Jääkarhu pentuineen.

 

Nyt on lauantaina YLE:n TV1:ssä katsomisen arvoista ohjelmaa. YLE esittää BBC:n kuusiosaisen sarjan Jäinen planeetta (Frozen Planet) lauantaisin kello 18.45–19.30 alkaen lauantaista 7.1.

Sarjassa käsitellään maapallon kummatkin napa-alueet Arktis ja Antarktis. Ne ovat niin karuja paikkoja, että ne ovat jääneet ihmiseltä rauhaan ja harva niitä tuntee hyvin. Ihmisen jälki on kuitenkin jo näkyvissä, ilmastonmuutos sulattaa jäätä ja saa aikaan muutoksia ekosysteemeissä.

Suurempia uhkia on tulossa. Ihminen on mestari sahaamaan omaa oksaansa. Vaikka järki sanoisi, että napa-alueita pitäisi suojella ilmastonmuutokselta vähentämällä päästöjä, vanhan maailman ylläpitäjät öljy-yhtiöt etunenässä ovat ryntäämässä etsimään öljyä ja muita luonnonvaroja. Jään otteen hellittäminen on heille mahdollisuus täyttää lompakkonsa. Mitä siitä että samalla ilmasto-ongelman kierrettä kiihdytetään ja uhataan maapallon viimeisiä ihmiseltä rauhassa olleita alueita öljyvuodoilla ja aktisten lajien elinympäristön pirstomisella.

Me voimme estää sen. Olemme nimittäin onnistuneet jo kerran suojelemalla Antarktiksen. Nyt on hetki nousta puolustamaan Arktista. Greenpeace on jo aloittanut toiminnan öljynporauksen estämiseksi herkillä pohjoisilla vesillä ja toiminta pohjoisen napa-alueen puolesta jatkuu näkyvästi tänä vuonna.

Arktis on meidän yhteinen henkireikämme. Meillä pohjoisten leveysasteiden asukkailla on erityinen syy suojella vieressämme olevaa luonnon aarretta. Hyvä alku Arktiksen puolustajaksi ryhtymisessä on tutustua karuudessaan ainutlaatuisen kauniiseen osaa planeettaamme, nyt jo lauantaina.

JUHA AROMAA

PS. Jäinen planeetta -sarjassa on myös seitsemäs osa, joka käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutusta napa-alueisiin. Se lähetetään erikseen TV1:ssä nimellä Napa-alueiden tulevaisuus maanantaina 9.1. kello 19.