Energiakaupunkiin on saapunut uusi tulokas - kansainvälinen uusiutuvan energian virasto IRENA piti tällä viikolla ensimmäisen kokouksensa Abu Dhabissa. Kun paikkaa ajattelee, tulee varmasti ensimmäisenä mieleen öljy. Mutta tällä viikolla puhe Abu Dhabista merkitsee aurinkoa, aaltoja ja tuulta.

Ministerit ja virkamiehet ympäri maailmaa uhmasivat polttavaa hellettä ja tervehtivät tätä "historiallista hetkeä" perustaessa uutta energiavirastoa, josta heidän toivoakseen tulee "yksi maailman merkittävimmistä virastoista". Tarvitsemme energiavallankumouksen, sanoivat puolalaiset ja yhdysvaltalaiset edustajat sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon, muiden muassa. Maailman seuratessa Fukushiman ydinonnettomuutta, tilanteen jatkuessa Japanissa hallitsemattomana, Abu Dhabista kajahtaa viesti toivosta.

Monet valtiot alleviivasivat, että ajoitus puhtaan, uusiutuvan energian kehittämiseen ei voisi olla osuvampi. Fukushima, öljyn hinnan nousu ja suunnattomat haasteet energiantuotannossa olivat jatkuvasti esiin otettuja seikkoja, joilla uusiutuvien kehityksen vauhdittamista perusteltiin - "me kaikki täällä tiedämme sen olevan ainoa mahdollinen ratkaisu näihin haasteisiin". 

Tarkkailijana en voisi olla muuta kuin mielissäni kuullessani, että Greenpeacen vaatima energiavallankumous on omaksuttu valtioissa laajalti. Vielä parempi: monissa maissa puheiden lisäksi ovat muuttuneet myös käytännöt uusiutuvien suhteen. Vuonna 2010 yli sadalla maalla oli toimintaperiaatetavoite ja/tai tukimekanismi uusiutuvalle energialle, kun vuonna 2005 vastaavia maita oli vain 55. Maat olivat ylpeitä esittäessään näitä tavoitteita IRENAlle. 

Kuitenkin kuunnellessani puheita, en voinut olla ajattelematta sitä tosiasiaa, että oikeassa maailmassa bisnes jatkuu entisellään - joskus vain eri nimellä. Tänään, esimerkiksi joitain ministereitä jää paikalle tilaisuutta varten, joka on nimetty "Clean Energy Ministerial" - korkealaatuinen klubi maailman suurimmille kansantalouksille, jotka kuluttavat yli 80 prosenttia maailman energiasta. Vaikka titteli on mahtipontinen, tapaaminen tuskin käsittelee energiavallankumousta. Ennemmin kyse on varsin vaatimattomasta ja näennäisestä yhteistyöstä. Se ei ole oikeastaan yllätys, kun ajattelee että tämän järjestön pää on Yhdysvallat, joka markkinoi edelleen "puhdasta hiiltä", ydinvoimaa ja muita vaarallisia likaisia, tuhoisia ja vanhentuneita ratkaisuja "puhtaana energiana". Iik.

Todistin parin viime päivän aikana suurta määrää mahtipontisia sanoja IRENAn avajaistilaisuudessa. Mitä tämä taho pyrkii saamaan aikaan, ei silti ole vielä selvää. Odotukset vauhtelevat suuresti ja, hallitukset eivät ole vielä laittaneet kunnolla rahojaan peliin. Jos vertaan kansainväliseen ydinenergiajärjestöön IAEA:han, jonka vuotuinen budjetti on 449 miljoonaa dollaria, vaikuttaa IRENAn 13 miljoonan budjetti melko vaatimattomalta.

Toivomme vahvaa hallitusten välistä uusiutuvaa energiaa ajavaa tahoa. Mitä emme tarvitse, on uusi puhepaja jossa toistellaan samoja vanhoja rutiineja, jotka eivät johda mihinkään.

Olemme risteyskohdassa. Kuten ruotsalainen energiaministeri Maud Olofsson asian muotoili: "Kammottava ydinonnettomuus Fukushimassa saa myös kiinnittämään huomion tulevaisuuden energiantuotantomuotoihin. Minne tulevaisuuden sijoitukset päätyvät?"

Uusiutuvat ovat valmiina. Ne toimivat. Kun valmistaudun lähtemään Abu Dhabista, voin vain toivoa, että hallitukset eivät vain puhu energiavallankumouksesta, vaan alkavat johtaa sitä. Vain siten toivon pilkahdus Abu Dhabista voi kantaa.

"Joka kerta kun polttoaineen hinta nousee, ihmiset polttavat kuviani kaduilla. Siksi ole olen täällä." - Jose Almendras, Energiaministeri, Filippiinit

 

Kaisa Kosonen toimii Climate Policy Advisorina Greenpeace Internationalissa.