5. joulukuuta 2013

Sini Saarela, Alexandra Harris ja Camila Speziale ovat viettäneet aikaa yhdessä vapauduttuaan vankeudesta Pietarissa. Vapautuneiden aktivistien tukena paikan päällä on ollut Greenpeacen kansainvälinen tiimi.

Lähellä Pietarin keskustaa, kapealla sivukadulla sijaitsee pieni hotelli. Siitä on varattu huoneet ihmisille, jotka ovat viimeiset kaksi kuukautta asuneet venäläisissä vankiselleissä.

Greenpeace Suomen Petteri Pykäläinen on osa kansainvälistä tukitiimiä, joka auttaa kaikissa käytännön järjestelyissä Greenpeace Internationalin vankilasta pääseviä aktivisteja. Jokaiselle vapautetulle valmisteltiin henkilökohtainen reppu, josta löytyi puhtaita vaatteita ja mahdollisuuksia mukaan esimerkiksi lempikeksejä tai suklaata. Petteri järjesti heille muun muassa kännyköitä ja karttoja.

Petteri oli osa vangittujen tukitiimiä sekä Murmaskissa että Pietarissa. Oikeussaleissa hän ei päässyt vaihtamaan suomalaisen Sini Saarelan kanssa kuin muutaman sanan. Petteri on tuntenut Sinin yhdeksän vuotta.

Nyt Sinin vapauduttua he ovat vihdoin päässeet juttelemaan.

"Oli hienoa, että pystyimme vihdoin puhumaan kasvotusten", Petteri kertoo.

Tukitiimiläiset huolehtivat, että vapautuvat aktivistit pääsivät uuteen majapaikkaansa ja saivat mahdollisimman pian yhteyden perheeseensä puhelimella tai netissä. Joidenkin aktivistien omaisia on myös saapunut paikan päälle Pietariin.

"Selvitimme millaisia yksilöllisiä tarpeita kullakin vapautetulla on. Kysyimme, mitä he haluavat tehdä seuraavaksi vapautumisen jälkeen ja toimimme sen mukaan, Petteri sanoo.

Nyt Petteri on palannut takaisin Suomeen. Hän kertoo olevansa väsynyt, sillä päivät Pietarissa olivat pitkiä. Päällimmäisimpänä on kuitenkin ilo siitä, että kaikki vangit ovat vihdoin päässeet pois vankeudesta.

"Surullista on, että he eivät ole päässeet palaamaan koteihinsa", Petteri sanoo.

Hän kuvailee kuluneiden viikkojen tunnelmaa tiimin kesken hyvin intensiiviseksi.

"Kun kuulemiset alkoivat, olo oli epätietoinen. Ensimmäisenä tuli päätös Colinin tutkintavankeuden jatkosta ja se oli todella masentavaa. Yhtäkkiä seuraava päätös olikin vapauttava ja tunnelma muuttui varovaisen odottavaksi", Petteri kertaa.

Petteri muistuttaa, että vaikka uutiset vapautumisista ovat iloisia, ei vankeusuhka ole ohi.

"Ei täällä shampanjapulloja ole ryhdytty avaamaan. Olo on kuitenkin hyvin tunteikas", Petteri sanoo.