kellekään kuka on. Hänen pitäisi pestä vessoja ja mopata kansia.

Strategia oli niin tehokas, että osa aktivisteista, jotka viettivät kaksi viikkoa vankilassa hänen kanssaan, saavat vasta nyt tietää kuka apukokki-Paul oikeastaan oli.

Paul Simonon ja Martti Leinonen

Greenpeacen aktivistit: apukokki ja perämies

 

"Hän oli hiljainen, nöyrä ja hauska kaveri joka sopi joukkoon. Hän työskenteli hyvin ahkerasti, laittaen ruokaa jopa sunnuntaisin, joka on yleensä kokin vapaapäivä," sanoi Martti Leinonen, Paulin sellikaveri ja Arctic Sunrisen kolmas perämies.

Yhdessä improvisoidussa jammailusessiossa laivan loungessa Paulilta kysyttiin osaako hän soittaa. Hän nappasi kitaran, ja Martin Bowley, yksi miehistön jäsenistä, muistaa syvällä mielipahalla kertoneensa ammattibasistille, että Tämä ei ole lainkaan huono, ja kannattaisi tavoitella uraa musiikin parissa.

Kun kokilta kysyttiin millaisesta musiikista hän pitää, Paul teeskenteli ettei välitä mistään itse tuottamastaan musiikista, pitäen Clashin, Havana 3am:in ja Gorillazin pois kaleerin soittolistoilta, välttääkseen häiriöt perunoita kuoriessaan.

Paul liittyi mukaan toimintaan arktiksella, kun öljy-yhtiö Cairn Energy kieltäytyi julkaisemasta suunnitelmaansa mahdollisten öljyvahinkojen torjumiseksi. Kesäkuun kolmantena hän uhmasi paloletkuja ja kiipesi Leiv Eirikssonin öljylautalle 17 muun aktivistin kanssa. Kylmillä arktisilla vesillä öljyvuoto, joka olisi edes murto-osa Deepwater Horizonin katastrofista Meksikonlahdella, olisi tuhoisa, ja paljon vaikeampi tyrehdyttää.

Cairn kieltäytyi julkaisemastaan katastrofisuunnitelmaansa. Aktivistit kieltäytyivät luovuttamasta kunnes suunnitelma julkaistiin. Silloin Grönlannin poliisi pidätti Paulin ja muut aktivistit, ja heitti heidät vankilaan.

 

"Ruoka oli niin pahaa, että saimme lopulta vartijat suostumaan siihen että Paul kokkaa. Hän sai aseistetun saattueen mennessään ruokakauppaan, ja jossain vaiheessa yksi vartijoista huomasi käsittämättömän yhdennäköisyyden basistiin jonka kasvot eivät olleet näkyvissä yhdessä punk-kauden ikonisimmista levynkansista. Vartija suostui pitämään asian salaisuutena, ja Paul onnistui saamaan tähteydellään erikoiskohtelua - käynnin taidekauppaan ostamaan hiiltä.

Paulin ura The Clashin jälkeen jatkui visuaalisena suunnittelijana, ja hän halusi epätoivoisesti piirtää. Pitkien tuntien aikana vankilassa hän peitti yhden seinistä alla kuvassa näkyvällä työllä.

Paul Simononin taidetta vankilassa

Kuva: Dave Roberts

 

Jos joku oli vähän aikaa sitten vielä pimennossa Paulin muusikon urasta, salaisuus paljastui torstaina kun hän osallistui Damon Albarnin, Simon Tongin, ja Tony Allenin kanssa "The Good the Bad & The Queen" -esitykseen Rainbow Warriorilla Lontoossa, jota seurasi hyväntekeväisyyskeikka Coronetilla.

Ensimmäinen Rainbow Warrior seilasi Tower-sillan ohi neitsytmatkallaan vuosikymmeniä sitten, joten oli sopivaa että Rainbow Warriorin ensimmäinen keikka pidettiin Thamesilla, jota Damon Albarn kutsui laivan henkiseksi kodiksi. Hän vetosi, että jokaisen, joka haluaa vaikuttaa, pitäisi liittyä Greenpeaceen.

Tämä on ensimmäinen osa sarjassa Paulin kokemuksista. Seuraa laivamme neitsytmatkaa miehistön Facebook-sivulla New Hands on Deck.