Rignhals NPP

Ruotsalaisen Ringhalsin ydinvoimalan kakkosreaktorin suojarakennuksessa havaittiin eilen tulipalo. Tulipalo havaittiin huoltotöiden yhteydessä. Palon syy ei ole vielä selvillä. Reaktorissa ei onneksi huollon vuoksi ollut lainkaan polttoainetta sisällä.

Reaktori on nyt todennäköisesti suljettuna pitempään kuin alunperin oli suunniteltu.

Ruotsin ydinvoimaloista on useimpien tarkastusten yhteydessä löydetty erilaisia ongelmia. Palo Ringhalsissa on ehkä opetus niille, jotka eivät pidä Fukushiman onnettomuuden kaltaista tilannetta mahdollisena Ruotsissa.

Ydinvoiman ongelmia eivät ole vain maanjäristykset ja tsunamit vaan se on ylipäänsä onnettomuusaltis tapa tuottaa energiaa. Ruotsalaisessa Forsmarkin ydinvoimalassa oltiin vuonna 2006 hyvin lähellä uraanipolttoaineen sulamista, eikä mikään takaa, etteikö vastaavaa voisi sattua uudelleen. Mutta riskianalyysien tuottamisen sijaan Ruotsin hallitus haluaa jatkaa reaktoreidensa elinikää.

Voi aiheellisesti kysyä, kuinka hyvää on sellainen energian tuotanto, joka joudutaan toistuvasti pysäyttämään suurimman tarpeen aikaan turvallisuusongelmien vuoksi. Toissa vuonna ydinsähköä saatiin verkkoon ennätyksellisen vähän, vain 50 terawattituntia, ja viime vuonnakin vain 55 terawattituntia. Ydinsähkön tuotanto-ongelmista aiheutunut sähkön yleinen hintojen kohoaminen on suututtanut ihmisiä Ruotsissa ja muualla Pohjoismaissa. Mutta yleinen luulo on edelleen, että ongelma ratkeaisi rakentamalla lisää ydinvoimaa, kun todellisuudessa siitä päästään vain hankkiutumalla entisistäkin eroon.

Ydinvoima ei ole hyvä tapa tuottaa energiaa, ja sille löytyy uusiutuvia vaihtoehtoja, jotka ovat halvempia, luovat enemmän työpaikkoja ja ovat ympäristöystävällisempiä. Miksi siis haluamme edelleen sietää ydinvoimaan kuuluvia riskejä? Kuka kerää voitot tästä riskien otosta? Emme ainakaan sinä tai minä.

Kirjoittaja on Greenpeace energiakampanjoitsija Ruotsissa. Kirjoituksen on kääntänyt ruotsista Jehki Härkönen.