Indonesialaiset kansalaisjärjestöt ovat raportoineet järkyttävistä tapahtumista Bengkalin alueella Sumatralla. Selluplantaaseja raivaava metsäyhtiö päätti poistaa tieltään bisneksilleen hankalaksi käyneet paikalliset asukkaat. Metodiksi valittiin väkivalta yhdessä poliisin, puolisotilaallisten joukkojen ja yhtiön palkkaamien väkivaltaisten huligaanien ("thugs") kanssa.Sinar Mas Groupin tytäryhtiön helikopterit pudottivat polttonesteitä -todennäköisesti napalmia-  Dusung Suluk Bongalin kylään. Paikallisten ihmisten mukaan 700 ihmisen kodit ja viljelykset poltettiin. Poliisi, puolisotilaalliset joukot ja rettelöitsijät iskivät maan pinnalla: ihmisiä pidätetiin, pahoinpideltiin ja ammuttiin. Raportit puhuvat 1-3 kuolleesta, joista yksi oli 2-vuotias lapsi, pahoinpidellyistä raskaina olleista naisista ja kymmenistä tulipalossa loukkaantuneista. Järkyttävä raportti löytyy esimerkiksi tämän linkin alta. Sivun englanninkieli ei ole parasta mahdollista (käännöskonettakin lienee käytetty), mutta ihmisten viha ja hätä käy selvästi ilmi.

Sadat kyläläiset piileksivät joulun viidakossa. Tilanne rauhoittui hyökkääjien vetäydyttyä 27.12., mutta ihmisillä ei enää ole koteja mihin palata.

Ja mitä tämä meille Suomessa kuuluu? Paljonkin. Valtionyhtiömme Neste Oil tekee bisnestä tällaisten yhtiöiden kanssa.

Sina Mas Group toimii sellu- ja palmuöljybisneksessä. Neste Oilin palmuöljyntoimittaja IOI on ostanut palmuöljyä edelleen välitettäväksi Sinar Masilta ainakin syksyllä 2007. Maakonfliktit Sinar Masin ja paikallisten asukkaiden välillä ovat jatkuneet useita vuosia. Väkivaltaa on harjoitettu aiemminkin. Ja sama koskee monia muitakin palmuöljybisneksessä toimivia yhtiöitä.

Kun palmuöljyn kysyntä laajenee, ongelmat kasvavat samassa suhteessa. Neste Oilista on tulossa maailman suurin yksittäinen palmuöljyn käyttäjä. Mieti missä tankkaat!

Matti Liimatainen