Rainbow Warrior III purjehtii syksyllä 2011.

Alussa oli laiva – vanha 24-metrinen kalastusalus nimeltä Phyllis Cormack. Vuonna 1971 joukko asiaansa uskovia aktivisteja vuokrasi aluksen purjehtiakseen sillä Amtchitkan saarelle estämään Yhdysvaltojen ydinkokeita. Lähtiessään estämään räjäytystä alus sai uudeksi nimekseen Greenpeace.

Laivat ovat olleet alusta osa Greenpeacen kampanjointia planeettamme puolesta. Niitä on ehtinyt 40 vuoden aikana olla useita, ja tällä hetkellä maailman merillä ympäristörikoksia todistavat ja torjuvat Rainbow Warrior, Arctic Sunrise ja Esperanza.

Väheksymättä mitään Greenpeacen aluksista kaikkein juhlavin kaiku on kuitenkin sateenkaarisotureillamme eli Rainbow Warrioreilla. Nimihän perustuu cree-intiaanien legendaan ajasta, jolloin maapallomme on sairastunut pahasti. Silloin kaikista kulttuureista koostuva heimo, joka uskoo tekoihin, parantaa maailman. Heitä kutsutaan sateenkaaren sotureiksi.

Intiaanilegendan mukaan nimetty ensimmäinen Rainbow Warrior oli Skotlannissa vuonna 1955 rakennettu troolari. Tämä soturi kohtasi tiensä pään Aucklandissa Uudessa-Seelannissa 10.7.1985, kun Ranskan salainen palvelu upotti sen.

Toinen Rainbow Warrior, vuonna 1957 Englannissa rakennettu kalastusalus, purjehtii edelleen. 21 vuoden ajan Greenpeacen lipun alla se on ehtinyt käydä kaikilla maailman merillä. Se on mitannut säteilyä Eteläisellä Tyynellä valtamerellä, se on purjehtinut valaanpyyntiä vastaan, pysäyttänyt palmuöljytankkereita, torjunut laitonta kalastusta ja purjehtinut muutenkin kilpaa ympäristötuhoa vastaan. Suomessa sateenkaarisoturi oli viimeksi Kilpilahden öljysataman edustalla Porvoossa huhtikuussa 2009.

Nyt vanha soturi alkaa olla tiensä päässä, ja Greenpeace on rakentamassa uutta Rainbow Warrioria. Uuden sateenkaarisoturin muodot ovat ympäristöjärjestön lippulaivalle sopivat. Se on täysverinen moderni purjelaiva. Sen runko ja syvä köli antavat hyvät purjehdusominaisuudet, ja sen nykyaikainen takila tuo vauhtia, vaikka tuuli ei olisikaan myötäinen. Tämän laivan ei tarvitse paljon dieselöljyä polttaa.

Tarvitsemme Uuden Rainbow Warriorin rakentamiseen apua. Runko on jo vedessä ja mastot kohta pystyssä, mutta rahoitusta tarvitaan edelleen, jotta loppukesällä 2011 uusi Rainbow Warrior voi nostaa purjeensa. Vielä ei ole aika jäädä satamaan. Maapallon sairastuttajat kulkevat vielä maailman merillä, sinne tarvitaan sateenkaarisoturi. Tutustu uuteen soturiimme ja varmista, että se pääsee onnellisesti matkaan.