Arctic18 matkalla Leiv Eirikssonille.

Greenpeacen aktivistit matkalla öljylautta Leiv Eirikssonille vaatimaan öljyntorjuntasuunnitelman julkaisemista.

 

Kaksi viikkoa sitten olin vielä Arctic Sunrisen kyydissä Baffin Baylla. Podi oli 96 tunnin jälkeen poistettu Leiv Eirikssonilta Tanskan erikoisjoukkojen toimesta ja sankarimme Luke sekä Hannah istuivat vankilassa odottamassa karkoitusta Grönlannista. Cairn Energy oli nostanut oikeusjutun Greenpeacea vastaan vaatien kahden miljoonan euron sakkoa jokaiselta päivältä jolloin sekaannuimme heidän toimintaansa alueella.

Tunnelma oli käsin kosketeltavan tiheä! Cairn Energy oli edelleen lukuisista pyynnöistämme huolimatta kieltäytynyt näyttämästä öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman. Tuumimme,että mennään sitten kysymään itse sieltä missä sen nimenomaan pitäisi olla eli Leiv Eirikksonin komentosillalta.

Siirsimme tarvittavat ihmiset Esperanzan kyytiin ja heti auringon noustessa lauantaina 4. kesäkuuta laukaisimme kaikki kyydissä olleet viisi RIB venettä matkaan. Syöksyimme kohti Leiv Eirikssonia kyydissämme sekalainen joukko aktivisteja, miehistöä ja kampanjoitsijoita. Tuo ryhmä ihmisiä tultiin tuntemaan muutaman hetken päästä kansainvälisessä mediassa nimellä Arctic18.

Olimme odottaneet Tanskan laivaston puuttuvan toimintaamme ja laskeskelimme, että ehdimme saada kenties muutaman ihmisen Erikksonin kyytiin ja muut pidätettäisiin ennen kuin ehtisimme nousta kyytiin lautalle. Liekö ollut unihiekkaa laivaston poikien silmissä, mutta ehdimme saada kaikki ihmiset kyytiin lautalle ennen kuin laivaston aluksella ymmärrettiin ollenkaan mitä oikein oli tapahtumassa. Ajettuamme RIBit lautan kylkeen nousimme pelastustikkaita pitkin yksitellen lautan kannelle. Kaikki kahdeksantoista meistä.

Suunnitelma oli yksinkertaisuudessaan loistava. Halusimme nähdä öljyvahinkojen torjuntasunnitelman. Varsin kohtuullinen vaatimus sanoisin. Ei ollut yhtään yllättävää, että heillä ei ollut tarjota meille kyseistä suunnitelmaa. Mitä luultavimmin koko suunnitelmaa ei edes ole olemassa tai se on niin täydellisen epäkelpoinen, että heillä ei vain ole pokkaa julkaista sitä. Ei kai näyttäisi hyvältä, jos he myöntäisivät ettei heillä ole pienintäkään hajua miten kerätä öljyä pois Grönlannin ja Kanadan rannoilta öljyvahingon sattuessa.

Kaikki 18 meistä pidätettiin noin seitsemän tunnin lautalla olon jälkeen. Meidät siirrettiin helikopterila Nuukkiin odottamaan syytteitä ja oikeuden kuulemista. Seuraavat kaksi viikkoa vietimme vankilassa. Oikeus odotetusti päätti karkoittaa meidät Grönlannista ja varsinainen oikeuden käsittely tulee olemaan elokuun alussa.

Sillä välin Hollannissa oikeus istui käsittelemään Cairnin nostamaa oikeusjuttua Greenpeacea vastaan. Tuomari odotetusti piti yhtiön vaatimuksia päivittäisistä 2 miljoonan korvauksista naurettavana. Sen sijaan tuomari kysyi yhtiön edustajilta, että hän haluaisi nähdä yhtiön öljynvahingon torjuntasuunnitelman, koska sehän on vähintäänkin kohtuullinen vaatimus.

Kun kuulimme tämän vankilassa, oli hymy herkässä! Tuli olo, että on oikeasti onnistuttu tekemään jotain millä on merkitystä. Pieni askel paremmalle tulevaisuudelle, mutta iso asia meille kaltereiden takana. Cairn Energy odotetusti ei taaskaan keksinyt mitään muuta kuin typeria tekosyitä miksi he eivät voi kyseistä suunnitelmaa julkaista. Se fakta, että tämä asia oli nyt virallisesti nostettu ihmisten tietoisuuteen kansainvälisen median kautta, oli tärkeä askel kampanjalle!

Nyt olen palannut Helsinkiin. Kaksitoista päivää grönlantilaisessa vankilassa oli vähintäänkin mielenkiintoinen kokemus. Kun olimme erään ruotsalaisen aktivistin kanssa Kööpenhaminan lentokentällä odottamassa lentoa kotiin, eräs poliisi tuli kysymään meiltä olimmeko me Arctic18 ryhmän jäseniä. Sanoimme kyllä. Poliisi katsoi ympärilleen, ettei kukaan kollegoista ollut näkemässä ja sitten nosti peukalonsa pystyyn, hymyili ja sanoi "good job, well done!"

Hymyilin koko loppumatkan Suomeen.

- Martti Leinonen, 2nd mate, Arctic Sunrise

Vaadi Cairn Energya julkaisemaan öljyntorjuntasuunnitelmansa